Életforma.hu

GASZTRO

Egy majdnem elfeledett magyar borvidék

Már a római kortól ismert volt a zalai bortermelés, mégis, a vidékről, e tekintetben alig tudunk valamit. Pedig igazán figyelemre méltó borokat alkotnak a helyiek. Igaz, a ma gazdái más-más fajtákban látják a vidék jövőjét, de ennek fő oka, hogy a különleges, és igen különböző termőtalajokon más és más típusok érzik jól magukat. A Bussay Pincészet gyönyörű, testes borai csak saját, csak minőségi szőlőkből készülnek. Meg kell kóstolni!

Bussay Dorottya és gyermeke, Kép: bussaypince.hu

Köszönjük a Murának azt a különleges, kavicsos, hordalékos talajt, amin a zalaiak gyönyörű tőkéket nevelhetnek – kezdte bemutatkozását Bussay Dorottya. A Wineglass Sajtóklub bemutatóján elmondta, hogy azon a Csörnyeföldhöz közeli Kövecs-hegyen fekvő  5 hektáron, amin gazdálkodik a család immár 30 éve, egy különleges mediterrán mikroklíma uralkodik, amit csak időnként „zavar meg” az Alpok hideg szele.

Csörnyeföld címere, Kép: wikimedia

Nemcsak szőlőiket, hanem a környék fügéit, mézédes gránátalmáit, babérbokrait is megirigyelhetjük. Hozzátartozik, hogy a klímaváltozás eredményeként évről-évre korábban kezdődik a tavasz, és sokkal jobban oda kell figyelni a tőkékre, mint mondjuk 10 évvel ezelőtt. Úgynevezett hozamkorlátozással dolgoznak, ami azt jelenti, hogy egy tőke egy palack bort ad.

Mura, 2018, Kép: László Márta

Nagyjából 1,5-2 km-re terül el a Murától a család termőterülete ami nem ritkán öklömnyi méretű kavicsokból áll. Nagyszerűen érzi magát rajta a furmint, az olaszrizling, a szürkebarát vagy a rajnai rizling, de a XVIII. századtól egyáltalán nem ismeretlenek vörösborokat, illetve rozékat adó szőlők sem. Ásványos karakterű boraik  elegánsak, frissek, szárazak, még a nedüket jobban ismerők között is inkább a kifinomultabb ízlésvilágúak kedvelik jobban. Természetes úton, 1000-1500 literes hordókban érlelik boraikat, mindössze némi kén és réz hozzáadásával.

Kövecs, Kép: László Márta

Ezek ismeretében feltétlenül meg kell kóstolni a 2018-as Murát, amit tavaly palackoztak először, fél-fél részben olaszrizling és szürkebarát házasítása. Izgalmas a 2018-as sós, ásványos talajról származó, nyolchónapos hordós érlelésű Kövecs Rajnai rizling. Olyan kavicsos területen termett a 2018-as Kövecs Szürkebarát, amibe sokszor a kapát se lehet belevágni.

Bussay borkóstoló, Kép: László Márta

Tíz évnyi érlelés után került ki a hordóból a 2009-es Örökség furmint, ami egy igazán szép alkalomra való bor.  Tele van bájjal, eleganciával a 2017-es Pinot noir Charmes, aminek már a neve is megmutatja karakterét. Bussay Dorottya szerint ezzel a kék szőlővel igazán meg lehet szerettetni a vörösbort. Kivételes sláger nálam is a 2017-es Csókaszőlő. A szőlőbogyók szellősen állnak egymás mellett, héjuk vastag, tehát tökéletesen magukba zárják a talaj minden ásványi kincsét, ízében a tökéletes gyümölcsösséget. Az Izsó-völgy 2016-os Cabernet sauvignon-ja hozza ki talán legjobban a környék mediterrán ízvilágát. Van benne némi hűvösség, de savai miatt lehengerlően elegáns bor.

Bátran ajánlanám a Balaton nyugati medencéjétől a Kis-Balatonig terjedő Zalai borvidék friss, üde, illatos, időnként kicsit fűszeres borait a közeledő húsvéti ünnepekhez. A tavasz, illetve a családi, baráti összejövetelek fogásaihoz, például bárányhoz, nyúlhoz igazán méltó kísérők. Próbáljátok ki, mert mint kiderült, a Bussay boroknak nemcsak lelke van!

Kép: pxhere

Mindig vidámság tölt el, ha a spanyol, sőt kiváltképp, ha a katalán konyháról esik szó. Ezt a receptet egy barcelonai forgatásomkor kóstolhattam meg, és már akkor beleszerettem. Isteni finom, és a magyar konyhához is remekül passzul. Kitűnő ötlet mondjuk egy gulyás után. Jól illik hozzá a mediterrán ízvilágú bor.A férjem imádja!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.