Életforma.hu

GASZTRO

Gőzpárlóval jóval ízletesebb és egészségesebb az étel!

Van egy félig tréfás mondás, hogy minden, ami finom, az egészségtelen. Szerencsére ma már egyre kevésbé igaz ez. A technológia fejlődésének meg a szemlélet változásának következtében is egyre több az olyan konyhai készülék, amellyel egészséges módon készíthetjük el az ételeket, és egyre szélesedik azoknak a köre, akik leteszik voksukat az egészséges táplálkozás mellett. A konyhai „technológiai forradalom” pedig segíti őket ebben. Mint például a gőzpárolók.

Ma már nem csak a reformkonyha elkötelezettjeinek fontos, hogy zsírszegény, vitaminokban gazdag, egészséges ételek kerüljenek az asztalra. Egyre többen figyelnek arra, hogy a mindennapi sütés-főzés során se tegyenek engedményeket amiatt, hogy kevés az idő az ételkészítésre.

Szerencsére, ma már nem vágyálom,
hogy gyorsan és kényelmesen készítsünk minél finomabb étkeket. Egyre szélesedik azok köre, akik áldoznak is erre – hiszen nem éppen olcsó készülékek megvásárlásáról van szó –, s ezzel időt és energiát takarítanak meg, emellett az étrendjüket is egészségesebbé tehetik. A család egészsége szempontjából például meghatározó lehet és a mindennapi ételkészítés során hamar az első számú kedvenccé léphet elő egy korszerű gőzpároló.
Ezeknek a legkíméletesebb konyhatechnikával működő gépeknek – s persze közülük is főleg a prémiumkategóriásoknak – nem csak az az előnye, hogy jóval ízletesebb és egészségesebb ételeket lehet velük komponálni, mint a korábbi főzési technológiákkal. Ezek a 21. századi főző- és sütőgépek – energiatakarékos kialakításuknál fogva – a hagyományosnál 20-30 százalékkal alacsonyabb hőmérsékleten és ugyanennyivel rövidebb idő alatt elkészíthetők a fogások.

A prémiumkategóriás párolók főbb jellemzői
Digitális időzítő: a párolás befejeztével jelez, és automatikusan kikapcsolja a készüléket.
Elektronikus programóra: beprogramozható a párolás-sütés kezdete és vége.
Exkluzív aromadiffúzor rendszer: a speciálisan kialakított turbógyűrű lehetővé teszi, hogy fűszernövényeket helyezzenek a párolóba, amelyek aromája így átjárja a párolandó ételt.
Gőzpárolás: főzési forma, melynek során megőrződik a zöldségek összes értékesanyag-tartalma (például vitaminok, ásványi anyagok), valamint színük és állaguk.
Gyermekzár: egyszerű és biztos védelmet nyújt illetéktelen használat ellen.
60 perces időkapcsoló: a beállított idő leteltével a készülék automatikusan kikapcsol.
HydroBaking funkció: megtartja a sütőtérben a nedvességet vízgőz formájában, így optimális azon ételek elkészítéséhez, amelyeknél fontos, hogy a párolás során belül ne száradjanak ki.
Kivehető csepptálca: előnye, hogy könnyen kiüríthető és tisztítható.
Kontaktkapcsoló az ajtóhoz: biztonsági kapcsoló a készülék veszélymentes kikapcsolásához.
Külső víztöltő nyílás: előnye, hogy a víztartály működés közben is feltölthető.
Light-control kezelőfelület: a készülék be- és kikapcsoló gombja nemcsak a nagyobb biztonságról és az energiamegtakarításról gondoskodik, hanem egy gombnyomás révén a kijelző minden fontos információt kijelez a kiválasztott programról, sőt az optimális beállításra is javaslatokat tesz.
Melegen tartás funkció: tálalásra készen, megfelelő hőmérsékleten tartja a megpárolt ételt.
Touch-control: az érintőgombos kapcsolóval az egyes párolási módok tetszőlegesen beállíthatók, a készülék az étel elkészülte után automatikusan kikapcsol, s erről hangjelzést ad.
Vitamin+ funkció: még több vitamint őriz meg, és gyorsabb a hagyományos párolásnál. ■ Vízkőmentesítés-jelző fénycsengővel: felhívja a figyelmet a vízkőmentesítés fontosságára.
Víztöltés-jelző: jelzi, ha a készülékben alacsony vízszint.


