Életforma.hu

GASZTRO

Az én nyári hummuszom

Remek hírünk van számotokra! Ámon Heni, a 'Heni süt neked' blog lelkes szerzője két hetente különleges, saját recepteket oszt meg lapunk olvasóival. Elsőként ezzel a különleges hummusszal lep meg titeket, ami a forró nyári napokon kitűnő választás lehet.

Pitával tunkolgatva, zöldségekkel mártogatva, taccos-ként vagy épp kis paprikákba töltve remek nyári csipegetnivaló az én nyári hummuszom, amely padlizsánból, avokádóból, földimogyoróból, szárított paradicsomból, céklából, édeskrumpliból áll. Klasszikusan csicseriborsóból. De ezt is lehet ízesíteni, bekeverni bébispenóttal, sült paprikával, akármivel. Ahogy kedvünk szottyan, ahogy ízlésünk kívánja, vagy fantáziánk engedi.

Ámon Heni nyári hummusza. Fotó: Ámon Heni

 

Ettől függetlenül nekem még mindig a klasszikus a kedvenc a csicseriborsós tahinis változat. Rajongok érte. Ilyen melegben a leggyorsabb vacsora, amit általában hasábokra vágott zöldségekkel (uborka, répa, szárzeller stb.) szoktam kínálni. De pitával vagy akár pereccel is csodás.

Minden ízében nyár. Fotó: Ámon Heni

A mai humuszom, mert hogy erről van szó, egy kicsit rendhagyó. A nyár képviselteti magát rajta mind színeiben, mind ízeiben egyaránt. Mert hát ha az ember lánya kimegy piacolni, akkor fantasztikus, ámde semmi különös dolgokra lel. Egy szépen mosolygó őszibarackra, frissen kevert salátára (bébispenót, rukkola, madárbegy), kukoricacsőre, olívabogyóra és színes koktélparadicsomokra. Így hát a mai krém így néz ki, és amelynek

fedőneve piacos humusz.

Hozzávalók 4-6 főre: 2 doboz csicseriborsó, 3 ek tahini krém, 1 lime leve (citrom is jó), só, bors, őrölt római kömény, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj (extra szűz), ízlés szerint: őszibarack, koktélparadicsom, vegyes friss saláta, kukorica,

olívabogyó, kapribogyó.

A konzervekről leöntöm a levet. Pontosítok: az egyikről teljesen, a másikról csak félig. Beleteszem egy késes aprítógépbe, hozzáadom a tahinit, a lime levét, sőt, borsot, római köményt, fokhagymát és egy kanál olíva olajat. Krém állagúra pépesítem. Kiteszem egy tálba, díszítem ízlés szerint, majd meglocsolom az egészet olívaolajjal. Mértékkel, nem kell, hogy ússzon benne ... És ennyi is az egész, mindennel együtt sincs 10 perc. Az eredmény mennyei. Ha ezt nem próbálod ki, kimaradsz valami isteniből

Jó étvágyat!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.