Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 3 dkg kristálycukor
- 1 tojásfehérje
- 2 tojássárgája
- 5 dkg darált dió
- baracklekvár (vagy amilyet szeretsz)
- só
Elkészítés:
Összegyúrjuk a lisztet a margarinnal, a porcukorral, a tojássárgával. Adjunk hozzá késhegynyi sót, és újra átgyúrjuk. Nagyjából dió nagyságú gombócokat formázunk, majd mindegyikbe hüvelykujjal kis mélyedést nyomunk. Összekeverjük a felvert tojásfehérjét a dióval és a kristálycukorral. Sütőpapírral kibélelt sütőlemezre rakjuk, és az előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Ha kihűlt egyenként tálra tesszük úgy, hogy a mélyedésbe teáskanállal teszünk egy kis baracklekvárt. Szép ünnepet, jó étvágyat!
Kossuth-kifli
Kossuth kedvence volt ez a sütemény – a legenda szerint. Ez a diós, illetve a mandulás változat is igencsak ízlett a pozsonyi országgyűlés képviselőinek. Kossuth akkor a pozsonyi Gundel néven is emlegetett Palugyay Jakab vendéglőjében lakott, és épp ebben a konyhában készült a remek sütemény. Egy biztos, 1848. március 17-én Kossuth a Palugyay tulajdonú Zöldfa szálló erkélyéről hirdette ki Magyarország újjászületését. Ja, és a nagyim is teljesen biztos!