Életforma.hu

GASZTRO

Anyák napi ünnepi menü

Isteni lenne, ha az apukák és gyerekek együtt készítenék el az anyáknapi ünnepi ebédet. Jó lenne ebben hagyományt teremteni. Melyik férfi kezdi el? Írjon nekünk!

Előétel

Töltött tojás

Hozzávalók:

1 nagy fej jégsaláta, 4 keményre főzött tojás, 410 g vaj, 1 doboz szardella, 20 g roquefort, 1 kiskanálnyi apróra metélt pázsitfű, 2 retek, 20 g kaviár, 150 g joghurt, fél citrom leve, só, fekete bors.

Elkészítése:

A megmosott, lecsepegtetett jégsalátát 2 cm széles csíkokra szeleteljük. A főtt tojásokat félbe vágjuk, és a sárgájukból készítjük el a krémeket. A vajjal együtt először áttörjük őket egy sűrű szitán, majd habosra keverjük és két részre osztjuk. Az egyik részbe az apróra vágott szardellát keverjük, a másikba a sajtot és a pázsitfüvet. A kész krémet nyomózsákkal a tojásokba töltjük. A szardellás változatot kaviárral, a sajtosat még pázsitfűvel díszítjük. Mikor ez kész, elkeverjük a joghurtot a citromlével, sóval, borssal ízesítjük, a jégsalátát négy tányéron elosztjuk, meglocsoljuk a joghurtos öntettel, s a közepére elhelyezünk egy-egy töltött tojást.

Leves

Erőleves füstölt hússal

Hozzávalók:

1/2 kg marhacsont, 1/2 kg füstölt sertéstarja, 30 dkg sárgarépa, 20 dkg petrezselyem, 20 dkg karalábé, 20 dkg zeller, 3 g csilipaprika, só.

Elkészítése:

A csontot megmossuk, és sós vízben a megtisztított zöldséggel együtt főzzük, akárcsak a klaszszikus csontleves esetében. Elegendő idő elteltével a levet egy külön edénybe szűrjük, beleteszszük a füstölt húst, a csilit, és összeforraljuk (a paprikából természetesen ízlés szerint adhatunk többet is, kevesebbet is, sőt teljesen elhagyható). A csontot és a főtt zöldséget felhasználhatjuk például rizottó készítéséhez, a levest spenótos túrógombóccal tálaljuk.

Levesbetét

Spenótos túrógombóc

Hozzávalók:

1/2 kg spenót, 1/2 kg túró, 4 tojásfehérje, só, szerecsendió, fehér bors.

Elkészítése:

A spenótot sós vízben megfőzzük, jól kinyomkodjuk és turmixoljuk. A túrót, hogy selymesebbé tegyük, áttörjük egy szitán, sózzuk, borsozzuk és összedolgozzuk a spenóttal. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan a spenótos túróhoz keverjük. Az így kapott masszából kis gombócokat formázunk és sós vízben kifőzzük őket.

Főétel

Tartalmas levél anyának

Hozzávalók:

80 dkg sertés-vesepecsenye, 40 g olvasztott vaj, 160 g sampinyon gomba, 80 g csirkegomba (lehet konzerv is), 1,5 kis mogyoróhagyma, egy kisebb fej kelkáposzta, fél tojás, fél kiskanál szárított majoránna, 20 ml olívaolaj, 0,2 l húslé, 0,2 l madeira (fűszeres, erős vörösbor), fekete bors, só.

Elkészítése:

A húst megmossuk, hártyáitól megtisztítjuk, megsózzuk, borsozzuk s a forró zsiradékon minden oldaláról hirtelen kisütjük. A gombákat apróra vágjuk, a mogyoróhagymát felkockázzuk, az egészet vajon megpároljuk, majd hagyjuk kihűlni. A kelt leveleire szedjük, enyhén sós vízben kicsit előfőzzük, és rögtön a leszűrése után folyó vízzel lehűtjük. A leveleket konyharuhával felszárítjuk, majd alufóliára terítjük őket. Az elhűlt párolt gombánkat elkeverjük a kisült hús zsírjával, a tojással, ha kell sózzuk és borssal, majoránnával ízesítjük. Jó alaposan kikeverjük, majd a kellevelekre simítjuk. A húst is elhelyezzük rajta, és az alufólia segítségével feltekerjük az egészet. Tűzálló tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, megöntözzük egy kis olívaolajjal, majd előmelegített sütőben közepes lángon 20-30 percig sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit pihenni, nem szeleteljük azonnal, mert szétesne. A visszamaradt zsiradékot ízlés szerint fűszerezzük, felöntjük a húslével, hozzáadjuk a madeirát, és felforraljuk. Mikor kellemes mártássűrűségű, még szitán átpasszírozzuk, hogy csomómentes legyen.

Köret

Burgonyakrokett

Hozzávalók:

1/2 kg krumpli, 40 g szalonna, 1 tojássárgája, 1 kis csokor zöldpetrezselyem, szerecsendió, só, fekete bors, fél kanál burgonyakeményítő, zsiradék a kisütéshez.

Elkészítése:

A megpucolt krumplit sós vízben megfőzzük, krumplinyomón áttörjük és hagyjuk kihűlni. A szalonnát kockákra vágjuk, kiolvasztjuk, és akárcsak a többi hozzávalót a krumplismasszához dolgozzuk. Az egészet kb. 3 cm átmérőjű hengeralakra formázzuk, majd 1,5 cm-es szeleteket vágunk belőle. Ezeket forró olajon arany-barnára sütjük.

Az időközben összeállt keltekercset ferde szeletekre vágjuk, megöntözzük a mártással, s a krokettal tálaljuk.

Desszert

Mogyoró-parfé epermártással

Hozzávalók:

3 tojás, 100 g cukor, 100 ml tejszín, fél kanál erdei méz, 100 g őrölt mogyoró, 250 g eper (lehet mélyhűtött is), egy kanál méz, 2 kanál vaj, 20 ml piros pezsgő, 25 g tejföl.

Elkészítése:

A tojássárgákat a cukor felével gőzfürdőben habosra keverjük, majd hideg vízbe állítva mindaddig folytatjuk, amíg ki nem hűl. A fehérjéket és a tejszínt is kemény habbá verjük, a mézzel, a mogyoróval együtt óvatosan a sárga masszához keverjük, végül szögletes formákba töltjük (őzgerinc-, püspökkenyérforma vagy több különálló) és 4-5 órára a fagyasztóba helyezzük. Aztán egy serpenyőben felolvasztjuk a mézet és a vajat, enyhén karamellizáljuk, hozzáadjuk az epret, és mérsékelt tűzön szétfőzzük. Felöntjük piros pezsgővel, s hagyjuk, hogy elillanjon belőle kissé az alkohol. Sűrű szitán áteresztjük, hogy felfogjuk belőle az apró magokat, majd kihűtjük. Egy-két kiskanálnyival elkeverjük a tejfölt, megcsepegtetjük vele a kistányérokra elosztott epermártást, és egy hegyes kés segítségével dekoratív mintázatot alakítunk ki belőle. Erre helyezzük el a parfé-szeleteket, és mentalevéllel díszítjük.

A parfét legjobb előző nap lefagyasztani, aztán a tálalás előtt egy kis idővel kivenni a mélyhűtőből, hogy kicsit felengedjen


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.