Életforma.hu

GASZTRO

Életveszélyes ételek, italok!

Egy híres japán színész meghalt 1975-ben, röviddel azután, hogy elfogyasztott egy adag, gömbhalból készült ételt. Nemrégiben egy 15 éves lány halt bele abba, hogy megcsókolta barátját, aki előtte mogyorót evett. 2003-ban kilenc botswanai diák vesztette életét, mert metil-alkohollal szennyezett italt ittak.

Az evés életünk része, táplálja a szervezetet, és különleges élvezetet is nyújt. Veszélyt is jelenthetnek egészségünkre, rossz döntésünk pedig az életünkbe is kerülhet.

Nagyon vigyázzunk az alábbi mérgező "csemegékkel".

1. Gömbhal
A gömbhal, vagy más néven fugu a keleti konyha kedvelt nyersanyaga. Ha nem megfelelően készítik elő, akkor bizony halálos is lehet. A becslések szerint a halban található tetrodotoxin nevű méreg 1 200-szor gyilkosabb a ciánnál.

Mégis a világon több millióan teszik kockára életüket évente. Sokakat megborzongat az élmény, hogy olyan ételt ehetnek, ami rendkívül ízletes, ámde életveszélyes. Szerencsére a halászat és az elkészítés szigorú szabályai minimálisra csökkentették a fugu által okozott halálesetek számát.

A gömbhalnak több mint száz változata ismert, a világ minden részén megtalálhatók. A méreganyag a belső szerveiben található, különösen a májban és a nemzőszervekben. Csak külön erre képzett szakácsok készíthetik el a különlegességet, akik tudják, mely részek ehetők. Ez a hal nagyon népszerű Japánban és Koreában, de a világ más tájain is egyre kedveltebbé válik.

2. Mérgező gombák
A legtöbb gombafajta teljesen ártalmatlan. Ha ismert zöldségesnél szerezzük be, nem kell a biztonságuk felől aggódnunk. Ha azonban magunk szedjük őket, nem árt az óvatosság, mivel a mérges gombákat gyakran nehéz megkülönböztetni az ehető társaiktól. Néhány mérges gombafaj az idegrendszerre és a keringésre veszélyes, fogyasztásuk halálos kimenetelű is lehet.

Nem árt tudni, hogy Dél-Afrikában rengeteg mérges gomba található. Például a gyilkos galóca (Amanita phalloides), mely talán az egyik leggyilkosabb fajta. Fellelhető Western Cape-ben, Guatengben és KwaZulu-Natalban, leggyakrabban erdőben, a fák alatt. Világszerte ez a fajta felelős a gombamérgezéses halálesetek 90 %-áért.

A gond az, hogy a fogyasztás utáni első néhány órában semmi jele nincs a mérgezésnek. Mire az első tünetek jelentkeznek, már sok esetben károsodtak a főbb szervek.

3. Vörös algával szennyezett kagyló
A vörös alga (dinoflagellate blooms) rendszeresen visszatérő szezonális jelenség, mely Dél-Afrika nyugati partjainál fordul elő. Ez az algafajta, mely a kagylók táplálékául szolgál, elszínezheti a tengert a barna, a narancs, a bíbor, a sárga és a vörös különféle árnyalataira.

Dr. Gerbus Müller Cape Town-i toxikológus szerint az algák többsége nem mérgező, de a méregtermelő változatok, mint amilyen az Alexandrium catenella és a Dinophysis acuminate helyenként fellelhető. A kagylók, osztrigák és más kéthéjú állatok a vízből veszik fel ezeket, megemésztik, és így tárolják a mérgüket.

Magát a kagylót nem mérgezi meg, de ha mi esszük meg a kagylót, mérgezést kapunk. A vörös algával szennyezett kagyló különösen veszélyes. Bénulást és halált is okozhat.

4. Mogyorófélék
Azok, akik allergiásak a mogyoróra, tudják, hogy már kis mennyiségben is veszélyesek lehetnek. Sajnos kevés az, ha távol tartják magukat ettől a finom rágcsálni valótól. Három fő gond merül fel velük kapcsolatban:

  • Sok olyan ételbe kerülhetnek mogyoró-részek, melyek alapvetően nem tartalmaznak mogyorót, csak olyan üzemben készültek, ahol mogyoró is előfordul.
  • A termékek címkéjén gyakran nem tüntetik fel világosan, ha olyan gyárban készült, ahol mogyoró is található. Dél-Afrikában az ételcímkék tartalmát nem szabályozzák megfelelő előírások.
  • A mogyoróallergia életünk bármely szakaszában kialakulhat. Idővel a betegség életveszélyessé is súlyosbodhat.

Sajnos senki sem lehet nyugodt. A mogyoróallergia tünetei rendkívül hevenyek. Néhány betegnél villámgyorsan kialakul az arc duzzanata, légzési nehézségek, keringési zavarok, akár halál is.

5. Metil-alkohol tartalmú italok
Az elmúlt években több híradás számolt be olyan diákokról, akik metil-alkoholt csempésztek egymás italában. Ez a vegyi anyag veszélyes, vakságot okoz és halálhoz vezet.

Habár a vegyület nem kerül közvetlen forgalomba, de megtalálható laboratóriumokban, gyárakban, farmokon. A legtöbb metil-alkohol mérgezés általában összefügg a betörésekkel, melyek során ehhez az anyaghoz is hozzáférnek.

A metil-alkohol hatása hasonló az etil-alkoholhoz, mely az alkoholos italokban található meg. A gond csak az, hogy a szervezet ugyanúgy próbálja lebontani, mint az etil-alkoholt, de ebben az esetben súlyosan mérgező anyagok keletkeznek. Már 4 ml (kevesebb, mint egy kávéskanál) tiszta metil-alkohol vakságot okoz. Nagyobb - 10-30 ml - mennyiség már halálos lehet.

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.