Hozzávalók:
- 60 deka búzaliszt
- 2,5 dl tej
- 4 evőkanálnyi cukor
- 2 egész kisebb tojás
- 2,5 deka friss élesztő
- 7 deka teavaj
- 1 citrom reszelt héja
A töltelékhez:
- kakaópor
- kristálycukor
A hajtogatásokhoz:
- olvasztott vaj
Elkészítés:
A dagasztógép üstjébe beleteszem a lisztet. A tejet meglangyosítom, majd a cukorral elkeverem, és hozzáadom a friss élesztőt. Felfuttatom, és a liszthez adom. Hozzáütöm a tojásokat , belereszelem a citrom héját, hozzáadom a puha teavajat is. Sima kellemes tapintású nem kemény, és nem is ragacsos tésztát dagasztok. Meleg helyen lisztezett tálban duplájára kelesztem, majd deszkán ujjnyi vastagságúra sodrom, átkenem olvasztott vajjal, és meghajtogatom (alulról a feléig, felülről a feléig majd jobbról és balról is a feléig.) 30 perc elteltével újra kisodrom majd ráhintem a kakaóport, a cukrot, és szorosan feltekerem. Körülbelül ujjnyi vastagságú darabokra vágom, és egymástól kissé távolabb sütőlemezre fektetem. A maradék olvasztott vajjal a csigákat átkenem, és 20 percig hagyom kelni őket a sütőlemezen. A sütőt 180 fokra előkészítem, a csigákat körülbelül 25 perc alatt aranyszínűre sütöm. A tetejét porcukorral áthinthetem. Ha marad belőle másnapra is, még mindig élvezhető lesz.
-
- Kép: ahogyeszikugypuffad
A tojáskrémet azért nevezem adu ásznak, mert akár reggelire, akár vacsorára elkészíthetjük, de ha éppen bulizni támad kedvünk, oda is bevethetjük. A tojás általában olcsó, nem dönt minket anyagi romlásba a tojáskrém elkészítése, ha mondjuk húsz darabból kell elkészítenünk.