Életforma.hu

GASZTRO

Az indiai templomok konyhaművészete- főzőtanfolyam

Az indiai vagy védikus konyhaművészet a Föld legősibb gasztronómiai tudástárával rendelkezik. Rendhagyó ízei és csemegéi egyaránt táplálják a testet és a lelket. De, vajon mitől lesz valóban kiváló minőségű az elkészített étel?! Az élménytől, amit elfogyasztása okoz? A felhasznált kiváló alapanyagoktól és az elkészítés módjától? Vagy létezik valamilyen magasabbrendű, különleges összetevő? A titkos fűszer...

India ízeitől a védikus konyhaművészetig
A védikus írások, India több ezer éves szent irodalma az élet minden területére tanácsokkal szolgál a figyelmes olvasó számára. Konyhaművészetében – amely az indiai kultúrában egyébként az egészség tudományának szerves része, hiszen jó esetben táplálékunk az orvosságunk is… – az Írások a főzés gyakorlati tudnivalóin túl említést tesznek a táplálkozás magasabb rendű funkciójáról is, arról, hogy az miként befolyásolja gondolkodásmódunkat és tudatállapotunkat. Az evés, a finom ételek fogyasztása mindenki számára fontos, hiszen alap életfunkció, azonban nem minden étel jelent egyformán megfelelő táplálást.

A védikus írások az erőszakmentes, a vegetáriánus étkezést javasolják az emberek számára. A vegetáriánus ételek fogyasztása növeli az életerőt, egészségessé, erőssé teszi a testünket, és kiegyensúlyozza elménket.
A vegetáriánus szó eredeti jelentése egy filozófiailag és erkölcsileg kiegyensúlyozott életritmust sugall, valójában sokkal többet jelent, mint csupán egy zöldségekben és gyümölcsökben bővelkedő étrendet. A legtöbb vegetáriánus olyan személy, aki megértette, hogy ahhoz, hogy egy békésebb társadalomban éljünk, először a saját életünkből, így ételünkből és finomabb szinteken saját szívünkből kell eltávolítani az erőszakot. Ennek megfelelően tányérunkra nem kerülhet olyan gasztronómiai különlegesség, ami más élőlény kárára van.

De hogyan lesz egy egyszerű, ám sok fűszert tartalmazó indiai étekből valódi templomi lakoma? Ahhoz, hogy teljes mértékben megérthessük az indiai vegetáriánus konyhaművészet rejtelmeit, meg kell ismernünk annak kulturális hátterét.

A legtöbb, teista hitű világvallás templomaiban a hívők Istent imádják nagy odaadással, más és más módokon, hitelveiknek megfelelően igyekeznek elégedetté tenni az Urat. Ahhoz azonban, hogy Istent elégedetté tehessük, tudnunk kell, hogy mit vár el tőlünk, az imádat mely formáit javasolja, mi okoz igazán örömet a Számára. A védikus szentírások pontosan meghatározzák a templomi imádat szabályait, külön nagy hangsúlyt fektetve a főzés folyamatára. Ez az Istenség Legfelsőbb Személyiségének örömére történik, előre meghatározott formulák szerint, komoly higiéniai sztenderdeket betartva, és rendkívüli élményt jelent a folyamatot végző személynek is. Az imádatként való főzést csak speciálisan képzett szakács végezheti, akit pudzsárinak neveznek.

Miben különbözik ez a templomi főzés az általunk otthon gyakorolt „háztartási” munkától? Az ilyen módon készült tiszta és tápláló ételeket felajánlják Istennek. Ezek az étkek teljesek, mert nem csak a testnek adnak életerőt, hanem az eredményen túl magát az egész folyamatot, az elkészítés folyamatát is Istennek ajánlják, megszentelik és így azok a lelket is táplálják.
Egy ilyen módon elkészített, felajánlott indiai ételnek, vagyis praszádamnak gyönyörködtetnie kell a szemet, az orrot és végül a nyelvet is.

Titkok a Krisna konyhájából
Indiában valamennyi fogást egyszerre tálalják fel. A színek összehangolása valódi művészet: a lepény, a leves, a rizs citromszeletekkel és friss korianderlevéllel díszített zöldségételek, különböző színű és formájú édességek mind kellemes látványt nyújtanak.
Egy jól elkészített, forrón és időben felszolgált bőséges ebéd még nagyobb elégedettséget nyújt, ha az, aki kínálja, teljes szívéből próbálja elégedetté tenni vendégét. Az ismert mondás szerint a férfi szívéhez is a gyomrán át vezet az út, s ha édesanyánk finom ebédet főzött, öregeink úgy mondták, a szívét, szeretetét is belefőzte családjának. A vaisnava írások szerint a szeretet kimutatásának szép folyamata a vendéglátás, ételt adni és elfogadni.

Az alapanyagok korlátozásától sem kell megijednünk. Ez az ősi, tradicionális táplálkozástudomány számtalan olyan gabonanövényt, zöldséget és gyümölcsöt ajánl használatra, amelyek az európai ebédlőasztalokról általában hiányoznak. Sőt, a védikus konyhaművészet alkalmazza a világ legnagyobb fűszerrepertoárját is. A válogatott aromájú fűszernövények és zöldségek rejtett zamata adja az indiai konyha egyedülálló karakterét, melyek közül sok növény gyógyhatással is rendelkezik. Fontos, hogy használatuk nem túlfűszerezést, hanem helyes fűszerezést, az ízek egyensúlyát jelenti.
A helyesen összeállított étrendnek tartalmaznia kell fűszeres, édes-fűszeres, savanyú, édes (ám nem feltétlenül cukrozott! – lehet pl. gabona is), kesernyés, száraz, rágható, nedves ízeket, valamint pikáns utóételt is a jó emésztés érdekében.

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola hagyományos főiskolai képzése mellett tanfolyamokat is indít a védikus kultúra és életmód egy-egy ága és specialitásai iránt mélyebben érdeklődő személyek számára. Az ősz folyamán – hazánkban egyedülálló módon - az indiai templomi konyhaművészet rejtelmeibe nyerhetünk bepillantást csillaghegyi központjukban.
Tanfolyam részletei megtalálhatók: http://bhf.hu/hu/tanfolyamok/fozotanfolyam



 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.