Hozzávalók:
25 dkg durumliszt
1,25 dkg élesztő
1,5 dl tej
1 tojás
1 tk só
1 tk cukor (sajnos ennyi az élesztőhöz kell, nem jó az édesítő)
3-4 kanál eritrit
4,5 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez:
25 dkg túró
eritrit ízlés szerint (lehet jó édes, a sütés után kevésbé fogjuk annak érezni)
2 tk vanília aroma (vagy egy vaníliarúd kikapart belseje)
1 citrom reszelt héja
1 tojás
Elkészítés:
A vaj kivételével a tészta összes hozzávalóját összegyúrjuk, ha már szépen összeállt, hozzáadjuk az olvasztott vajat is, majd legalább negyedórát dagasztjuk. Akinek van kenyérsütő, vagy dagasztógépe, arra is bízhatja a munkát.(Ha lehet, mégis kézzel fejezd be, mert annak melegétől finomabb lesz a süti!) Egy tálban, jó meleg helyen, konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük a tésztát.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A túrót áttörjük, hozzákeverjük a tojás sárgáját, a vaníliát, citromhéjat és eritritet, végül beleforgatjuk a tojásfehérje habját is.
Ebből a verzióból a mazsola is kimaradt, mivel nem nevezhető éppen diétás hozzávalónak. Ha valaki kevésbé kell, hogy figyeljen a kalóriákra, nyugodtan keverhet hozzá!
A tésztát, ha megkelt, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, négyzetekre vagdossuk, minden négyzet közepére egy szép, nagy kanál tölteléket teszünk. A sarkokat egymásra hajtjuk, a batyukat csinos formára igazgatjuk és további húsz percig pihentetjük. Ezután a tetejüket egy felvert tojással megkenjük, majd 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.
Kicsit sűrűbb, nehezebb lesz a fehér lisztből készült testvérénél, de így legalább elég egyszerre egyet ennünk belőle.Hm? :)