Hozzávalók hat éhes szájhoz:
- 1 egész fácán
- 2 db vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 doboz fürjtojás (15 db)
- 6 db sárgarépa (4 a levesbe, 2 a betéthez)
- 1 csokor petrezselyem, fél csokor apróra vágva a tálaláshoz
- 1 csokor zellerzöld
- 2 db fehérrépa
- 2 karalábé (az egyik nagyobb kockára, a másik vékony csíkokra vágva)
- 2 kisebb zeller (az egyik nagyobb kockára, a másik vékony csíkokra vágva)
- 2 kisebb karalábé (az egyik nagyobb kockára, a másik vékony csíkokra vágva)
- 1 db smaragdzöld csípős paprika
- legalább 14 db fekete bors
- 3 db szegfűbors
- 4 db szegfűszeg
- 3 babérlevél
- 1 kk egész köménymag
- 1,5 kk kurkuma
- 4 borókabogyó
- 3 tk kakukkfű
- 1 ek friss gyömbér kockára vágva
- só, bors - ízlés szerint

Elkészítés:
Darabold fel a gondosan megtisztított madarat. Tedd egy 5 literes fazékba. Add hozzá a nagyobb kockára vágott zöldségeket, a főszereket, adj hozzá kb. 4 liter hideg vizet, és szép lassan kezd főzni. Közben majd felhabzik, de ne törődj vele! A fácánt lassan, gyöngyözve úgy három órát kell főzni, addigra a leves is kitisztul!
Amíg csendesen bugyog a leves, főzd meg a fürjtojásokat. A forrástól számított 3 perc alatt kész. Gyorsan tedd hideg víz alá, váltsd is rajta a hideg vizet, majd várjon a sorsára! Úgy a főzés utolsó órájában végy ki egy kisebb lábasba úgy egy liter levest. Tedd bele a csíkokra vágott karalábét, zellert, zöldséget. Főzd úgy 10 percig, hogy roppanós maradjon, mert így nemcsak finomabb, hanem több vitamin is marad benne! Szedd ki a zöldségeket, a levet pedig öntsd vissza a levesbe.
Három óra elteltével - ha megpuhult a fácánunk - a húst szedd ki, csontjáról szedd le, vágd csíkokra vágjuk. Vedd elő az ünnepi családi levesestálat, egy jénait, vagy csak egyszerűen egy másik fazekat. Az aljára tedd a húst, rá a vékony csíkokra vágott, rövid ideig főzött zöldségeket, a fürjtojásokat, majd szép lassan szűrd rá a levest. Szórd meg az apróra vágott petrezselyemmel, és tálald! Jó étvágyat!
Itt egy másik fácános recept is aszalt szilvával! Ez is jól jön majd!