Hozzávalók: 50 deka 60 százalékos csokoládé, 40 deka vaj, 40 deka cukor, 3 centiliter rum, 12 deka liszt, 7 tojás. A habhoz: 12 deka mascarpone, fél rúd Bourbon vanília, 12 deka tejszín vagy quimiq whip tejszín, 5 deka porcukor, 15 deka mirelitmálna, 3 centiliter málnalikőr.
Elkészítése: a csokoládét a vajjal habüstben vízgőzön felolvasztjuk, hozzáadjuk a rumot. A tojásokat szétválasztjuk, majd a cukorral a sárgájukat habosra keverjük. Hozzászitáljuk a lisztet, és összekeverjük a vajas-csokoládés masszával. A tojásfehérjéket habbá verjük, és a csokis masszához adjuk. Sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott-lisztezett tepsiben 160 fokon megsütjük. A habhoz a tejszínt keverőgéppel felhabosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, a mascarponét, a vaníliát, a málnát és a likőrt, és az egészet jól összekeverjük. A tálalásig hűtőbe tesszük. A habot a torta mellé tálaljuk.
Épp ezért most kivételesen nem a születésnapi torta erényeit ecseteljük – pedig nagyon finom, és épp ezért a karácsonyi asztal egyik különlegessége lehet –, hanem a METRO Magyarországon egyedülálló tudásközpontjáról ejtünk néhány szót, ugyanis ott zajlott a verseny: a kihúzott receptek alapján a remekül felszerelt tankonyhában készültek az étkek, amelyeket a zsűri a konferenciateremben értékelt, majd a résztvevők az étteremben együtt kóstolták meg – alaposan – a vetélytársak alkotásait. A cég budaörsi központja mellett épült szakmai képzőközpontban – amely kitűnő rendezvényhelyszín is, többek között idén itt rendezték meg a világ egyik legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or egyik selejtezőjét, majd a magyarországi döntő nyersanyag-bemutatóját – ezenkívül még kávézó és kiskereskedelmi bemutatóterem is van. A Vevőakadémia tankonyhája a Piac & Profit Kiadó számára azért is nevezetes helyszín, mert Demcsák Zsuzsa a kiadó által gondozott Konyha, tündérek című, elsősorban kisgyerekes szülőknek szánt – de mindenkinek, aki gyorsan szeretne valami finomat az asztalra tenni, nagyon hasznos – receptes könyvének ételei és a kötet fotói is itt készültek.
Forrás: Piac&Profit Magazin 2011 decemberi száma
fotó: Fényes Gábor