Életforma.hu

GASZTRO

Bűn nélküli töltött káposzta

Van az úgy, hogy ennél egy jó töltött káposztát… még akkor is, ha éppen diétázol vagy éppen életmódot váltasz. Akkor most nagyon boldog leszel, mert itt egy teljesen alakbarát recept ami 100%-ban töltött káposzta – na jó, füstölt kolbász és bacon takarás nincs a receptben, de nem fogsz csalódni!

A mi szerkesztőségünk is hetek óta karácsonyi lázban ég. A töltött káposztát mindenki előre előre elkészítette. Ezt a variációt online divízió igazgatónk Csarkó Judit készítette - az igen szemléletes elkészítési móddal együtt! Köszönjük szépen!

Hozzávalók:

Kép: Csarkó Judit

-          1 kg darált pulykacomb

-          egy közepes fej vöröshagyma

-          1 közepes – lapos téli káposzta (savanyított is lehet, de ha nincs, akkor csak kapjál le egyet a kupacból a zöldségesnél a frissek közül)

-          só, bors

-           2 tojás

-          amarant (puffasztott vagy pattogtatott)

-          paradicsomlé

-          tejföl

Elkészítés:

A darált húshoz hozzáadjuk a tojásokat, a hagymát apróra vágva, a fűszereket és három evőkanál amarant magot. Ez helyettesíti a rizst!

A káposzta előkészítése kicsit több problémát okoz. Egy éles, hegyes kiskéssel vágjuk ki alul a torzsát, közben forraljunk vizet, tegyünk bele egy kis kanál sót. Amikor már jól zubog a víz, merítsük bele a káposztát, de legyünk résen, mert a külső levelek hamar leválnak. Ami leválik, azt ki kell halászni a vízből, félretenni. Ha nem vágtuk elég mélyen ki a torzs részt, akkor nem válnak le, segíteni kell egy villával, hogy egyenként szépen lefejtsük őket. A levelek színe élénk zölddé válik, és picit meg is puhulnak. Amikor készen vannak, a legvastagabb eret a levél hátoldalán el kell vékonyítani, hogy könnyen fel tudjuk tekerni majd, ne törjön el a levél. Ezután jön a töltés-tekerés. Én a kevesebb, de nagyobb káposzták híve vagyok, van aki sok kicsit készít - ez már ízlés dolga. A kész káposzták alá a legkisebb és legnagyobb leveleket összevágva kis káposztaágyat készítünk, majd hajtott felükkel lefelé szorosan fazékba rakjuk őket. Felöntjük vízzel, enyhén sózzuk. Nagyanyáink receptét követve egy nehezebb tányérral nyomjuk le, fedőt én nem szoktam rá tenni. A tányér azért szükséges, hogy főzés közben ne bomoljanak ki a töltések a zubogó vízfürdőben. Amikor már majdnem készen van, nyakon öntjük paradicsomlével, vagy egy sűrített paradicsomkonzervet kanalazunk bele. Van aki a káposzta levét berántja – az most is sűrítheti egy kanálnyi zabliszttel, hogy legyen a lének egy kis vastagsága, egyébként a nélkül is tökéletesen élvezhető.

Egy nagykanál tejföllel tökéletes. Egyébként kiszámoltam, egy töltelék 120 kalória (tejföllel együtt!!) szóval bátran lehet akár vacsorára is!

Ha ez tetszett, kóstold meg a horvát változatot is!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.