Életforma.hu

GASZTRO

Görögdinnye fetával és za'tarral

Igen kevés recept létezik, amely a görögdinnyét alapanyagául használja. Nos, íme egy különleges előétel, - vagy saláta? Nehéz pontosan bekategorizálni, mi is ez az étel, ahol a gyümölcs és a sajt találkozik.

Görögdinnye fetával? Az elsőre szokatlannak hangzó párosítás könnyű, ugyanakkor laktató finomságot takar, elkészítését tekintve pedig nagyjából öt perc konyhában töltött idővel lehet számolni. A Közel-Keleten gyakorlatilag mindenhol ezt a nyári, hűsítő fogást árulják a tengerpartokon, Tel-Aviv partszakaszán például egymást érik a görögdinnyét árusító kioszkok.

Az édes és a sós találkája. Fotó: Mazel Tov

 

A za’atar fűszer a Közel-Kelet pirospaprikája; az arab, libanoni, szír, török és izraeli konyha is nagy becsben tartja a titkos összetevőkből álló fűszerkeveréket, ugyanakkor már itthon is számos közel-keleti alapanyagokat és fűszereket árusító üzlet árusítja.

Legfőbb összetevői közt megtalálható a kakkukfű, oregánó, kömény és az édeskömény - az eredeti za’tar fűszerkeverék hiányában a fentebb felsorolt fűszerekkel ízlés szerint bátran kísérletezhettek - a gömbözővel kivájt görögdinnye golyók pedig garantáltan sikert fognak aratni. A receptet a Mazel Tov-tól kaptuk, tehát ha otthon még sem kísérleteznétek ilyesmivel, az étteremben megkóstolhatjátok.

Igazi nyári hűsítő. Fotó: Mazel Tov

 

Hozzávalók 4 főre: félbevágott édes görögdinnye, 200 g kemény reszelt vagy tört fetasajt, 1 ek. za'tar fűszerkeverék.

Gömbözővel vájjuk ki vagy késsel vágjuk kockákra a görögdinnyét. Reszeljük le a keményebb textúrájú feta sajtot nagy lyukú reszelőn, végül az egészet szórjuk meg za'tar fűszerrel. Hihetetlen ízélmény az édes és a sós találkozása a tányérunkon!

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.