Életforma.hu

GASZTRO

Bólé, a gondüző ital

Immár lassan a tavasznak is vége, jön a meleg, a napsütés és a jókedv. A Németországból eredô Maitrankot vagy Maibowle, a nyár eljövetelét ünnepli, elûzi a téli búskomorságot, és vidám mosolyt, sôt kacagást hoz az arcokra. Mi úgy hívjuk, hogy bólé.

A friss gyümölcsbôl, borokból és pezsgôbôl készített bólé az elsô szabadtéri programok: kirándulások, piknikek jellegzetes itala volt. A régi Pesten a lóversenyszezon nyitására nem is koccintottak mással, csak ezzel. Az elsô napsütéstôl kimelegedett pesti polgárok és feleségeik bóléval hûtötték magukat, és emelték hangulatukat. Az elsô futamokon gyôztes zsokéknak is kupa helyett gyakran bóléstál volt a jutalmuk.


A klasszikus bóléstálkerekded, füle van és teteje. Jár hozzá egy merôkanál, amivel az üdítô alkoholos italt a poharakba szedik. Ránézésre egy levesestálra emlékeztet, csakhogy az elsô ilyen tálakat fémbôl készítették. Ma már inkább üveg és kristály az anyaguk, s így alkalmasak az otthoni kerti partikra, vendéglátásra. A tipikus bóléspohár leginkább füles bögrére emlékeztet. Bort és pezsgôt, de még koktélokat sem szokás ilyen pohárból fogyasztani. A különleges formát is a bólé eredete magyarázza: a szabadtéri rendezvényeken inkább használtak efféle úti poharat, mint karcsú talpas kelyheket. A bóléspohár rokonai nem véletlenül a gyógyforrások mellett használatos vizeskorsók.


A bólé jellegzetes fûszere a szagos müge, amely ma már ritkán kapható élelmiszerboltokban, inkább a gyógynövényüzletekben érhetô utol.A jó bólé elkészítésének igazi titka azonban az, hogy megfelelô borokat kell kiválasztani hozzá. Legendák ôrzik a Gundel vagy a Gerbeaud italkészítôinek hírnevét, akik kóstolással állapították meg, hogy bólénak melyik bor alkalmas, és milyen másikkal keverhetô.A gyümölcsöket is használhatjuk külön-külön, és keverve is. A számos recept alapján egy ügyes háziasszony kikísérletezheti a saját bóléját, amely a családja és vendégei számára mindig különleges ital lesz.


Receptek




Eperbólé


Hozzávalók: 1 kilogramm epret meghintünk 25–30 deka porcukorral, és állni hagyjuk fél óráig. Két pohár konyakot és ugyanannyi curacao˜-t vagy maraschinót öntünk hozzá. Ehhez adunk még fél liter vörösbort, lehetôleg valami testesebb fajtát, és 1 liter rizlinget. Ehhez tegyük a szagosmügeleveleket. Lefedve hideg helyen, akár hûtôszekrényben, legalább egy órát állni hagyjuk. Tálalás elôtt 10 perccel egy üveg pezsgôt töltünk hozzá, és ismét lefedjük, hogy a buborékok el ne szálljanak, és az aromák jól összeérjenek. Tálaláskor úgy töltsük a poharakba, hogy gyümölcsöt igen, de fûszerleveleket ne tegyünk a poharakba. Ha nem lenne elég gyümölcsös íze, egy narancs frissen facsart levét is hozzáadhatjuk.




Gyümölcsbólé


Bólét más gyümölcsökkel is készíthetünk, például 5-6 megtisztított és karikára vágott narancs és egy karikára vágott citrom keverékébôl, vagy 1 kiló feldarabolt ôszibarackból, esetleg egy szép, friss ananászból, de akár vegyes gyümölcsbôl is. Az alkoholos italok aránya és az elkészítés módja hasonló


Bálványos Anna


Konyha és Fürdő Piac Magazin


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.