Ma már nem csak a reformkonyha elkötelezettjeinek fontos, hogy zsírszegény, vitaminokban gazdag, egészséges ételek kerüljenek az asztalra. Egyre többen figyelnek arra, hogy a mindennapi sütés-főzés során se tegyenek engedményeket amiatt, hogy kevés az idő az ételkészítésre.
Szerencsére, ma már nem vágyálom,
hogy gyorsan és kényelmesen készítsünk minél finomabb étkeket. Egyre szélesedik azok köre, akik áldoznak is erre – hiszen nem éppen olcsó készülékek megvásárlásáról van szó –, s ezzel időt és energiát takarítanak meg, emellett az étrendjüket is egészségesebbé tehetik. A család egészsége szempontjából például meghatározó lehet és a mindennapi ételkészítés során hamar az első számú kedvenccé léphet elő egy korszerű gőzpároló.
Ezeknek a legkíméletesebb konyhatechnikával működő gépeknek – s persze közülük is főleg a prémiumkategóriásoknak – nem csak az az előnye, hogy jóval ízletesebb és egészségesebb ételeket lehet velük komponálni, mint a korábbi főzési technológiákkal. Ezek a 21. századi főző- és sütőgépek – energiatakarékos kialakításuknál fogva – a hagyományosnál 20-30 százalékkal alacsonyabb hőmérsékleten és ugyanennyivel rövidebb idő alatt elkészíthetők a fogások.
A zsír nélküli párolási módszer
– amit egyébként az ázsiai főzési kultúrában, igaz, jóval egyszerűbb formájában, már 2200 évvel ezelőtt is alkalmaztak – lényege nem más, mint a gőzzel telített „környezetben” való hőkezelés, vagyis a húsoknak, halaknak, zöldségeknek a hagyományos sütőben, főzőlapon alkalmazottnál jóval alacsonyabb hőfokon való párolása, sütése, amit ma már intelligens gőz- és hőmérséklet-szabályozó rendszerek szigorúan ellenőriznek.
A művelet során az ételalapanyagok természetes nedvességtartalma megmarad, súlyveszteségük minimális. Persze ennél is fontosabb, hogy ez a napjainkban újra nagy hangsúlyt kapott főzési technológia megóvja a felhasznált ételalapok értékes vitaminjait, ásványi anyagait és nyomelemeit, miközben a párolási idő lerövidülése következtében az eredeti ízeket, színeket és aromákat átmenti a készített ételekbe. S persze az is az egészség malmára hajtja a vizet, hogy a gőzpárolóban készített ételeknél többnyire kiiktathatjuk a zsírt és az olajat, az asztalra tett étel mégis jóval ízletesebb lesz, mint ha hagyományos edényben vagy főzőlapon párolnánk: a gőzben a zöldségek roppanóssá, a halak és a húsok a beépített húsmaghőmérő tű folyamatos ellenőrzése mellett belül ellenállhatatlanul szaftossá, omlóssá, kívül pedig piros ropogóssá puhulnak.
A beépíthető gőzpárolók
lassan, de biztosan a mai modern konyhák elegáns-praktikus, nélkülözhetetlen darabjaivá válnak. Külső arculatuk és többnyire belső sütőterük is nemesacél, halogén megvilágítással, finom vonalvezetésű, besüllyeszthető kezelőpanellel. A belső tér többnyire három- vagy négyszintű, ami lehetővé teszi, hogy a családi ünnepekre, népes baráti összejövetelekre egy időben elkészíthessük a feltálalandó fogásokat – a különböző ételek illat- és ízanyagai ugyanis nem keverednek egymással –, értékes órákat mentve meg ezzel a konyhában eltöltendő időből.
Az előre beállítható automatikus programok száma is egyre növekszik: a legújabb masináknál már eléri a hetvenet is, melyek között az egyes ételféleségek kímélő párolási-sütési módjához beállíthatók éppúgy megtalálhatók, mint például a már feltálalt ételek tányéron történő újramelegítésére, az ételek melegen tartására, tésztakelesztésre vagy a fagyasztott ételek gyors kiolvasztására valók.