Életforma.hu

GASZTRO

Gyerekek gluténmentesen

A gluténérzékenység egyre többeket érintő jelenség, ezért kell odafigyelni az intő jelekre. Így tett a 13 éves Bak-Szabó Norina családja is, akiknek nehezen ugyan, de sikerült megállapítaniuk, hogy miért jelentkeztek a fiatal teniszező tünetei. Norina már egy éve áttért a gluténmentes táplálkozásra és jelentősen nőttek a sporteredményei is: a Career Sport versenyzője U14-esként máris a Grand Slameket célozza.

Manapság a gluténérzékenység meglepően nagy méreteket öltött, és igen színes tüneteket mutat. A leggyakoribb és talán a legismertebb jelek a vashiányos vérszegénység, a puffadás, a hasmenés, a hasfájás, de emellett ízületi és bőrproblémákkal is járhat. Gyakori tünetei továbbá a hajhullás és a betöredezett körmök, de esetenként akár depresszió is kialakulhat.

Bak-Szabó Norinának a sport is jobban megy, mióta diagnosztizálták a gluténérzékenységét. Fotó: Career Sport Management

 

A 13 éves Bak-Szabó Norina is ezek közül tapasztalt néhányat, mégis csak második nekifutásra tudták megmondani az orvosok, hogy valóban gluténérzékeny.

„A bőrömön viszkető kiütések jöttek, az arcomon kis fehér pattanások voltak, sokat fájt a hasam. Emellett nem tudtam figyelni az iskolában és az edzésen, sokszor volt hangulatingadozásom. A tünetek ellenére nehezen derült fény a gluténérzékenységemre. Ez azért van, mert nem nem cöliákiás gluténérzékeny vagyok, így vérből nem lehetett kimutatni. Anyukám mégis gyanakodott a vasproblémáim miatt és szerencsére talált egy olyan orvost, aki íriszdiagnosztikával állapította meg nálam ezt a betegséget” – mesélte az U14-es válogatott teniszező, aki ezt követően azonnal életmódváltásba fogott.

Mindenképpen szakembernek kell megállapítania, hogy milyen gluténérzékenységről van szó, ezért az első, hogy keressünk egy jó gasztroenteorológust. Nem érdemes kísérletezni, mert ha más a baj, a gluténmentes táplálkozás komoly hiánybetegségeket eredményezhet.

Norina tünetei azonban az elmúlt egy évben teljesen elmúltak, és nem csak az iskolában, hanem a sportban is megnövekedett a teljesítménye.

„Több mint egy éve gluténmentesen étkezem. Eleinte kicsit furcsák voltak az állagok és az ízek, de ma már a normál táplálkozás jelentene kihívást. Anyukám és a nagymamám számára talán nehezebb volt megtanulni a gluténmentes alapanyagok használatát” – árulta el a Career Sport versenyzője, aki máris a Grand Slameket célozza.

Karanténkonyha és immunerősítés

Gluténérzékenyen is lehet valaki édességrajongó. Fotó: Carrer Sport Management

Norina és családja eddig is egészségesen étkeztek, de most még inkább odafigyelnek az immunerősítésre.

„Fontos, hogy megfelelő mennyiségű C és D vitamint vigyünk a szervezetünkbe. Mindenkinek azt tanácsolnám, hogy a cukrokat steviával helyettesítsék, kerüljék a gyorsan felszívódó szénhidrátokat ezzel párhuzamosan fogyasszanak több vitamindús ételt, nyers zöldséget és fehér húst. Amióta odafigyelünk, a ’vasárnapi húsleves’ gyakrabban kerül terítékre, mert tápanyagban gazdag és nagyon jót tesz az emésztésnek is” – mondta a sportoló.

Norina úgy véli, hogy az édességről sem kell lemondani, hiszen a magas kakaó tartalmú fekete csokoládék egészségesek. Ő is ilyenekből szokott süteményeket készíteni – fiatal kora ellenére ugyanis rendszeresen tüsténkedik a konyhában.

„Anyukám sokat sütött kisebb koromban. Sokszor sertepertéltem mellette a konyhában, segítettem a kevergetésben, díszítésben, aztán ahogy nagyobb lettem, már egyedül is megpróbálkoztam egyszerűbb édességekkel. Kiderült, egész jó érzékem van ehhez a mesterséghez. Mivel édesszájú vagyok, így leginkább én is sütni szoktam” – mondta Bak-Szabó Norina, aki kedvenc, jól variálható gluténmentes muffin receptjét is megosztotta velünk.

Csokis muffin gluténmentesen

Keverj össze ezeket a hozzávalókat: 15 dkg gluténmentes liszt, 2 tojás, 15 dkg vaj, 15 dkg cukor vagy ennek megfelelő bármilyen cukorpótló, 3 evőkanál baracklekvár (ha van, házi a legfinomabb), fél csomag sütőpor, 5 dkg holland kakaópor, 5 dkg felaprított étcsoki.

Süssük 170 Celsius fokon kb. 20-25 percig. Ez a mennyiség nagyjából 12 darab muffinra elég.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.