Hozzávalók, ha négyen ülitek körbe az asztalt:
- 40 dkg édesburgonya
 - 5 dkg vöröshagyma
 - 2 dkg vaj
 - csipetnyi cukor
 - 1 dl jó minőségű, száraz fehérbor
 - 2 dl zöldség alaplé
 - 1 dl főzőtejszín
 - só
 - őrölt fehérbors
 - ízlés szerint friss, reszelt gyömbér
 - 1 gerezd fokhagyma
 - kisebb csokor petrezselyem zöld
 - 20 dkg tigrisrák
 
Elkészítés:
A megtisztított, kockázott édesburgonyát hozzáadjuk a vajban megpirított vöröshagymához, ízesítjük sóval, fehérborssal és gyömbérrel, felengedjük az alaplével, a tejszínnel és a fehérbor egy részével. Lassú tűzön puhára főzzük, botmixerrel pürésítjük. A tigrisrákot vajban, kevés fokhagymával és sóval megpirítjuk, kevés fehérborral ízesítjük, megszórjuk friss petrezselyemmel. A pirított tigrisrákkal tesszük különlegessé a levesünket.
Karácsonyi mediterrán kagylóleves
Dubrovnikban kóstoltam először ezt a remek levest. Úgy gondolom, hogy karácsony közeledtével ez is egy kis különlegesség lehet a hétköznapokban. Szerencsére ma már nemcsak friss, hanem fagysztott fekete kagylót is lehet nálunk vásárolni, és a jó hírem az, hogy abból is nagyon finom lesz! Próbáld ki, ha szereted a tegnger gyümölcseit, vagy csak szeretnél egy különlegességet tálalni a barátaidnak! Nagy meglepetés lesz!