Életforma.hu

GASZTRO

Bomba jó lenmagos túrópogácsa Mártinál

Ezt a receptet Kandikó Éva egykori televíziós kolléganőmtől tanultam, aki - többek között - páratlan jó receptjeivel tűnt ki már hosszú évekkel ezelőtt. Most is ismert gasztroblogger, a Paprika TV szakértője, és a Facebookon is rendszeresen közzé teszi ínyencségeit. Ez a pogácsája elronthatatlan, és frissen egyszerűen felülmúlhatatlan! Teszem hozzá, még másnap sem kuka pozitív, ahogy ő szokta mondani, mert puha, jó ízű marad! Próbáljátok ki!

Hozzávalók:

Kép: László Márta

  • 60 dkg liszt
  • 50 dkg túró
  • 40 dkg olvasztott, majd lehűtött vaj
  • 2 tojás a tésztába, +1 a pogácsák tetejére
  • 3 dkg friss élesztő 0,5 dl langyos tejjel, pici cukorral felfuttatva
  • 1 evőkanál só

Elkészítés:

Az összes alapanyagot jól összegyúrod. Folpackkal letakarod, és fél órát hagyod pihenni a hűtőben. Alaposan lisztezd be a gyúródeszkát, vagy a konyhapultot, és nyújtsd ki kb. egy ujjnyi vastagra. A pogácsák tetejére félretett harmadik tojást verd fel egy villával, és kend meg vele a tésztát. Hajtsd kettőbe, majd nyújtsd kb. másfél-két ujjnyi vastagra. Kapj elő egy kisebb pogácsaszaggatót, és szaggasd ki a kis pogikat. Sütőpapírral béleld ki a tepsiket, tedd bele a cuki pogácsákat. Kend meg a tetejüket a tojással, és mindegyik tetejére szórj pár szem lenmagot. 200 fokra előmelegített sütőben süsd ki, de óvatosan, ne égjen meg, ne száradjon ki! Ha a tetejük pirosas, és a talpuknak is van már egy kis színe, akkor kész! Kapd ki a sütőből, és már teheted is be a következőt! Ugyanis sok lesz belőle!

Ha nincs otthon lenmag, sebaj, szórd meg szezámmaggal! Valamiért a legtöbb túrót nem fél kg-os nejlonzacskóban árulják, hanem 45 dkg-ásban. Az is elég! De ha van otthon egy pici juhtúród, kiegészítheted vele, úgy is nagyon finom, csak nyersen kóstold meg a tésztát, nehogy elsózd!

Próbáld ki, nem fogsz csalódni! Kiadóssága miatt nagyobb karácsonyi bulikon is megállja a helyét! Jó étvágyat!

Ha elégedett voltál, itt egy másik pogi receptje is!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.