Életforma.hu

GASZTRO

Beszéljünk a fánkról!

A fánk  és a farsang története a magyar néphagyományban ugyan összeforr, azonban ha szétnézünk a fánktörténelemben, bőséggel találunk országokat, ahol egész évben hódolnak a fánkevés gyönyörűségének. És milyen jól teszik...!

Kép: wikimedia.org

Igazából teljesen mindegy, hogy melyik legendát hisszük igaznak a fánk megszületését illetően. Hogy Krapfenné, a megözvegyült bécsi pékné előtt hajtunk fejet, aki bár megkésett a kenyérsütéssel, mégis egyesek szerint a fánk születését  neki köszönhetjük, midőn a türelmetlenkedő kuncsaftok miatt mérgében egy darab kenyértésztát a földhöz akart csapni. Mindannyiunk szerencséjére azonban a darabka tészta hogy, hogy nem a sparhelten éppen melegedő zsiradékba pottyant. Ott legott megsült és fánk lett belőle. Más verzió szerint Krapfen úr még javában élt, amikor az asszony hókon akarta vágni azzal a bizonyos darab tésztával, a tészta azonban ugye a már előbb is említett zsírba pottyant. Szól fánkkal kapcsolatos történet Marie Antoinette-ről is, aki egy mámoros farsangi éjszakán mohóságában felvásárolta egy mézeskalácsos teljes készletét, a receptet bevezettette az udvarban, így kezdődött a beignet diadalmenete. De hogy ne maradjunk meg ilyen közeli időben s helyeken, megemlítjük, hogy a fánkhoz hasonló sült finomságot már II. Ramszesz egyiptomi fáraó sírrajzain is találtak. Van ugyan némi vita az értelmezők között, hogy az fánk-e vagy mézeskalács, ez a vita biztosan nem fogja befolyásolni Ramszesz renoméját.

A fánk hegyen innen és túl

Szinte minden nemzetnek megvan a maga fánk verziója. Nekünk, magyaroknak kettő is akad, a szalagos farsangi és a csöröge. Mindkettő zseniális. A franciák beignet-t esznek, a spanyolok churrost sütnek, az amerikaiak donutként rajonganak érte, Indiában a gulab jamun hódít, a lengyeleknél paczki néven fut, az olaszoknál zeppola dívik, az arabok zalabiát készítenek. Ők a tésztába alig tesznek cukrot, az édességről szirup formájában gondoskodnak, amiben a fánkot megfürdetik. Elmaradhatatlan része a Hanukának, az olaj ünnepének is. Szóval fánkot eszik az egész világ, ki lyukasat, ki szögleteset, ki mázasat, ki cukrosat. És ez így van jól. Mert a fánkhoz nem kellenek drága alapanyagok, cifra kiegészítők, csak türelem és némi gyakorlat.

A szalag titka

A szalag titka a fedő, ilyen egyszerűen. Bár a fedőig vezető út nehézségekkel van kikövezve, de ezek egyike sem legyőzhetetlen akadály. Ha fánkot sütünk, áldozzuk rá az időt, és az meg fogja hálálni a törődést. Legyen minden alapanyag, amivel dolgozunk, legalább szobahőmérsékletű. A lisztet akár meg is langyosíthatjuk sütőben vagy mikróban felhasználás előtt. Várjuk ki, míg az élesztő a tejben szép habosra fut, ne türelmetlenkedjünk! A kelesztést langyos helyen végezzük, a tészta semmiképp se fázzon meg! A jó fánk sütésének egyik sarkalatos pontja az olaj hőfoka, amiben sütjük a fánkot. Nagyjából 160 fokos legyen, amikor beletesszük a tésztát, azonnal kezdjen el a zsiradék gyöngyözni, a tészta ne ázzon benne, hanem süljön. Az első oldalát mindenképpen fedő alatt süssük, a másikat már lehet fedő nélkül. Így fog kialakulni a fánk derekát lágyan átölelő, hívogatóan fehér szalag. Vigyázzunk a kezünkre, amikor levesszük a fedőt, mert a fedőn lecsapódó pára visszacsöpögve a forró olajba égési sérülést okozhat. No és persze... vigyázzunk a vonalainkra is, a fánk ugyanis nagyon jó, de nem diétás étel.

Fánkról fánkra
Összeszedtük a tíz legjobb fánk receptünket, melyet megtalálhatnak az oldalunkon, használják őket minél gyakrabban!

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.