Hozzávalók 4 főre:
80 dkg csiperke
1-2 citrom leve (összesen kb. fél dl) + ízlés szerint
fél dl olívaolaj
1 tk só
frissen őrölt bors
Elkészítés:
A csiperkét tönkjével együtt 2-3 mm-esre szeljük. Egy tálban összeforgatjuk a sóval, jó pár tekerésnyi borssal és a citromlével. Pár órára hűtőbe tesszük, közben többször óvatosan összeforgatjuk. Mikor a gombák összeestek, hozzákeverjük az olívaolajat, és ha nem lenne elég savanykás, akkor még egy kevés citromlét.
Sült vagy rántott húsokhoz és sajtokhoz kitűnő köret.
Aszalt szilvás, barackos sajtsaláta
A sajt és a gyümölcs kiváló párosítás, akár főételben, akár salátában. Válogassunk a sajtok közül, egyszer karakteresebb, máskor lágyabb ízű sajtot használjunk, sőt, akár a barackot is lecserélhetjük, így egy alapreceptből többféle salátát varázsolhatunk.