Életforma.hu

GASZTRO

Gőzgombóc mákkal és vaníliaszósszal

A gőzgombóc eredeti alapja egy édes kelt tészta, ami gyakorlatilag a gőzben fő meg. Készítik szilvalekvárral töltve, mákkal megszórva, vaníliásodóval vagy magában.

A gőzgombóc az osztrákok egyik kedvelt édessége. Ha valaki síelni megy és beugrik egy hüttébe vagyis a pályák mellett álló étkezdékbe, akkor biztos lehet benne, hogy a gőzgombóc is ott lesz az étlapon. Na de nem kell ezért a finomságért annyit utazni, hiszen otthon is elkészíthető.

Gőzgombóc mákkal és vaníliaszósszal
Gőzgombóc mákkal (Fotó: Depositphotos)
Hozzávalók :

60 deka liszt

2 evőkanál cukor

2-2,5 dl tej

4 deka friss élesztő

1 citrom reszelt héja

5 dkg teavaj

1 tojás

A vaníliasodóhoz :

1 csomag vaníliás puding

egy vanília rúd kikapart belseje

1 liter tej

cukor

a szóráshoz darált, cukrozott mák

Elkészítés:

A langyos tejbe belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt ebben felfuttatjuk. A lisztbe kis mélyedést vájunk, majd a felfuttatott élesztőt és a többi alapanyagot ebbe összeöntjük, aztán sima, nem kemény és nem ragacsos tésztát dagasztunk. Meleg helyen kilisztezett kelesztőtálban duplájára kelesztjük. Mikor a tésztánk kellőképpen megkelt, deszkára borítjuk és kisebb darabokra vágjuk. Ebből a mennyiségből körülbelül 8-10 darab gombóc lesz. Ezeket a darabokat kézzel finoman gombóc formára igazítjuk, majd konyharuhával letakarjuk, pihentetjük. Közben egy nagyobb méretű lábas aljába vizet öntünk, erre ráteszünk egy kinyitható zöldségpárolót vagy szitát, amit kenjünk át zsírral vagy vajjal, hogy a gombócok ne ragadjanak le benne. Ha a víz elkezd forrni, 3 darab gombócot a párolóra teszünk, egyenlő távolságra egymástól, és fedővel lefedve 15 percig főzzük. Minden adag után pótoljuk újra a vizet, és kenjük át a párolót zsiradékkal. A vaníliás mártáshoz használjunk vaníliapudingot, ez a leggyorsabb megoldás, ezt ízesítsük még vanília rúd kikapart belsejével, illetve kevés cukorral, ha szükséges. De készülhet mellé vaníliasodó is, vagy csak simán lekvárral és mákszórással is tálalhatjuk.

Még több gombóc:

Túrógombóc a nagyi receptje szerint

 

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.