Köszönjük a Murának azt a különleges, kavicsos, hordalékos talajt, amin a zalaiak gyönyörű tőkéket nevelhetnek – kezdte bemutatkozását Bussay Dorottya. A Wineglass Sajtóklub bemutatóján elmondta, hogy azon a Csörnyeföldhöz közeli Kövecs-hegyen fekvő 5 hektáron, amin gazdálkodik a család immár 30 éve, egy különleges mediterrán mikroklíma uralkodik, amit csak időnként „zavar meg” az Alpok hideg szele.
Nemcsak szőlőiket, hanem a környék fügéit, mézédes gránátalmáit, babérbokrait is megirigyelhetjük. Hozzátartozik, hogy a klímaváltozás eredményeként évről-évre korábban kezdődik a tavasz, és sokkal jobban oda kell figyelni a tőkékre, mint mondjuk 10 évvel ezelőtt. Úgynevezett hozamkorlátozással dolgoznak, ami azt jelenti, hogy egy tőke egy palack bort ad.
Nagyjából 1,5-2 km-re terül el a Murától a család termőterülete ami nem ritkán öklömnyi méretű kavicsokból áll. Nagyszerűen érzi magát rajta a furmint, az olaszrizling, a szürkebarát vagy a rajnai rizling, de a XVIII. századtól egyáltalán nem ismeretlenek vörösborokat, illetve rozékat adó szőlők sem. Ásványos karakterű boraik elegánsak, frissek, szárazak, még a nedüket jobban ismerők között is inkább a kifinomultabb ízlésvilágúak kedvelik jobban. Természetes úton, 1000-1500 literes hordókban érlelik boraikat, mindössze némi kén és réz hozzáadásával.
Ezek ismeretében feltétlenül meg kell kóstolni a 2018-as Murát, amit tavaly palackoztak először, fél-fél részben olaszrizling és szürkebarát házasítása. Izgalmas a 2018-as sós, ásványos talajról származó, nyolchónapos hordós érlelésű Kövecs Rajnai rizling. Olyan kavicsos területen termett a 2018-as Kövecs Szürkebarát, amibe sokszor a kapát se lehet belevágni.
Tíz évnyi érlelés után került ki a hordóból a 2009-es Örökség furmint, ami egy igazán szép alkalomra való bor. Tele van bájjal, eleganciával a 2017-es Pinot noir Charmes, aminek már a neve is megmutatja karakterét. Bussay Dorottya szerint ezzel a kék szőlővel igazán meg lehet szerettetni a vörösbort. Kivételes sláger nálam is a 2017-es Csókaszőlő. A szőlőbogyók szellősen állnak egymás mellett, héjuk vastag, tehát tökéletesen magukba zárják a talaj minden ásványi kincsét, ízében a tökéletes gyümölcsösséget. Az Izsó-völgy 2016-os Cabernet sauvignon-ja hozza ki talán legjobban a környék mediterrán ízvilágát. Van benne némi hűvösség, de savai miatt lehengerlően elegáns bor.
Bátran ajánlanám a Balaton nyugati medencéjétől a Kis-Balatonig terjedő Zalai borvidék friss, üde, illatos, időnként kicsit fűszeres borait a közeledő húsvéti ünnepekhez. A tavasz, illetve a családi, baráti összejövetelek fogásaihoz, például bárányhoz, nyúlhoz igazán méltó kísérők. Próbáljátok ki, mert mint kiderült, a Bussay boroknak nemcsak lelke van!
Mindig vidámság tölt el, ha a spanyol, sőt kiváltképp, ha a katalán konyháról esik szó. Ezt a receptet egy barcelonai forgatásomkor kóstolhattam meg, és már akkor beleszerettem. Isteni finom, és a magyar konyhához is remekül passzul. Kitűnő ötlet mondjuk egy gulyás után. Jól illik hozzá a mediterrán ízvilágú bor.A férjem imádja!