A zsír nélküli párolási módszer
– amit egyébként az ázsiai főzési kultúrában, igaz, jóval egyszerűbb formájában, már 2200 évvel ezelőtt is alkalmaztak – lényege nem más, mint a gőzzel telített „környezetben” való hőkezelés, vagyis a húsoknak, halaknak, zöldségeknek a hagyományos sütőben, főzőlapon alkalmazottnál jóval alacsonyabb hőfokon való párolása, sütése, amit ma már intelligens gőz- és hőmérséklet-szabályozó rendszerek szigorúan ellenőriznek.
A művelet során az ételalapanyagok természetes nedvességtartalma megmarad, súlyveszteségük minimális. Persze ennél is fontosabb, hogy ez a napjainkban újra nagy hangsúlyt kapott főzési technológia megóvja a felhasznált ételalapok értékes vitaminjait, ásványi anyagait és nyomelemeit, miközben a párolási idő lerövidülése következtében az eredeti ízeket, színeket és aromákat átmenti a készített ételekbe. S persze az is az egészség malmára hajtja a vizet, hogy a gőzpárolóban készített ételeknél többnyire kiiktathatjuk a zsírt és az olajat, az asztalra tett étel mégis jóval ízletesebb lesz, mint ha hagyományos edényben vagy főzőlapon párolnánk: a gőzben a zöldségek roppanóssá, a halak és a húsok a beépített húsmaghőmérő tű folyamatos ellenőrzése mellett belül ellenállhatatlanul szaftossá, omlóssá, kívül pedig piros ropogóssá puhulnak.

A beépíthető gőzpárolók
lassan, de biztosan a mai modern konyhák elegáns-praktikus, nélkülözhetetlen darabjaivá válnak. Külső arculatuk és többnyire belső sütőterük is nemesacél, halogén megvilágítással, finom vonalvezetésű, besüllyeszthető kezelőpanellel. A belső tér többnyire három- vagy négyszintű, ami lehetővé teszi, hogy a családi ünnepekre, népes baráti összejövetelekre egy időben elkészíthessük a feltálalandó fogásokat – a különböző ételek illat- és ízanyagai ugyanis nem keverednek egymással –, értékes órákat mentve meg ezzel a konyhában eltöltendő időből.
Az előre beállítható automatikus programok száma is egyre növekszik: a legújabb masináknál már eléri a hetvenet is, melyek között az egyes ételféleségek kímélő párolási-sütési módjához beállíthatók éppúgy megtalálhatók, mint például a már feltálalt ételek tányéron történő újramelegítésére, az ételek melegen tartására, tésztakelesztésre vagy a fagyasztott ételek gyors kiolvasztására valók.

Hasznos tanácsok pároláshoz
■ A mélyhűtött és a friss zöldségeket – ha azok párolási ideje megegyezik – együtt is elkészíthetjük.
■ Az ételeket mindig sózzuk meg a párolás után, mert a gőz csökkenti a só erejét.
■ Ha a párolandó ételt tejszínnel, vajjal, olajjal, joghurttal, citrommal, zöldfűszerekkel, egyebekkel ízesítjük, akkor ezeket is a párolás végeztével adjuk hozzá: így megőrződik eredeti aromájuk, és állaguk is tetszetősebb marad.
■ Rizs és hüvelyesek párolása esetén ugyanannyi vizet tegyünk az edénybe, mint az alapanyagok mennyisége.
■ Ha halat párolunk, a párolóedényt kevés vajjal, olajjal kenjük meg.
■ Tésztafélék párolásakor mindig tartsuk be a csomagoláson feltüntetett időt.
■ Krémek, pástétomok párolásakor fedjük le az edényt alufóliával, ezzel megelőzhetjük, hogy kondenzvíz képződjön a felületükön.
■ A túlságosan kiszáradt aszalt gyümölcsök „életre kelthetők”, ha néhány percre a párolóedénybe tesszük őket.
■ Az ételhez felhasznált paradicsom, sárga- és őszibarack, zöldpaprika héja könnyedén eltávolítható, ha rövid ideig gőzöljük, majd hideg vizes fürdőbe tesszük.
■ A gőzpárolók kiválóak fagyasztott ételek, ételalapanyagok felengedésére is, mielőtt azonban a párolóba helyezzük ezeket, a párolóedényt fedjük le alufóliával, mert így megvédhetjük a lecsapódó vízgőztől.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.