Hozzávalók:
2,5 dl tej
2,5 teáskanál szárított élesztő
10 dkg cukor
8 dkg vaj
csipetnyi só
2 egész tojás
60 dkg liszt
A töltelékhez:
10 dkg puha vaj
20 dkg barna cukor (apró szemű)
2 evőkanál őrölt fahéj
A tetejére:
10 dkg vaj
20 dkg porcukor
10 dkg natúr krémsajt
Elkészítés:
A tésztához valókat összeállítjuk, a langyos, cukros tejben feloldjuk az élesztőt, beleöntjük a lisztbe, hozzáadjuk a tojásokat és a puha vajat, majd összegyúrjuk a tésztát, és kb. 5-6 percig dagasztjuk, míg sima, ruganyos tésztát nem kapunk. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük (kb. 35-40 perc, ha nem hideg a konyha)
Közben a töltelékhez való vajat megolvasztjuk, elkeverjük a cukorral és a fahéjjal.
Összekeverjük a mázhoz valókat, a vajat, porcukrot, krémsajtot.
Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, a tészta vastagsága kb. 6-8 mm. A tésztát megkenjük a töltelékkel úgy, hogy a széleken szabadon hagyunk egy centit. Feltekerjük a hosszanti széle mentén, szorosan.
Fogunk egy cérnaszálat, a tészta kígyó alá csúsztatjuk, és mintha meg akarnánk kötni (de persze nem tesszük), keresztezzük a kígyó felénk néző oldalán a cérnát, ezzel a módszerrel vágunk nagyjából háromujjnyi darabokat a tésztából. Ez azért hasznos, mert így a csigák nem deformálódnak el. A csigákat a fahéjas felükkel felfelé sütőpapírral bélelt tepsibe ültetjük, kis távolságra egymástól.
Ha a tepsi megtelt, hagyjuk még úgy 30 percig pihenni a tekercseket, majd 200 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük őket.
Amint kivettük a sütőből a süteményt, megkenjük a krémsajtos mázzal.