Kelt tészta cikkek

A megunhatatlan sajtos pogácsa
Az igazi sajtos pogácsa titka az, hogy a kelt tésztát megfelelő ideig pihentessük. Ez ugyan időigényes folyamat, de megéri nem spórolni vele, mert a végeredmény mesés lesz.

Gőzgombóc mákkal és vaníliaszósszal
A gőzgombóc eredeti alapja egy édes kelt tészta, ami gyakorlatilag a gőzben fő meg. Készítik szilvalekvárral töltve, mákkal megszórva, vaníliásodóval vagy magában.

Panettone - az olasz kuglóf
Kicsit macerás, de egészen más szintre emeli a klasszikus kuglófot. Érdemes kipróbálni!

Nagyi kakaós csigája
Frissen, ropogósan, szinte még melegen kivesz egyet az ember lánya a tepsiből, mert annyira kívánatos! Puha belsejű, és körbe szépen letekerhető a külső részen éppen annyira roppanós, amilyennek lennie kell. Én így szeretem a kakaós csigát. Régi recept és leírás alapján készítem, egyszer meghajtogatva. Íme Pammer Livi ötlete egy fincsi reggelihez. Szerkesztőségünk szerint jó lesz egy jó kis gulyás után is!

Baracklekváros bukta
Gulyásleveshez vagy más egytálételhez készített az anyukám annak idején valamilyen kelttésztás sütit. Mindig imádtam! Pammer Lívia blogszerzőnk azt írta: „Eszterem buktára vágyott, elkészítettük. Pihe-puha tésztájú bukták sültek.” Nos, ezek szerint a történelem ismétlődik, a vége pedig nagyszerű!

Hamvas szilvás-fahéjas lepény
Csodás őszies finomság, levesek mellé vagy csak úgy egy ráérős vasárnap délutánra. Puha, ám a szélein roppanós kelt tészta, friss gyümölccsel. Pammer Livi konyhájából fahéj illata terjed.

Simit, a török finomság
Aki járt már Törökországban, tudja, hogy szinte mindenhol belebotlunk ebbe a nagyszerű péksüteménybe. Kínálják utcán, teázókban, szállodák reggeli péksüteményei között. Finom kelt tészta, belül foszlós, kívül ropogós, mustmézbe és szezámmagba forgatott perec, aminek nem lehet ellenállni.

Bagel
A bagel búzalisztből készült kelt tészta, melyet kerekre formáznak, és sütés előtt néhány másodpercre forró vízben főznek, utána teszik a sütőbe. A tetejére különféle magokat lehet szórni, mákos, szezámot, lenmagot, készülhet különböző ízesítésekkel. Van sós és édes bagel, attól függően ízesítik pirított hagymával, fahéjjal, mazsolával. A jó bagel tömör, kissé rágós, a héja barnás, frissen sülve ropogós. Lengyelországból származik, de világszerte népszerű.

Hokkaido kalács
Hogy miért Hokkaido? Hát annyi biztos, hogy tök nincs benne, inkább arra tippelek, hogy Japánból indult hódító körútjára egy szép napon a recept. Tésztája sokkal inkább a foszlós kalácshoz hasonlítható, mintsem egy kenyérhez, könnyű, puha és vattás, mégis stabil szerkezetű, kihűlve pedig szépen szeletelhető

