Életforma.hu

GASZTRO

Cigánykáposzta bodaggal

Kezdünk bedurvulni, jönnek a tartalmas, laktató, téli ételek, pedig még nincs is igazán hideg. Ha most még nem is készíted el, milyen jól fog jönni a recept egy hónap múlva!

Kép: gasztrosagok.cafeblog.hu

Hozzávalók :

5 darab libacomb

6 darab kacsacomb

8 vastag szelet tarja

kolozsvári szalonna

vöröshagyma

fokhagyma

bors

2 kiló savanyúkáposzta

10 deka rizs

két evőkanál kacsazsír

liszt

őrölt pirospaprika

egy kisebb paprika

egy kisebb paradicsom

Elkészítés:

A húsokat alaposan átmostam, és az izületnél a combokat kettévágtam. A tarját vastagabb szeletekre vágtam. Sóztam, majd állni hagytam őket. A savanyúkáposztát átmostam mert eléggé savanyúnak találtam. A kolozsvári szalonnát szeletekre vágtam.A cserépedény aljába terítettem egy sor káposztát reszeltem rá a friss vöröshagymából , erre ráhelyeztem egy sor húst vegyesen, meghintettem őrölt borssal közé tettem 4-5 gerezd pucolt fokhagymagerezdet és a szalonnaszeleteket. Ezután újra savanyúkáposzta réteg, reszelt vöröshagyma , húsok , fokhagyma és szalonna réteg következett egészen addig míg az alapanyagok el nem fogytak. A friss paprikát és paradicsomot is beletettem középtájra. Felöntöttem vízzel és kemencében kb másfél-két órán keresztül főztem . Ezután kivettem, majd egy világos rántást

készítettem és a forró ételhez kevertem. Ekkor szórtam bele a 10 deka rizst és tettem vissza egyet rottyanni kb 10-15 percre.

Körete a bodag vagy cigánykenyér lett.

Hozzávalók: 1 kg fehér kenyérliszt, 4 deka élesztő, egy késhegynyi szódabikarbóna,só, langyos víz ,

egy evőkanál kacsazsír

A lisztet a dagasztóüstbe szitáltam, egy mélyedést képeztem, majd ebbe belemorzsoltam az élesztőt, öntöttem rá egy kevés langyos vizet, majd 10 percre letakartam. Ezután hozzáadtam két csapott evőkanálnyi sót, a késhegynyi szódabikarbónát, a zsírt és annyi langyos vizet, hogy kellemes tapintású, nem ragacsos tésztát tudjak belőle dagasztani. Alaposan kidagasztottam a tésztát, majd meleg helyen duplájára kelesztettem. Miután megkelt, lisztezett deszkára borítottam és 10 darabra vágtam. Kis cipócskákat formáztam, amiket kissé ellapogattam. Gázsütő tepsi aljára 4 darabot fektettem, és 190 fokon alsó-felső sütéssel megsütöttem. Legjobb sparhelten vagy öntöttvason kisütni, de ezek hiányában a gázsütő tepsi megfordítva is megfelelő.

Szép aranyszínűre sültek. Kanál helyett is használható, és a maradék lé kitunkolására is kiváló eszköz.

A hús olyan omlósra főtt, hogy szinte leolvadt a csontról, a káposzta pedig olyan vaskos, ízes szaftot kapott, hogy csuda. Elkészíthető tyúkból vagy kakasból is, de bevallom, nekem ez a kétféle szárnyas hús és a tarja verhetetlen kombinációt alkotott. Lívia többi izgalmas receptjét itt találjátok.

 

Kép: Csánk Györgyi

 

 

Imádjuk a kacsacombot, omlós, puha, szaftos hús, bármikor szívesen megennénk! Variálható jópofa, szokatlan köretekkel. Receptért kattints a képre!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.