Életforma.hu


A Nagy Fánkkutatás: ezeket a fánkokat szeretik a magyarok

A Nagy Fánkkutatás: ezeket a fánkokat szeretik a magyarok 

Íme a fánk ranglista.
Farsangi fánk

Farsangi fánk 

Mint ismeretes, ma van vízkereszt napja, és hagyományosan ekkor indul a farsang időszak is. A farsang pedig elképzelhetetlen fánk nélkül, így hát mi se hagyjuk recept nélkül olvasóinkat.
Rékasi farsangi csörögefánkom

Rékasi farsangi csörögefánkom 

Nagyanyám világbajnok csörögefánkjának receptjét osztom most meg Veletek. Nekem még van derelyemetélőm, de megteszi egy jó éles kés is, ha nincs épp otthon az említett csúcskütyü. Egy jó gulyás, és hozzá a csöröge, tuti siker egy farsangi bulihoz!  
Sajtos és kolbászos andalúz fánkok

Sajtos és kolbászos andalúz fánkok 

A spanyol, a katalán, az andalúz konyha mind nagyon izgalmas, mindegyik nagy barátja az apró falatoknak. Ilyen tapa (tapa=falat, tapas= falatok) ez a fánkocska is, amihez csodás paradicsom kompót dukál.
Túrófánk nagymamám szakácskönyvéből

Túrófánk nagymamám szakácskönyvéből 

Nagyon szeretjük a túrófánkot, több receptem is van hozzá, de ez a kedvenc, amit nagymamámtól örököltem. Nyáron is elkészíthető, egy jó fejtettbableves utáni fogásnak egyszerűen tökéletes.
Egészséges churros

Egészséges churros 

Imádom a spanyolok fánkját, a churrost, de mióta oda kell figyelnem a szénhidrát fogyasztásomra, szomorúan búcsút vettem - ettől is. Kata most megmutatja, hogyan cseréljük okos szénhidrátokra az egészségtelen fehér lisztet.
Churros

Churros 

A churros (ejts: csurrosz) spanyolok egyik nemzeti eledele. De ha azt gondoljuk, hogy a spanyolok találták fel a spanyol viaszt, hát erősen tévedünk. Merthogy a churros égetett tészta, ugyanúgy, mint a mi tolófánkunk, vagy az ördögpirulánk, esetleg a zeppole, vagy a profitterol, ha olasz vonalon mozgunk.  
Beszéljünk a fánkról!

Beszéljünk a fánkról! 

A fánk  és a farsang története a magyar néphagyományban ugyan összeforr, azonban ha szétnézünk a fánktörténelemben, bőséggel találunk országokat, ahol egész évben hódolnak a fánkevés gyönyörűségének. És milyen jól teszik...!
Almafánk

Almafánk 

Egy kiadós, tápláló leves, mondjuk gulyásleves után második fogásként már csak egy kis tésztafélét kívánunk. Erre is kitűnő az almafánk. Nagyétkűeknek hús után, desszertként is könnyen lecsúszik.
10 legjobb fánkreceptünk - egy tálon!

10 legjobb fánkreceptünk - egy tálon! 

Fánkfesztivált rendeznek a jövő hét végén Nagykanizsán. De hogy addig se maradjunk a farsang jellegzetes süteménye nélkül, összegyűjtöttük az oldalunkon megjelent fánkos receptek közül a 10 legnépszerűbbet. Nem csak hazai finomságokat tálalunk!

Csörögefánk 

A világ legjobb csörögéjét nagyanyám sütötte, imádtam nézni, ahogy a tészta téglalapokat derelyevágóval bevagdosta, megtekergette. Sajnos az ő receptjét nem tettük el a családi széfbe - pedig ott lenne a helye -, így egy jól beváltat használok évek óta.

Beignet, a francia fánk 

Fánkot enni farsang környékén szinte kötelező, a franciáké, a beignet, pedig a világ egyik legjobbja. Könnyű elkészíteni, a tésztája fantasztikus, és gyakorlatilag abbahagyhatatlan az evése.

Sütőben sült puha fánk 

Ennek a fánknak nagy előnye, hogy sütőben sült, ezért minden felesleges zsiradéktól mentes. Azoknak ideális elkészíteni, akik tartózkodnak a túlzott zsírfogyasztástól. Egy pillekönnyű, laza szerkezetű, különféle töltelékekkel fogyasztható fánk alternatív, gluténmentes lisztek keverékéből.

Burgonyafánk, a királyi köret 

A burgonyafánkkal még gyerekkoromban ismerkedtem meg, amikor nagyanyám zseniális vadasait ezzel körítette. Emlékszem, ahogy a kis fánkocskák ügyesen forogtak az olajban, amikor az egyik oldaluk pirosra sült, készségesen átfordultak a másikra.

Berliner, a töltött fánk 

A fánk akkor is finom, ha a tetején van a lekvár, de még jobb, ha töltelékként van jelen. Könnyen követhető videó azok számára, akiknek jobban megy a sütés, ha előbb szemügyre veszik a munkamenetet.

Túrófánk 

A fánkot mindenki szereti, legalábbis én még nem találkoztam olyan emberrel, aki visszautasította volna. Ez a túrófánk pedig végtelenül egyszerű, nem kell keleszteni, mégis a fánkozás szuper élményét adja. Mindenkinek ajánljuk szeretettel Kard Éva receptjét.

