Életforma.hu

GASZTRO

Panettone - az olasz kuglóf

Kicsit macerás, de egészen más szintre emeli a klasszikus kuglófot. Érdemes kipróbálni!

Hozzávalók

 

  • 50 dkg liszt
  • 180 ml víz
  • 3 tojássárgája
  • 2 tojás
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tk vanília kivonat
  • 10 dkg cukor
  • 1 ek szárított élesztő
  • 10 dkg puha vaj
  • 25  dkg aszalt gyümölcs (mazsola, áfonya, cseresznye)
  • 5 dkg fenyőmag (10 dkg is lehet)
  • 60 m rum
  • pici só
Panettone Fotó: Pinterest

Elkészítés 

Egy tálban habverővel keverd össze a vizet, a tojássárgáját, a tojásokat, a citrom, valamint a narancs héját és a vaníliát. Ha van robotgéped, tedd a tálba a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót. Add hozzá a tojásos keveréket, a  és dagasztófejjel keverd addig, míg összeáll - ha nincs géped, jó alaposan gyúrd át.

Tedd át egy vékonyan kiolajozott tálba és fedd le. Hagyd meleg helyen keni másfél órát.

Közben áztasd be az aszalt gyümölcsöket a rumba.

Készítsd elő a formát: cukrászellátóban lehet kapni csinos panettone-papírt és formát is, de ne ess kétségbe, ha egyik sincs otthon. Bátran használj egy kisebb méretű fazekat, vagyis egy hosszúkásabb jellegű edényt. Béleld ki barna sütőpapírral és már meg is vagy.

Ha a tészta megkelt, keverd bele a fenyőmagot  és a gyümölcsöket (ha nem szívta fel az összes rumot, bátran öntsd hozzá azt is). Alaposan dolgozd el, majd tedd át a tésztát a formába és hagyd újabb bő órát kelni (70-80 perc). Ha megkelt, 170 fokon süsd, kb. 50 percig - tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült-e a tészta. Hagyd a formában kihűlni, majd borítsd ki belőle. Egy szép szalaggal, vagy rusztikusan, madzaggal átkötve akár ajándékba is adhatod - de akkor jól dugd el, mert különben hamar elfogy.

Tipp: Fentiek a klasszikus panettone hozzávalói, de készítheted csokival, más magokkal  és ezek legkülönbözőbb variációival is.

Ha szívesen készítesz ünnepi édességeket, nézd meg ezt is: 

Mogyorókrémes karácsonyfa

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.