Szedres lepény
Az érett szedret legjobb frissen fogyasztani. Vitamin- és antioxidáns tartalmának legnagyobb részét a friss gyümölcshús rejti. Jellegzetes, zamatos íze jól illik különböző tejtermékekkel készült ételekbe, gyümölcslevesbe, joghurtba, tejszínhez, süteményekhez.
Hull a szilva a fáról...? Akkor süssünk lepényt belőle!
Imádjuk a szilvát befőttnek, lekvárnak, gombócnak és persze pálinkának is! Az első érett adagokból azonban mindig ezt a finom kelt lepényt sütötte meg nagyanyám. Jó indítása a szilvaszezonnak...
Hamburger zsemle házilag
Ha már munkát fektettél bele, hogy otthon készítsd el a szuper finom hamburgereteket, miért ne fordítanál rá még egy kis időt, hogy tökéletes legyen az összhang a házi zsemlével?
Házi kifli
A kelt tésztáknak nincs párja, annyira finomak, egyedül arra kell gondosan ügyelnünk, hogy a kelesztési időket tartsuk be. Ne akarjuk siettetni a folyamatokat, mert a kelt tészta esetében akárhogy is próbálkozunk, az élesztő fog nyerni.
Knédli
Egyes feljegyzések szerint knédlit a 19. századból kezdve szolgálnak fel cseh sörözőkben. Egyszerű kelt tészta, melynek elkészítése semmilyen képzettséget nem igényel, amelyet aztán gőzben főznek készre. Remekül illik mindenféle szaftos, mártásos hús mellé.
Süss cipót a krémlevesedhez!
Remek ötlet a krémleveseket cipóban tálalni, mert nemcsak látványos, hanem hasznos is a cipó, annyit fogyasztunk el belőle a levesünk mellé, amennyi jól esik. Lássunk hát hozzá az otthoni elkészítésnek!
Molnárka
Tudod, ez az a kicsit édes péksütemény, amibe sonkát, sajtkrémet szoktak tölteni, díszítésképp jöhet egy kis salátalevél, és kész is a büfé szendvics. Reggelire nagyon szeretjük, pont azért, mert a kissé édes tésztának nagyon jól állnak a sós felvágottak, krémek.
Beszéljünk a fánkról!
A fánk és a farsang története a magyar néphagyományban ugyan összeforr, azonban ha szétnézünk a fánktörténelemben, bőséggel találunk országokat, ahol egész évben hódolnak a fánkevés gyönyörűségének. És milyen jól teszik...!
10 legjobb fánkreceptünk - egy tálon!
Fánkfesztivált rendeznek a jövő hét végén Nagykanizsán. De hogy addig se maradjunk a farsang jellegzetes süteménye nélkül, összegyűjtöttük az oldalunkon megjelent fánkos receptek közül a 10 legnépszerűbbet. Nem csak hazai finomságokat tálalunk!
Az ideális reggeli sütemény
Hála istennek elég sokan vannak már, akik maguk sütik mindennapi kenyerüket. Ez egy nagyon jól használható és variálható alap recept.
Lekváros bukta
A lekváros bukta hungarikum. Egy pillekönnyű kelt tészta csodás lekvárral töltve. Elkészítése nem lehetetlen küldetés, neked is sikerülni fog!
Beignet, a francia fánk
Fánkot enni farsang környékén szinte kötelező, a franciáké, a beignet, pedig a világ egyik legjobbja. Könnyű elkészíteni, a tésztája fantasztikus, és gyakorlatilag abbahagyhatatlan az evése.
Hajtogatott töpörtyűs torta - Jucus sütőjéből
Jó töpörtyűs pogácsát nem olyan nehéz sütni, minden a jó kidolgozáson és a többszörös hajtogatáson, pihentetésen múlik. De hogyan lesz belőle torta? Az mondjuk egy sütőformán múlik csak...
Házmester stangli
Nagyon jó vendégváró fogás is, ha pedig maradék főtt krumplink van, akkor különösen ó szolgálatot tesz ez a recept. Másnap reggelire a maradékot - ha lesz ilyen -, elpusztíthatja a család.
Kakaós csiga, a kényeztető reggeli
Kevés jobb dolgot ismerek, mint a házi kakaós csigát. Erre ébredni vasárnap reggel pedig maga a kéjmámor. De egye fene, ha bármelyik hétköznap reggel ezzel ébresztenének, azt se bánnám!
