Életforma.hu

GASZTRO

Élet a gesztenyepürén túl

A pürénél és sült gesztenyénél általában véget ér a fölsorolás, ha a gesztenyéről van szó. Pedig sokoldalúan felhasználható termés, amelynek hazai fogyasztása meglehetősen korlátozott, a termékek döntő többsége import gesztenyéből készül. Lássuk, mihez kezdjünk vele!

A gesztenye szezonja február elejéig tart, így épp van még időnk és lehetőségünk barátkozni vele. Amikor a piacokon megjelennek a gesztenyekupacok, akkor se nagyon vásárolunk belőle, mert sütését, főzését legtöbben macerásnak és kétséges kimenetelűnek tartjuk. Pedig érdemes próbálkozni vele, mert van ám élet a pürén túl is.

Kép: pixabay.com

Hogyan válogassunk?

A legfontosabb, amit tudnunk kell a gesztenyéről, hogy a szelídgesztenye és a vadgesztenye rendszertanilag nem rokonok, ami akár érdektelen információ is lehetne, ha a vadgesztenye nem lenne dísznövény, és toktermése nem lenne mérgező. Fogyasztásra tehát kizárólag a szelídgesztenye alkalmas. A jó szelídgesztenye héja fényes, sima és feszes, a tokban nem mozog a termés. Vásárlásnál figyeljünk oda rá, hogy a gesztenyékre is igaz, ami például a zellerre, karalábéra: minél súlyosabb egy-egy darab, annál jobb. Ami könnyű, az általában kukacos.

Vágjunk bele!

Tekintve, hogy a gesztenye nem olcsó dolog, otthoni felhasználásánál senki sem szeretné, ha a végeredmény száraz lenne, vagy odaégne, esetleg nyers maradna a sült gesztenye. Ezt megelőzendő első lépésként  áztassuk néhány órára vízbe. Ekkor megszívja magát nedvességgel, és a sütőben a saját gőzében puhul meg. Az áztatás arra is jó, hogy közben kiválogathatjuk azokat a szemeket, amelyekbe nem kívánatos lakók költöztek. A kukacos darabok feljönnek a víz tetejére, ezeket dobjuk ki. Ezután a gesztenyéket domború felükön egy éles késsel vágjuk be kereszt alakban. 180 fokos sütőben süssük, a gesztenyék méretétől 40-50 percig. Sütés közben időnként mozgassuk meg a tepsiben a szemeket, hogy mindenhol átsüljenek. Ha a gesztenye megsült, tálalás előtt csomagoljuk be konyharuhába egy kis időre, ekkor a héj tovább puhul, könnyebb lesz eltávolítani. Mindenképpen még melegen tisztítsuk meg, a kihűlt darabokat nagyon nehéz, szinte lehetetlen megpucolni. Szedjük le a szemekről a barna, keserű hártyát is.

Megannyi töltelék

Gesztenyéből nemcsak pürét készíthetünk, bár az sem megvetendő csemege. Igaz, ami igaz, bár legtöbben édességként tudjuk elképzelni, hiszen megszámlálhatatlan krémes sütemény és sütés nélküli édesség alapja lehet, klasszikusnak számít a gesztenyés pozsonyi kifli és gesztenyés bejgli is, de a tiramisuba is kerülhet. Készíthetünk azonban a gesztenyéből krémlevest, vagy húshoz való tölteléket, vadhoz és szárnyasokhoz kifejezetten jól illik a gesztenyés töltelék. Ilyenkor a szemeket húslevesben főzzük meg. Újabban megtalálható a bio boltok polcain a gesztenyeliszt, amely a szárított gesztenye megőrlésével készül. Nagyon sokoldalúan használható, elsősorban lisztérzékenyek használják előszeretettel, mert nem tartalmaz glutént.

Gesztenyés tiramisu
A mascarpone sajt elengedhetetlen eleme a tiramisunak, de még azt is lehet tovább csavarni, hogy még őrjítőbb legyen. Mondjuk gesztenye masszával, és rummal…


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.