Hozzávalók:
- 3 alma,
- 2 csomag vaníliás cukor,
- 5 evőkanál finomliszt,
- 1,3 dl tej,
- 1 egész tojás,
- 2-3 evőkanál édes fehérbor,
- csipet só
Sütéshez: étolaj (bőven)
Tetejére: méz, őrölt fahéj, 2 evőkanál porcukor
Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, ujjnyi vastag karikákra vágjuk, a csumájukat kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és vaníliás cukorral meghintve – félretesszük. A lisztet a tojás sárgájával, a tejjel, a borral és a csipetnyi sóval ízesítve kikeverjük, majd a kemény habbá vert fehérjét óvatosan beleforgatjuk.(aki nagyon siet, az kikeverheti egész tojással is a masszát, habverés nélkül) Az almakarikákat a masszába mártjuk,(előtte egy kis lisztben megforgatjuk, hogy jobban tapadjon rá) és közepesen forró, bő olajban 2-3 perc alatt aranyszínűre megsütjük.(közben egyszer, kétszer megforgatjuk) Szalvétára szedve az olajat lecsöpögtetjük.Melegen, mézzel meglocsolva vagy fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.
Nem csak önálló édességként, de sült húsok mellé is kiváló köret.