Előétel: Gazdag ízű saláta
Hozzávalók: (4 főre)
1 fejes saláta
20-25 dkg sajt
borecet, vagy fél citrom leve, hagymaféle (mogyoró, póré, metélő), zöldfűszerek (kakukkfű, bazsalikom, vagy saláta fűszerkeverék, francia "fines herbes" fűszerkeverék), só, bors - ízlés szerinti mennyiségben
1 kávéskanál olaj (olíva, mogyoró, tökmag, napraforgó), vagy zsírszegény joghurt.
Elkészítés: A salátát megmossuk, és egy salátás tálba kétujjnyi csíkokra vágjuk, szeleteljük, vagy tépkedjük. Rászórjuk a felaprított hagymát, ízlés szerint adagolva a fűszereket, sózzuk, borsozzuk nyakon öntjük az olajjal vagy a joghurttal és az ecettel vagy a citromlével. A tetejére szórjuk a reszelt, vagy felaprított sajtot, összekeverjük, s már tehetjük is az asztalra. (előkészítéssel együtt maximum 15 perc)
Tippek: Ehhez az alapkompozícióhoz bármilyen sajt jó, kedvük szerint a trappistától, a kecskesajton át a camembert-ig. Ha kevesebben fogyasztják, a saláta egy részét megmosás után jól záródó műanyag edényben 2-3 napra is betehetjük a hűtőbe!
Variációk: endívia saláta kéksajttal, mozarella paradicsommal (olajjal, borecettel!), karikára vágott kígyóuborka feta sajttal.
Főétel: Gyömbéres csirkemell
Hozzávalók (4 főre)
200 g csirkemell
Kb. 10 cm hosszú gyömbér gyökér
100 g csiperke gomba (friss, vagy konzerv)
10 g kukoricakeményítő
1 evőkanál konyak
1 kávéskanál szójaszósz
100-300 ml víz,
só, bors,
néhány koriander levél a díszítéshez
Elkészítés:
A csirkemellet mossuk meg, és vágjuk fel ujjnyi csíkokra, majd sózzuk és borsozzuk. Tisztítsuk meg a gyömbérgyökeret és szeleteljük vékony csíkokra. Egy teflon edényt vékonyan kenjünk ki egy kevés olajjal, és pároljuk meg a gyömbért, de nem hagyjuk,hogy megbarnuljon. Adjuk hozzá a csirkét, 3 perc alatt pörgessük át, majd tegyük hozzá a megtisztított és felvágott gombát, öntsünk rá egy kevés vizet, és fedő alatt pároljuk 5-10 percig, a vizet folyamatosan pótolva. Eközben a kukoricakeményítőt keverjük el 3 kanál vízzel. Majd öntsük a húsra, a konyakkal és a szójaszósszal együtt. Óvatosan forraljuk fel, közben állandóan keverve, addig amíg a leve be nem sűrűsödik. Díszítsük néhány koriander levéllel, és forrón tálaljuk. Köreként elkészülhet egy zacskó gyors rizs. (Előkészítéssel együtt kb. 20-25 perc)
Desszert: Sült alma narancs öntettel
Hozzávalók (4 személyre)
4 szép alma
150 ml 100%-os narancs dzsúz, vagy frissen facsart narancslé
1 tojás sárgája
Ízlés szerint cukor, vagy édesítőszer
Elkészítés: Hámozzuk meg az almát, majd szúrjuk ki, vagy késsel vágjuk ki magházát, úgy hogy az alma egyben maradjon. Csomagoljuk be alufóliába, ügyesen, hogy a leve ne folyhasson ki, és egy tűzálló tálban, vagy kis tepsiben tegyük bele az előmelegített sütőbe, kb. 45 percre. Ezekután keverjük össze egy fém keverőtálban a narancslét a tojás sárgájával, persze ízlés szerint tegyük hozzá egy kevés cukrot, vagy édesítőszert. Közben egy lábasban forraljunk vizet és a gőzbe állítva a keverőtálba téve kikeverjük. 10-15 perc- A sütőből kivett almákat egyenként állítsuk kis tálba, s öntsük le a "pudinggal". Melegen tálaljuk.
Tipp: az egész menü elkészítését azzal kezdjük, hogy az almákat a sütőbe tesszük. Amíg azok megsülnek, elkészül a menü többi része, s máris asztalhoz ülhetünk!
Jó étvágyat kívánunk!