Sütőtökös fánk 

Tudom, jó néhányan nem szeretik a sütőtököt, és meg is értem ezt annak ellenére, hogy én eléggé imádom. Mindemellett nekik is ajánlom ezt a receptet, ugyanis egyáltalán nincs sütőtök íze, viszont nagyon szaftos tőle a fánk. Egyetlen dolog van, amire figyeljetek oda, ez pedig a sütési hőmérséklet. Ugyanis attól, hogy a tészta nagy hányada nedves hozzávaló, hajlamos lehet nem átsülni a fánk, holott a külsején már úgy látszik, mintha készen lenne.

Áll a bál, ez már biztos! 

Alig dobtuk ki a karácsonyi bejgli maradékait, még éppen csak elkezdtük a kilóledobálást megtervezni, máris itt a következő megpróbáltatás, a farsangi eszem-iszom, dínom-dánom ideje. A jó hír, hogy a báli szezonban le is rázhatjuk a felesleget. A lakótelepünkön már buli van...  

Szalagos farsangi fánk, ahogy a nagyi tanította 

A nagyi szerint fánkot sütni nem nehéz. Minden a jó liszten, az élesztőn, a megfelelő kidolgozáson és a többszörös pihentetésen múlik. Amikor először megsütöttem az ő receptje szerint, összeszaladtak a szomszédok, hogy a gyönyörű szalagokban gyönyörködjenek. Aztán persze egy darab se maradt belőle...

Almás túrópárnák - vajban sütve 

A túró, a burgonya és az alma külön-külön is gyakori alapanyaga a zsírban, olajban sült tésztáknak. Így együtt azonban egészen felejthetetlent alkotnak, ahogy az egy régi szakácskönyv is ajánlja. A citromhéj belül és a fahéjas porcukor kívül, nem csak látványban, de illatban és ízhatásában is emlékezetes marad.  

Könnyű joghurt fánk - nem csak diétázóknak 

A fánknak mindig szezonja van, a frissen főzött lekvárokkal éppen úgy finom, mint a fahéjas porcukros változattal. Ez most egy nagyon gyors, és összetevői miatt diétás finomság, amit az andio.biz oldalán találtunk.. Nem csak vasárnapra.

Almafánk - 20 perc alatt 

Mindössze 20 perc alatt elkészül ez az almás finomság, amely önállóan is megállja a helyét, de sült húsok mellé is kiváló. Ráadásul az alma nem esik messze egy konyhától, hiszen télen-nyáron, de főként most ősszel, kéznél van.

Churros, a spanyolok fánkja 

A churros jellegzetes spanyol édesség. Valójában sült tésztarudacskák cukorba mártogatva. Van ahol megtöltik, van, ahol karamellkrémbe mártogatják, de egyszerűen fahéjjal is isteni.

Aludttejes fánkocska (Sauermilchkrepl) 

Igazán nem nehéz megcsinálni ezt az édességet, ráadásul még különlegességként is kínálhatjuk: ki merné kétségbe vonni, hogy egy Sauermilchkrepl nevű finomság nem lenne az? Nem nehezebb – sőt, talán könnyebb – elkészíteni, mint egy palacsintát, ráadásul tálalni is egyszerűbb. És legalább olyan finom! A receptet Borbás Marcsi mutatta be a nyári Gasztroangyal-fesztivál bejelentésekor.

Csokoládés éclair fánk 

Az éclair fánk a francia cukrászat egyik klasszikusa, de szemben sok más ismert recepttel, egyáltalán nem ördöngösség elkészíteni.

Gyömbéres túrófánk, ahogy még sosem csináltad! 

A gyömbér szerencsére nem ismeretlen a hazai konyhában, főleg levesek, húsok ízét teszi különlegessé. Most egy élesztő nélküli fánkot varázsol vele egyedivé. Garantáltan nagy sikere lesz! Lehet, hogy mindjárt dupla adaggal érdemes kezdeni?

Szép is, finom is a rózsafánk 

Vendégvárónak, zsúrok, születésnapok attrakciójának is kiválóan megállja a helyét ez az egyébként nem bonyolult, ámde annál látványosabb fánk. Különleges formájával az asztalt is díszíti, és előre is elkészíthető, mert hidegen is finom.

Ropogós finomság: csörögefánk farsangra! 

A fánk a farsang desszertje, amelyhez régen hiedelmek is kötődtek. Például, hogy ha fánkot sütünk, akkor a vihar nem viszi le a háztetőt. Szerencsére ma már nem a fánk óv meg bennünket ettől, nem is ezért szeretjük, hanem mert finom!  És nem csak farsangkor érdemes sütni!

Őszibarackos fánk 

A fánk sokak kedvence, igazi családias édesség, de azt gondolnánk, a meleg nyári napokra nem igazán való. Az alábbi gyümölcsös verzió rácáfol erre. Érdemes kipróbálni!

Berlini fánk borsodóval és mogyorós fánk karamellöntettel 

Égetett vagy népiesen forrázott tésztát készítünk. Ebből a tésztából van a csokifánk, az éclair-, a képviselő- és az igen kedvelt tolófánk is.

Farsangi és csöröge fánk 

A farsang jellegzetes étele, amelynek mágikus erőt tulajdonítottak. Voltak vidékek, ahol azért sütötték, hogy a vihar ne vigye le a háztetőt. Ismert a szalagos változata, ez az eredeti farsangi fánk, továbbá a rózsafánk, a forgácsfánk, más néven csöröge.

Siklósi szalagos fánk 

Biztosabb a siker, ha kellően meleg helyen készítjük el a fánkot, és a hozzávalókat is meleg helyen tartjuk!