Túrós batyu
Természetesen sokkal egyszerűbb bemenni egy pékségbe, és megvenni a túrós batyut reggelire, de hogy az nem lesz ilyen pompázatos, mint ez, azt garantálom.
Töltött tészta
Rafinált recept, nem a leggyorsabban elkészíthetők közé tartozik, de zajos sikert lehet vele aratni a barátok, rokonok közt.
Dán briós diós mogyorókrémmel töltve
Nem egy tíz perc alatt összedobható sütemény receptje ez, de különleges a végeredmény, ez bizonyos. Kicsit muffin, kicsit briós, kicsit krémes töltött süti, a tészta felcsíkozása meg olyasmi, mint mikor csörögefánkot készítünk. Egy ráérősebb hétvégén megéri kipróbálni.
Kakaós kuglóf kelt tésztából
Egy kuglóffal sosem lőhetünk mellé, kínálhatjuk kávé, tea mellé, adhatunk hozzá lekvárt, krémet, ha pedig nem fogy el idő előtt, a maradékból akár felfújtat is készíthetünk.
Bejgli, ahogy te is szeretni fogod
Nem állítom, hogy bejglit sütni nagyon könnyű. Nem az, mert gyakorlat kell hozzá. Az kezdőknek pedig nem szokott lenni, viszont senki nem úgy születik, hogy a kisujjában van a sütés minden tudománya. És ha ez így van, akkor egy a jelszónk, és az nem feltétlenül a béke, hanem a gyakorlás!
Kenyérlángos, a magyar pizza
Ugye tudjuk, hogy a töki pompost nem akkor találták fel, amikor a kézműves vásárokon és fesztiválokon elkezdték árulni méregdrágán? De nem ám! Régen, amikor kemencében sült a kenyér, a megkelt tésztából mindig lecsippentettek egy darabot, amit a gyerekeknek sütöttek meg, aztán a kamrában található finomságokkal gazdagon megrakták. Őrizzük meg a hagyományainkat, és bátran álljunk neki a pompos sütésnek otthon is!
Aranygaluska, a nagy klasszikus kedvenc
Nagy klasszikus, szeretjük, ünnep számba megy, ha elkészítem, mert bár a kenyérsütő gép segítségét igénybe véve gyerekjáték az elkészítése, mégis, mire asztalra kerül, minimum 2, de inkább 2 és fél óra telik el az ötlettől az evésig. Horváth Ilona receptje szerint készítem, mindig kiváló minőségben sikerül, úgyhogy bátran ajánlom.
Amerikai fahéjas tekercs
A leírás hosszú, és még bonyolultnak is tűnhet, pedig nem az. Kelt tésztát készítünk, kinyújtjuk, megkenjük fahéjas töltelékkel, felcsavarjuk, felvágjuk, megsütjük. Ennyi az egész. És az eredmény? Nos, az olyan lesz, amilyet csak álmainkban kóstoltunk.
Francia briós
Újabb bűnre csábítom az olvasókat. És ez olyan bűn, amibe nagyon, nagyon, nagyon érdemes beleesni. Úgy hívják: briós. A recept Julia Childtól, attól a legendává vált amerikai asszonytól való, aki megismertette az amerikaiakat a francia konyhaművészettel. Tette ezt szakácskönyvek és tévéműsorok segítségével.
Hármas kalácsfonás
Megmutatjuk, hogyan fond meg a kelt kalácsot a legegyszerűbb módon.
Nagymamám fonott kalácsa
Sosem felejtem el, amikor fiatalasszonyként előálltam az ötlettel, hogy én most sütök egy kalácsot, nagyanyám mennyire megijedt, és mindenáron megpróbált lebeszélni az akcióról. Mert hogy az úgysem lesz olyan jó. Örülök, hogy nem hagytam magam eltántorítani, a kalács az ő segítségével zseniális lett, és a recept pedig évtizedek óta szolgálja a családomat, a gyerekeim is ezen nőttek fel, a húsvét és a karácsony elképzelhetetlen nálunk e nélkül a kalács nélkül.
Puffancs
Biztos vagyok benne, hogy sokan ismerik a puffancs nevű péksüteményt, ezt az édes kelt tésztából készülő szendvics alapot. Magunk is elkészíthetjük különösebb erőfeszítés nélkül, és nemcsak reggelire fogyaszthatjuk tej vagy kakaó mellé, hanem például előételhez kísérőnek is, ahogy most én is tettem. Kacsamáj pástétom mellé szervíroztam egy szűk körű esküvői vacsorán - igen nagy sikert arattam vele.
