Életforma.hu

GASZTRO

Farsangi fánk

Mint ismeretes, ma van vízkereszt napja, és hagyományosan ekkor indul a farsang időszak is. A farsang pedig elképzelhetetlen fánk nélkül, így hát mi se hagyjuk recept nélkül olvasóinkat.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • kb. 2.5 dl tej
  • 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 4 tojássárgája
  • citromhéj
  • csipet só
  • 1 ek rum

+

  • olaj a sütéshez
  • porcukor
  • lekvár
Farsangi fánk      Fotó: Pinterest

Először futtasd fel az élesztőt: a tejet langyosítsd meg, keverd el benne a cukrot, majd add hozzá az élesztőt. Akkor jó, ha egy felhőnek látszó hab lesz a tetején. A lisztbe üsd bele a tojások sárgáját, add hozzá az élesztős tejet,  citromhéjat, a rumot (ez megakadályozza meg, hogy megszívja magát olajjal a fánk). Kezd el dagasztani, majd lassan csorgasd hozzá az olvasztott vajat is. Amikor hólyagos a tészta, tedd félre, takard le és meleg helyen keleszd a duplájára - ez olyan 40-50 perc.

Borítsd a tésztát lisztezett deszkára és nyújtsd kb. hüvelykujjnyi vastagságúra. Fánkszaggatóval, vagy egy közepes nagyságú pohárral vágj ki korongokat, majd hagyd pihenni úgy 15 percig. Az olajat melegítsd fel, de ne túl forróra, mert akkor kívülről megégnek a fánkok, belül viszont nem sülnek át. Nem kell túl sok olaj sem, mert akkor nem alakul ki a 'szalag' az oldalán. Mielőtt az olajba tennéd a fánkokat, közepükbe nyomj egy mélyedést az ujjaddal és ezzel lefelé tedd őket a serpenyőbe. Fedő alatt süsd, kb. 2 percig, majd vedd le a fedőt fordítsd meg és újabb 2 perc sütés következik. Szedd papírtörölközőre, az felszívja a felesleges olajat. Tálaláskor szórd meg porcukorral és adj hozzá lekvárt.

Tipp: Készítheted töltve is, ekkor vékonyabbra kell nyújtani a tésztát, és minden második korongra egy kanál sűrű lekvárt kell tenni, majd a két korongot jól össze kell nyomni (összeragaszthatod a kimaradt tojásfehérjével is). Után még legalább fél órát kell keleszteni és aztán kisütni.

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.