Életforma.hu

GASZTRO

Gazdag ízű saláta, Gyömbéres csirkemell és Sült alma

Ez egy háromfogásos, kalóriákban nem, de tápértékben gazdag, könnyen emészthető, gyorsan elkészíthető menü. Akinek nincs kedve főzni, de nagyon éhes, mindenképpen próbálja ki!

Előétel: Gazdag ízű saláta

Hozzávalók: (4 főre)

1 fejes saláta

20-25 dkg sajt

borecet, vagy fél citrom leve, hagymaféle (mogyoró, póré, metélő), zöldfűszerek (kakukkfű, bazsalikom, vagy saláta fűszerkeverék, francia "fines herbes" fűszerkeverék), só, bors - ízlés szerinti mennyiségben

1 kávéskanál olaj (olíva, mogyoró, tökmag, napraforgó), vagy zsírszegény joghurt.

Elkészítés: A salátát megmossuk, és egy salátás tálba kétujjnyi csíkokra vágjuk, szeleteljük, vagy tépkedjük. Rászórjuk a felaprított hagymát, ízlés szerint adagolva a fűszereket, sózzuk, borsozzuk nyakon öntjük az olajjal vagy a joghurttal és az ecettel vagy a citromlével. A tetejére szórjuk a reszelt, vagy felaprított sajtot, összekeverjük, s már tehetjük is az asztalra. (előkészítéssel együtt maximum 15 perc)

Tippek: Ehhez az alapkompozícióhoz bármilyen sajt jó, kedvük szerint a trappistától, a kecskesajton át a camembert-ig. Ha kevesebben fogyasztják, a saláta egy részét megmosás után jól záródó műanyag edényben 2-3 napra is betehetjük a hűtőbe!

Variációk: endívia saláta kéksajttal, mozarella paradicsommal (olajjal, borecettel!), karikára vágott kígyóuborka feta sajttal.

Főétel: Gyömbéres csirkemell

Hozzávalók (4 főre)

200 g csirkemell

Kb. 10 cm hosszú gyömbér gyökér

100 g csiperke gomba (friss, vagy konzerv)

10 g kukoricakeményítő

1 evőkanál konyak

1 kávéskanál szójaszósz

100-300 ml víz,

só, bors,

néhány koriander levél a díszítéshez

Elkészítés:

A csirkemellet mossuk meg, és vágjuk fel ujjnyi csíkokra, majd sózzuk és borsozzuk. Tisztítsuk meg a gyömbérgyökeret és szeleteljük vékony csíkokra. Egy teflon edényt vékonyan kenjünk ki egy kevés olajjal, és pároljuk meg a gyömbért, de nem hagyjuk,hogy megbarnuljon. Adjuk hozzá a csirkét, 3 perc alatt pörgessük át, majd tegyük hozzá a megtisztított és felvágott gombát, öntsünk rá egy kevés vizet, és fedő alatt pároljuk 5-10 percig, a vizet folyamatosan pótolva. Eközben a kukoricakeményítőt keverjük el 3 kanál vízzel. Majd öntsük a húsra, a konyakkal és a szójaszósszal együtt. Óvatosan forraljuk fel, közben állandóan keverve, addig amíg a leve be nem sűrűsödik. Díszítsük néhány koriander levéllel, és forrón tálaljuk. Köreként elkészülhet egy zacskó gyors rizs. (Előkészítéssel együtt kb. 20-25 perc)

Desszert: Sült alma narancs öntettel

Hozzávalók (4 személyre)

4 szép alma

150 ml 100%-os narancs dzsúz, vagy frissen facsart narancslé

1 tojás sárgája

Ízlés szerint cukor, vagy édesítőszer

Elkészítés: Hámozzuk meg az almát, majd szúrjuk ki, vagy késsel vágjuk ki  magházát, úgy hogy az alma egyben maradjon. Csomagoljuk be alufóliába, ügyesen, hogy a leve ne folyhasson ki, és egy tűzálló tálban, vagy kis tepsiben tegyük bele az előmelegített sütőbe, kb. 45 percre.  Ezekután keverjük össze egy fém keverőtálban a narancslét a tojás sárgájával, persze ízlés szerint tegyük hozzá egy kevés cukrot, vagy édesítőszert. Közben egy lábasban  forraljunk vizet és a gőzbe állítva a keverőtálba téve kikeverjük. 10-15 perc-  A sütőből kivett almákat egyenként állítsuk kis tálba, s öntsük le a "pudinggal". Melegen tálaljuk.

Tipp: az egész menü elkészítését azzal kezdjük, hogy az almákat a sütőbe tesszük. Amíg azok megsülnek, elkészül a menü többi része, s máris asztalhoz ülhetünk!

Jó étvágyat kívánunk!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.