Életforma.hu

GASZTRO

Az egyediséget felfedni, és nem elfedni kell...

Hogy mivel koccintanak egy csütörtök esti céges party vagy egy szombati legénybúcsú résztvevői a Király utcai Spílerben? Mi kerül a poharunkba, ha egy operaelőadás után betérünk az Andrássy úti Opera Caféba? És milyen italválasztékkal lehet kivívni a köztudottan szigorú minőségbiztosítási elveket valló ikonikus sztárséf, Jamie Oliver elismerését? Aki minderről mesél: Fekete Csaba, a neves fővárosi vendéglátóhelyeket és szállodákat üzemeltető Zsidai Group sommelier-je, akivel a Budai Várban, a Baltazár Étteremben találkoztunk.

Fekete Csaba sommelier, Kép: Zsidai Csoport

- Tizenkét budapesti étteremben és bárban több százezer embert látunk vendégül évente. Mindenütt az a cél, hogy a vendég ne csak jóllakjon vagy a szomját oltsa, hanem kapjon valami pluszt. Az élményhez hozzá tartozik, hogy minden helynek más a stílusa és a hangulata, egyediek a belsőépítészeti megoldásai, amihez maximálisan igazodik az étel- és italkínálat is. Keressük az izgalmas, karakteres, természetes borokat. Az éttermeinkben nem sommelier-k, hanem felszolgálók vannak, az ő dolguk, hogy stabil tudás alapján tudjanak és merjenek egy borlap minden egyes elemével dolgozni és ajánlani a vendégnek. Ennek érdekében 2016 óta rendszeresen képezzük a kollégákat − mondja Fekete Csaba, aki egy személyben felel a Zsidai Csoporthoz tartozó vendéglátóhelyek teljes italválasztékáért, valamint munkatársai képzéséért is.

Fekete Csaba eredetileg kertésznek készült, Vácott járt mezőgazdasági szakközépiskolába, majd Kecskeméten elvégezte a kertészeti főiskolát. Előbbiben, a kertészet tanára által vezetett borkóstoló szakkörben találkozott először borokkal, utóbbiban pedig a szakmai gyakorlat részeként már saját fehérbort is készített. Diploma után azonban a szőlőtermesztés vagy borkészítés helyett a borkereskedelem vonzotta. Dolgozott különböző borászatok területi képvselőjeként, majd borszaküzletben is. Elvégezte a WSET közép- és felsőfokú bortanfolyamát. Első vendéglátó munkahelye a Gellért téri Palack borbár volt, 2013 óta dolgozik a Zsidai Csoportnál, előbb mint a Baltazár Étterem és Borbár felszolgálója, 2015 óta pedig mint a csoport tulajdonában levő összes étterem teljes italválasztékáért felelős sommelier.

Pierrot, Kép: Zsidai Csoport

A Budai Várban gyakorlatilag egy turistalátványosság közepén működnek a Zsidai Csoport éttermei. A rengeteg külföldi vendégnek tudatosan próbálják megmutatni a magyar borokat, hazai terroirokat, helyi ízeket.

- Ha egy turista egyedül választ a borlapról, általában a biztonságra törekszik, olyasmit rendel, amit máshonnan már ismer: chardonnayt, merlot-t. Itt jövünk mi a képbe: ha tipikus magyar fajtát ajánlunk, nyitottak rá, szívesen megkóstolják. -

Fekete Csaba szerint fontos, hogy a külföldiek megismerjék, megtanulják a magyar borvidékek neveit.

- A borvidék neve kell, hogy legyen a húzónév. Például vörösből Villány, Szekszárd, Eger, Sopron, Mátra, fehérből Somló, a Balaton északi partja és Tokaj. Utóbbit sokan ismerik, szeretik, tudják róla, "édes" és hogy a tokaji borkészítés csúcsa az aszú.  Én ha száraz bort ajánlok innen, akkor is mindig azt mondom "száraz tokaji", nem pedig azt, hogy "furmint" vagy "hárslevelű", mert ha csak a fajta nevét jegyzi meg a vendég, akkor később nem fog rá emlékezni, hogy honnan itta. -

Fekete Csaba fontosnak tartaná, hogy a magyar borkultúra képviseletében együttműködjenek a borászatok és a hazai turizmus összes résztvevője.

