Életforma.hu

GASZTRO

Bogyós gyümölcsös baklava

Ámon Heni, a Heni süt neked blog írója ma desszerttel jelentkezik nálunk. A híres-neves baklavával, de nem a klasszikussal, hanem egy trükkösen megbolondított változatával.

Kísérletező típus vagyok. Imádok új dolgokat, új ízeket kipróbálni. Felpörget annak a lehetősége, hogy egy már ismert ételből, egy csavarással más formákat, más textúrát vagy épp más ízvilágot hozzak létre. Épp úgy, mint ebben az esetben, ahol a csavart az jelenti, hogy a baklava megszokott dió-cukorszirup kettőse helyett, bogyós gyümölcsökből készítettem sűrű, lekvárt, ezzel és még azért persze némi dióval töltöttem meg a réteslapokat. Az eredmény egy, a gyümölcsök miatt savanykásan pikáns, mégis a baklávánál nélkülözhetetlen már-már tömény édes ízű édesség lett. Különleges, kissé szokatlan, mégis ismerős íz köszön vissza, amit nagyon lehet szeretni.

Bogyós gyümölcsös baklava. Fotó: Ámon Heni

 

Hozzávalók 4-6 főre: 24 db réteslap (3 csomag), 800 gr fagyasztott bogyós gyümölcs, 15 dkg vaj, 15 dkg cukor, 10 dkg dió durvára törve.

Hozzávalók a sziruphoz: 2 ek méz, 15 dkg cukor, 2.5 dl víz, 2 db szegfűszeg, 1 rúd fahéj, fél narancs héja belevágva.

Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra! Kerámia piteformát használjunk, erre az a legjobb. Én most egy 20 cm-es formával dolgoztam. Tegyük fel a gyümölcsöket és a cukrot főni egy vastag falú edénybe, nehogy lekapjon. Szépen, lassan, gyöngyözve forraljuk addig, amíg be nem sűrűsödik lekvár állagúra. Közben a réteslapokat terítsük ki. Olvasszuk fel a vajat, majd egy ecsettel kenjük ki alaposan a formát. Tegyünk az aljára 4 db réteslapot, amit előtte egyenként bekentünk vajjal. Ez lesz az alap. Erre kenjünk szét egy evőkanálnyit a lekvárból. Ügyeljünk, hogy a széleire is jusson. Szórjuk meg egy kevés durvára vágott dióval, majd fedjük be szintén vajjal megkent dupla réteslappal. Folytassuk a rétegezést addig, amíg már csak 4 lapunk marad. Ezzel fedjük le a tetejét. NE feledjük, hogy mindig, minden lapot kenjünk meg olvasztott vajjal, még a tetejét is!!! Vágjuk fel óvatosan, mint egy tortát. Aki akarja, még

kisebb, klasszikus formára is bevagdoshatja. Nekem most ez a szeletelt megoldás jött be.

Baklava csavarral. Fotó: Ámon Heni

 

Ha 20 cm-es piteformát használunk, akkor túl fog lógni a sok réteslap a szélén. Ezeket egy ollóval levágtam. A 180 Celsius fokra előmelegített sütőbe tegyük be a baklavánkat, és a levágott, maradék vajas réteslapokat pedig toljuk be mellé egy őzgerinc (jellegű) formába. Ez azért fontos, mert ez hosszúkás (befér a piteforma mellé), és magas a fala, így vastagon kerül bele a cucc, nem fog szétégni. Hiszen a baklavának kell úgy 10 perc, amíg szép aranybarnára megsül, viszont ennyi idő alatt a szétterített réteslap maradékok szénné égnének.

Miközben sül, készítsük el a szirupot. A hozzávalókat tegyük egy lábosba. Öntsük fel a vízzel. Forraljuk fel és kb. 5 percig főzzük, hogy a cukor alaposan feloldódjon, sűrű, szirupos legyen. Ha elkészült, vegyük ki a sütőből és a közben elkészült forró sziruppal öntsük nyakon. Óvatosan és folyamatosan öntsük mindenhova. Ne izguljunk, hogy megáll rajta a szirup! Be fogja szívni, miközben hűl.

A maradék megsült rétes darabokra is öntsünk a szirupból, de itt kevesebb elég. Majd ha már beszívta a szirupot a süti, akkor tegyük a tetejére a maradék sült tésztát. Ha nem fér rá az egész, akkor nyugodtan kínáljuk a baklava mellé, mert ez a nagyon ropogós, édes tészta kitűnő ropogtatnivaló.

Jó étvágyat!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.