Egy hamburger elfogyasztásával 4000 liter vizet „rágunk meg”
Összeállt a Red Bull Basement University világdöntőjének a csapata, ahol hazánkat az IWI projektje, vagyis Guthy Máté és Popovics Kinga képviselik majd. Az idén online zajló, inkluzív ötletbörze a jövő innovátorait és gondolkodóit tereli egy mederbe, a legnagyobb fiatal koponyák gyűlnek össze decemberben, hogy megreformálják a diákéletet és pozitív hatást gyakoroljanak a világra.
A Red Bull Basement már harmadik éve hozza össze az egyetemi élet ifjú tehetségeit, akik projektjeikkel közvetetten világunk fejlesztését célozzák meg. A kezdeményezés célja összekötni, valamint csapatmunkával és közös ötleteléssel inspirálni a lehető legkülönbözőbb területek innovatív gondolkodóit. A népszerű energiaital hazai csapata több hónapon át kereste, hogy ki lehet méltó arra, hogy Magyarországot képviselje a nemzetközi workshopon. A választás Guthy Máté és Popovics Kinga csapatára, vagyis az IWI projektre esett.
Rájuk esett a választás. Fotó: Red Bull
A két fiatal a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója, projektjük lényege, hogy minden termékre kerüljön egy vízindex, amely megmutatja, hogy hány liter víz szükséges ahhoz, hogy az adott termék elkészülhessen. Úgy, ahogy például egy elektronikai eszköznél jelzik, hogy melyik energiaosztályba sorolhatók. Kevesen tudják például, hogy egy hamburger elfogyasztása során közel 4000 liter vizet „rágunk meg” képletesen.
„Ez egy hosszú távú célt szolgáló projekt, de nem csak az egyetemisták figyelmét szeretnénk felhívni erre a problémára” – fejtette ki Popovics Kinga, aki Guthy Mátéval alapvetően az emberek szemléletformálásában hisz és az ötletük célja is az, hogy másképp gondolkodjon egy picit mindenki az elfogyasztott ételek kapcsán. A kreatív csapat munkáját segíti Fekets György informatikus és Posta Donát EQ formatervező is.
Az IWI szám első körben az élelmiszeripari cikkekre fókuszálna, de ha beválik a rendszer, kiterjesztenék több olyan iparágra is, ahol tetemes a vízfogyasztás.
Tomán Szabina zsüritag. Fotó: Red Bull
„Nagyon örültem, hogy a környezettudatosság és a tudatosságra nevelés is fontos missziója a győztes projektben résztvevő egyetemistáknak. A cél, hogy egy olyan applikációt hozzanak létre, ami információt ad, de utána a döntés már a mi kezünkben van: vizet spórolunk, máshogy élünk, változtatunk a szokásainkon. Ez a csapat nem csak felismerte, hogy világméretű probléma a tiszta ivóvíz hiánya, igyekszik is tenni ellene úgy, hogy az a következő generációk életét is befolyásolhatja” – hangsúlyozta a Red Bull Basement magyarországi fordulójának zsűritagja, Tomán Szabina vállalkozó.
A világdöntő tétje nem kicsi, hiszen a győztesen kikerülő csapat a Red Bulltól stabil hátteret kap projektje megvalósításához.
Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.