Kakaós kelt kifli - a reggeli kávéhoz
A jó szomszédság a receptcseréknek is kedvez. Egy vasárnap reggel ennek a könnyed kakaós kiflinek az illata lengte be a 4. emeletet. Nosza be is csöngettem a receptért, és persze kóstoló nélkül se maradtam. A reggeli kávém mellé egyszerűen isteni volt! Süssétek meg ti is!
Mami Ferdinánd tekercse - D.Tóth Krisztától
Dé, azaz duci. Ezt jelenti D.Tóth Kriszta újságíró nevében a dé betű, amely emlékezteti arra, milyen husi kislány volt gyerekkorában. Ez persze köszönhető a nagyi fantasztikus sütijeinek is, amelyek közül most a számára legkedvesebbet megosztja velünk.
Szalagos farsangi fánk, ahogy a nagyi tanította
A nagyi szerint fánkot sütni nem nehéz. Minden a jó liszten, az élesztőn, a megfelelő kidolgozáson és a többszörös pihentetésen múlik. Amikor először megsütöttem az ő receptje szerint, összeszaladtak a szomszédok, hogy a gyönyörű szalagokban gyönyörködjenek. Aztán persze egy darab se maradt belőle...
Szezámmagos kelt rózsatorta - az ügyeskezűeknek
Ez egy igazán látványos kelt tészta, amelynek az elkészítési módja egy kis ügyességet igényel. Könnyű és réteges tésztája sokáig puha marad, így több napig is remek finomság a reggeli kakaó vagy kávé mellé.
Téli kakaós kalács - cukormentesen
Téli szünetben igazán jó móka, ha együtt sütünk-főzünk a gyerekkel, és bevonjuk az ünnepi készülődésbe. Nem baj, ha időnként ott serénykedik a konyhában. Ezt a finom kelt tésztát is nagyobb örömmel eszi majd a kakaó mellé. Ráadásul cukormentesen...
Firenzei szőlős pite
Az őszi hónapok finomsága ez a remek recept! Kelesztett tésztából és borszőlőből készítik ősi recept alapján Firenzében és környékén. Ez az egyik specialitása a Toscana Clubnak, ők küldték nekünk a "firenzei titkot"!
Mit kíván a magyar nemzet, ha éhes?
Desszertek és kelt tésztás ételek találhatók a magyarok toplistáján. A receptek közül torony magasan vezet az oreós torta. Az egyik online ételrendelési portál vizsgálta meg, milyen ételekre és receptekre kerestek rá idén leginkább a magyarok.
Túrókuglóf, ahogy csak a nagyi tudja
Elkezdődött a suli, mi pedig törhetjük a fejünket, hogy mi kerüljön a gyerek uzsonnás dobozába. Ez a túrókuglóf például gyümölccsel kiegészítve, vagy vajjal megkenve igazi kedvenc lesz. De a reggeli kakaó mellé is kiváló. Ráadásul a nagyi jól bevált receptje szerint készült.
Meggyes párna - diétás házi lekvárral
A kelt tésztát most szezonális gyümölccsel töltöttük meg. Azoknak sem kell ma nélkülözniük ezt a remek sütit, akik fogyókúráznak vagy éppen diétáznak.
Pehelykönnyű túróspite
Nagyszerű túrós pitét készítettünk a mai gulyás vagy zöldséges ragu mellé. Almás töltelékkel is variálható, az alap kelt tészta pedig kifliként is összegyúrható.
Aranygaluska vaníliamártással, ahogy a nagyi tanította
Sok kezdő, de néha a gyakorlott háziasszonyok is belebuknak a kalács, az aranygaluska és a többi kelt variáció sütésébe. Ahogy nagyanyám is mondta, a kelt tésztának „lelke van”, ezért kiemelt gondossággal és figyelemmel kell elkészíteni. Éppen így!
Diétás lángos - nem csak fogyni vágyóknak!
Hogyan lehet egy lángos diétás? Mondjuk úgy,hogy néhány összetevőt szinte észrevétlenül kicserélünk benne. Ettől függetlenül ugyanolyan finom, mint a "hagyományos" változat, fokhagymával, sajttal, tejföllel ízesítve.