TÖLTÖTT CUKKINI
Hozzávalók 4 személyre: 2 közepes méretű cukkini, 30 dkg darált hús, 200 g paradicsomkonzerv, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg reszelt sajt, 10 szem olívabogyó, 3 ek olívaolaj, 3-4 dl víz, ízlés szerint só, bors, szárított vagy friss bazsalikom
Elkészítés: a cukkiniket először jól mossuk meg, majd vágjuk félbe és egy kanál segítségével vájjuk ki a közepét. Ezután megsózzuk és megborsozzuk a belsejét. Az olajat egy kisebb edényben felhevítjük, majd beletesszük a darált húst és ráreszeljük a fokhagymát. Miután kicsit összeesett a hús, hozzáadjuk a paradicsompürét és felöntjük annyi meleg vízzel, hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a bazsalikomot is. Ezután fedő alatt, lassú tűzön pároljuk 15 percig. A cukkiniket közben egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megtöltjük a húsos töltelékkel, megszórjuk a tetejét sajttal és félbe vágott olívabogyóval. 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 25-30 percig sütjük.
SAJTOS CUKKINIGOLYÓ

Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg zsenge cukkini, 15 dkg reszelt sajt, 2 tojás, 2 gerezd fokhagyma, 5-6 evőkanál zsemlemorzsa, só, bors, liszt, 2 tojás, zsemlemorzsa és olaj a sütéshez
Elkészítés: a cukkinikat itt is alaposan megmossuk, végeit levágjuk, majd egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Ezután besózzuk és 10 percig állni hagyjuk, míg levet nem ereszt. A felesleges levet kinyomkodjuk a cukkiniből. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a tojásokat és zsemlemorzsát. Olyan masszát kell kapnunk, ami formázható állagú. Kis golyókat formázunk, majd mint a rántott húsnál, lisztbe, tojásba és végül zsemlemorzsába forgatjuk. A cukkini levét kinyomkodjuk, tálba tesszük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a zúzott fokhagymát, borsot, beleütjük a tojást, elkeverjük, majd 3-4 evőkanál zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy formázható masszát kapjunk. Forró olajban pirosra sütjük.
EGYSZERŰ CUKKINICHIPS
Hozzávalók 2 személyre: 2 kisebb méretű, zsenge cukkini, extra szűz olívaolaj, só.
Elkészítés: először melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Ezután alaposan mossuk át a cukkiniket. Vágjuk le a végüket, majd uborka reszelőn szeleteljük szép vékonyra. A karikákat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Még a sütés előtt kenjük át őket az olívaolajjal és ízlés szerint sózzuk meg a karikákat, de ez el is hagyható, ha nem szeretnéd sósan a chipset. Hozzávetőleg 30 perc alatt megpirulnak.