
Hozzávalók:
40 dkg sült tök kocka
5 dl liszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
6 teáskanál cukor
1 egész tojás
1 tojássárgája
1,25 dl szénsavas ásványvíz
olaj a sütéshez
porcukor, juharszirup, lekvár, csokiszósz a tálaláshoz ízlés szerint
Elkészítés:
A tököt villával áttörjük, és összekeverjük a hozzávalókat. Ez nagyjából három perc fejvakarással együtt is, hogy melyik tálban történjék mindez. Közben az olajat felforrósítjuk (ha van cukorhőmérőd, 160 fokig), majd a tésztából evőkanálnyi darabokat engedünk az olajba. Fontos, hogy alacsony hőmérsékleten süljön a fánk tovább, hogy rendesen átsüljön. Itatósra szedjük és forrón tálaljuk.
Tökös gibanyica – a délvidék kedvenc édessége
Sütőtökből már számos finomságot készítettünk, ezért egy újabbért most valóban a szomszédba mentünk. Ez a fahéjas, piteszerű édesség bizonyára nálunk is kedvenc lesz. Igazi őszi, téli vitaminbomba.