Életforma.hu

GASZTRO

Az igazi Cézár-saláta trükkje

Számtalan recept kering a világhálón a Cézár-salátáról, mondhatni ahány ház, annyi szokás. Ám az igazi Cézár-salátában olyan ízek lakoznak, melyek az eredeti hozzávalóktól válnak fenségessé. Ha egyszer kipróbáljátok, mindig így készítitek majd. Íme a titok.

Először is a zöld saláta lehetőség szerint római saláta legyen. Az igazi ínyencek ebből is csak a belső, zsenge és ropogós kisebb leveleket használják fel. Régen evőeszköz nélkül fogyasztották, ezért egyben hagyták a salátaleveleket, hogy a végüknél fogva meg lehessen fogni őket. Később persze már járt hozzá kés-villa, ami az öntet miatt - amit kizárólag tálalás előtt csorgassunk rá -, természetesen jól is jött.

Az eredeti Cézár-saláta római salátából készül. Fotó: depositphotos.com

 

Tehát a levelek megmosása után következhet a kruton elkészítése. Jó a kenyér, de kifli, zsömle is, felkockázzuk, majd serpenyőben kis olajon aranybarnára pirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Jó ötlet fokhagymával megbolondítani, de vigyázzunk, nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz. Meg lehet futtatni a kezdéskor az olajon egy-két gerezdet, majd kivenni a kenyérkockák előtt, de az is jó ötlet, ha utólag fokhagymapréssel rányomjuk a fokhagymát.

Ami a lényeg: a Cézár-öntet

Az öntetet illetően olyan nagy különbségek vannak az egyes receptek között, mintha legalábbis nem ugyanarról a fogásról lenne szó. Merthogy nehezen képzelhető el az igazi Cézár-saláta szardella nélkül, pedig ezt sokan kihagyják belőle.

Az eredeti receptben viszont szó sincs majonézről, bár annak legfőbb összetevői – olaj és tojás – megtalálhatók benne. Egy nagyobb gerezd megtisztított fokhagymát alaposan törjünk szét egy nagy tál alján. Nyomkodjuk szét alaposan az olajtól lecsöpögtetett szardellafilét is, majd keverjük hozzá a tojássárgáját. Ezután következik egy fél citrom leve, az olívaolaj, egy evőkanál Worcester-szósz, valamint só és frissen őrölt bors. Egyszerre ízletesebb és mutatósabb is, ha reszelés helyett parmezánforgácsokat szórunk a saláta tetejére.

Aminek nincs helye a Cézár-salátában: paradicsom, kígyóuborka, trappista sajt, gomba, főtt tojás, kukorica. Bár az eredeti salátában nincs hús, de aki szeretné, természetesen tehet rá.

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 1 nagyobb fej római saláta belső levelei
  • 2-3 gerezd fokhagyma (az öntethez és a krutonhoz is)
  • 0,5 dl olívaolaj + a kruton pirításához
  • 1 db tojássárgája
  • 2 nagy szelet kenyér a krutonhoz
  • 4 db szardellafilé, lecsöpögtetve
  • fél citrom leve
  • 1 evőkanál Worcester-szósz
  • Só, bors
  • Parmezán ízlés szerinti mennyiségben


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.