Top gasztro tipp!
Fekete Csaba a Baltazár Étterem borlapján szereplő HOLDVÖLGY borokhoz a következő ételpárokat ajánlja: HOLDVÖLGY Vision száraz birtokválogatás – lime-os, gyömbéres, chilis, szaftos kacsatekercs (előétel). HOLDVÖLGY Expression 2009 hárslevelű − fogas bőrén sütve édesburgonya-pürével, grillezett zöldségekkel (főétel).

- Egy-két borászatra nem lehet borturizmust építeni, de ha a Tokaj, Villány, Szekszárd név beleég a külföldiek agyába, akkor keresni fogják az összes ottani szálláshelyet és éttermet ugyanúgy, mint a pincészeteket. -

A Zsidai Csoportnak van olyan étterme a Várban, ahol 40-50 tételből áll a borlap, de a Pierrot-ban és a Baltazárban ennél jóval bővebb a felhozatal.

- A Pierrot borlapja nemzetközi összehasonlításra ad lehetőséget. Itt a magyar borok bizonyíthatják, hogy felveszik a versenyt a világ ismert és elismert borvidékeinek boraival. A Baltazárnak pedig teljesen egyedi a koncepciója: itt több, mint 160 tételt tartalmaz a kínálat. A kiválasztásnak három fő szempontja van: a Kárpát-medence egészének borkultúráját szeretnénk bemutatni, határoktól függetlenül; a természetközeli gazdálkodásból származó (organikus, bio, biodinamikus) borokat részesítjük előnyben, mert hisszük, hogy az egyediséget felfedni és nem elfedni kell; továbbá kedveljük az osztrák és német rizlingeket és zöldvelteliniket. Más helyekkel szemben, ahol tavasszal és ősszel van borlapváltás, itt rugalmasan és sűrűn változik a poharas és palackos választék is.

Kép: Zsidai Csoport

Egész más a helyzet Pesten, például a Gozsdu udvarban, ahol a Spíler és a Spíler Shanghai a fiatalok kedvelt szórakozóhelye, így „az itallap a könnyen érthető, bulizós stílust” képviseli, kézműves sörökkel, jól fogyasztható borokkal, pálinkákkal, rengeteg koktéllal. A paletta másik végén, a szintén a Zsidai Csoporthoz tartozó Opera Caféban megint teljesen más a borlap: itt kifinomultan elegáns, klasszikus stílusú borok és pezsgők közül válogathatnak a vendégek. -

A rendkívül sokoldalú vendéglátóhelyek óriási választékának folyamatos karban tartása mellett Fekete Csaba számára az egyik legnagyobb szakmai kihívást a nagy médiafigyelem kíséretében 2016 májusában megnyitott Jamie’s Italian Budapest étterem jelenti.

- Itt fele-fele arányban tartunk magyar és olasz borokat. Minden borból mintapalackot kell küldenünk Jamie Oliver csapata számára, és csak az ő engedélyükkel kerülhet fel új tétel a borlapra. Még a kisebb, évközi cseréket is jóvá kell hagyatnunk velük. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy eddig még minden általunk javasolt bort kiváló minőségűnek tartottak és azok fölkerülhettek a borlapra. -

8+1 mennyei páros
Krémes, selymes textúra, szemet gyönyörködtető, élénk színek, gyümölcsös ízek, fűszeres illatok, savak és cukrok harmóniája… tokaji borról vagy csokoládéról van szó?

Fekete Csaba sommelier-ként tucatnyi étterem több száz borával dolgozik, és emberek százezreinek az ízlését kell eltalálnia vagy befolyásolnia. „Örülök, ha a vendég örül” – foglalja össze hitvallását röviden. Amikor azonban magánemberként fogyaszt bort, szereti átadni magát a bornak és maga mögött hagyni a szakmájával járó komplex kóstolási szempontrendszert.

- Akkor élvezek igazán egy bort, ha jól esik a második és a harmadik pohár is. Azt szeretem, ami elegáns, ami üdítő, amiben minden összeáll és létrejön az egyensúly. Régen a testes vörösborokért rajongtam jobban, ma egyre nagyobb kedvem lelem a fehérborban. Lehet fajtabor vagy házasítás, a lényeg az egyensúly - árulta el a szakember. .

(Szerző: Szobolits Andrea)

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.