Életforma.hu

GASZTRO

Francia csokoládétorta mascarpone-habbal

Miért ezt ajánljuk? Mert e recept elkészítésével lett második helyezett a Piac & Profit csapata a szerkesztőségek főzőversenyén, amelyet a METRO Vevőakadémia szervezett a tudásközpont egyéves születésnapjára.

Hozzávalók: 50 deka 60 százalékos csokoládé, 40 deka vaj, 40 deka cukor, 3 centiliter rum, 12 deka liszt, 7 tojás. A habhoz: 12 deka mascarpone, fél rúd Bourbon vanília, 12 deka tejszín vagy quimiq whip tejszín, 5 deka porcukor, 15 deka mirelitmálna, 3 centiliter málnalikőr.
Elkészítése: a csokoládét a vajjal habüstben vízgőzön felolvasztjuk, hozzáadjuk a rumot. A tojásokat szétválasztjuk, majd a cukorral a sárgájukat habosra keverjük. Hozzászitáljuk a lisztet, és összekeverjük a vajas-csokoládés masszával. A tojásfehérjéket habbá verjük, és a csokis masszához adjuk. Sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott-lisztezett tepsiben 160 fokon megsütjük. A habhoz a tejszínt keverőgéppel felhabosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, a mascarponét, a vaníliát, a málnát és a likőrt, és az egészet jól összekeverjük. A tálalásig hűtőbe tesszük. A habot a torta mellé tálaljuk.
Épp ezért most kivételesen nem a születésnapi torta erényeit ecseteljük – pedig nagyon finom, és épp ezért a karácsonyi asztal egyik különlegessége lehet –, hanem a METRO Magyarországon egyedülálló tudásközpontjáról ejtünk néhány szót, ugyanis ott zajlott a verseny: a kihúzott receptek alapján a remekül felszerelt tankonyhában készültek az étkek, amelyeket a zsűri a konferenciateremben értékelt, majd a résztvevők az étteremben együtt kóstolták meg – alaposan – a vetélytársak alkotásait. A cég budaörsi központja mellett épült szakmai képzőközpontban – amely kitűnő rendezvényhelyszín is, többek között idén itt rendezték meg a világ egyik legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or egyik selejtezőjét, majd a magyarországi döntő nyersanyag-bemutatóját – ezenkívül még kávézó és kiskereskedelmi bemutatóterem is van. A Vevőakadémia tankonyhája a Piac & Profit Kiadó számára azért is nevezetes helyszín, mert Demcsák Zsuzsa a kiadó által gondozott Konyha, tündérek című, elsősorban kisgyerekes szülőknek szánt – de mindenkinek, aki gyorsan szeretne valami finomat az asztalra tenni, nagyon hasznos – receptes könyvének ételei és a kötet fotói is itt készültek.
Forrás: Piac&Profit Magazin 2011 decemberi száma
fotó: Fényes Gábor


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.