Életforma.hu


Sós és édes töltött édesburgonya

Sós és édes töltött édesburgonya 

Egyszerű, tápláló és „dobozálló” ebédötlet a rohanós hétköznapokra.
Tonhallal töltött édesburgonya

Tonhallal töltött édesburgonya 

Torokfájással küzdök, ezért a konyhai munkáimat minimálisra csökkentettem, de hát enni azért kell….. kettő édesburgonya még a sorsára várt, gyors terepszemle a hűtő környékén, és már kész is a könnyű ebéd, vagy uzsonna. Pammer Líviának, a recept megálmodójának azóta már meggyógyult a torka!
Zabpelyhes húspogácsa édesburgonyával, fokhagymás bébispenóttal

Zabpelyhes húspogácsa édesburgonyával, fokhagymás bébispenóttal 

Már sokadik alkalommal készítem, most bejegyzés is lett belőle végre . Ez egy olyan étel, ami gyorsan elkészül, és garantáltan a legfinnyásabbak is meg fogják enni! Először tartottam tőle, mit szól majd a család a körethez, alaptalan volt a félelmen, ugyanis egy morzsa sem maradt semmiből. Diétába, gluténmentes étrendbe kiválóan beilleszthető – tanácsolja Pammer Lívia.
Csirkemellel és fürjtojással töltött édesburgonya

Csirkemellel és fürjtojással töltött édesburgonya 

Egy igazán kímélő és kalóriaszegény ételt hozok a nagy farsangi falatozások után. Akár ebédre, akár vacsorára is kiváló választás lehet. Elkészíteni is pofonegyszerű , túl sok hozzávaló sem szükséges. Ha maradt bármiféle sült hús, bátran felhasználhatjuk - ajánlja Pammer Lívia.
Édesburgonyás-sajtos pogácsa, kelesztés nélkül

Édesburgonyás-sajtos pogácsa, kelesztés nélkül 

Imádom még a szót is, hogy pogácsa! Reggelire, vacsorára, leves mellé, egy bögre tejeskávéval vagy csak egy baráti összejövetel kellékeként, a pogácsa nálunk örök . Ha sok időm van háromszor is meghajtogatom, hogy szép magas leveles legyen, de hétköznap és munka után egyre gyakrabban a sütőporos változatot készítem ami még másnap is puha marad – már ha nem fogy el még a sütés napján! Most egy olyan pogácsa készült amibe belecsempésztem az édesburgonyás krumplipüré maradékát, élesztő helyett sütőporral készítettem és nagyon- nagyon finom lett!
Sonkás-burgonyás serpenyős Max konyhájából

Sonkás-burgonyás serpenyős Max konyhájából 

Szeretem az egy edényes, serpenyős ételeket. Semmi túlzás, elkészült, és abban az edényben mehet is az asztalra: van benne tartalom, energia, és egy baráti összejövetel része lehet. Max szerint 30-35 perc alatt el is készül! 
Édesburgonyás póréhagymaleves

Édesburgonyás póréhagymaleves 

Szenzációs, egyben végtelen egyszerű recept a következő. Azt mutatja meg, hogy egy kis kreativitással mennyire finom fogásokat tudunk készíteni hazai, az idénynek megfelelő alapanyagokból. A Felelős Gasztrohős Alapítvány legújabb kampánya is erre hívja fel a figyelmet. Éljünk vele! 
Gyömbéres édesburgonya krémleves pirított tigrisrákkal

Gyömbéres édesburgonya krémleves pirított tigrisrákkal 

Ha még nincs ötleted az ünnepi menüre, használd bátran Sztana Ferenc, az egyik ismert zalacsányi szálloda séfjének ajánlatát – belecsempészve Zala ízeit is.
Almás-édesburgonyás pulykamell

Almás-édesburgonyás pulykamell 

Ha a klasszikus őszi gyümölcspárosításra szavazunk, könnyű dolgunk van. Elég egy tepsiben összesütni a húst és a köréje halmozott terméseket, máris kész a vasárnapi ebéd! Mindkét gyümölcs rostban, vitaminban gazdag, és távol tartja tőlünk a megfázásos betegségeket. Dossó Gabi recetje nálad is nyerő lesz!
Bolo do caco, a madeirai kenyér

Bolo do caco, a madeirai kenyér 

Az úgy volt, hogy Madeirán nyaralunk. Aztán jött egy frankó kis tüdőgyulladás - nyáron -, és keresztülhúzta a terveket, én maradtam, a család utazott... Azért kiadtam az utasítást, hogy a kenyerükről információkat szerezzenek be a helyiektől - írja Pammer Lívia ajánlójában. Aztán mikor felépült, megsütötte a madeirai kenyeret, amit meleg szívvel ajánl mindenkinek, mert nagyon finom. A bolo do caco  egy édesburgonyából és lisztből kelesztéssel készült madeirai kenyér, amit vaslapon sütnek, és fokhagymás fűszervajjal kínálnak, de bármiféle feltéttel, édessel és sóssal is egyaránt kitűnő! A recept Madeiráról származik, az elkészítését egy portugál videón néztem meg - tette hozzá a gasztrobloger. 

Burgonyakrémleves édesburgonyával baconchipssel 

Vegyesen használtunk ehhez a leveshez hagyományos, illetve édesburgonyát, így az édesburgonya nem vitte el nagyon a végeredményt az édes irányba. A ropogós bacon pedig megkoronázta az élményt.

Márton napi libaburger édesburgonyával sütve 

Ha szeretnéd a Márton-napot olyan libaétellel ünnepelni, ami nem szokványos, ajánljuk Marton Adrienn receptjét, ezt a rendhagyó libaburgert. Nem csak csábító, de egészséges is!

Édesburgonya krémleves 

Az édesburgonya gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, édes sütemény, lepény is készülhet belőle. Nagyobb hipermarketekben, zöldség-gyümölcs üzletekben Magyarországon is kapható. Ha édesburgonyát vásárolunk, vigyázzunk, hogy friss legyen - ilyenkor a bőre feszes, sima. Nagy nedvességtartalma miatt csak néhány napig tárolható, és inkább száraz, hűvös helyen, mint hűtőszekrényben ajánlatosabb tartani a felhasználásáig. Előkészítése, tisztítása hasonlóképpen történhet, mint a burgonyának: lehet hámozni, vagy csak vizesen ledörzsölni, kaparni is a héját, de megsüthető a héjában is.

Whiskyben pácolt csirkemell steak édesburgonya pürével 

Egyre laposabban kel a nap, közeleg a tél, de azért még nyugodtan készítsünk egy jó kis őszi grillpartit. Szombati Zsolt, a The Famous Grouse magyarországi nagykövetének tippje ez a recept. Semmjiképp ne hagyd ki!  

Teriyaki csirke édesburgonya tócsnival 

Szokatlan ízek, bár halványan talán az édeskés dominál, hiszen a teriyaki szósz is, és az édesburgonya is tagadhatalanul édes. Ellensúlyozhatjuk valami jó kis savanyúsággal akár.

Legjobb édesburgonyás receptjeink 

Noha magyar neve megtévesztő lehet, jó tudnunk, hogy az édesburgonyának semmi köze a krumplihoz. Gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, édes sütemény, lepény is készülhet belőle, vagyis igen sokoldalú, ezt válogatásunk is megerősíti.

Édesburgonyás muffin rebarbara mártással 

A muffin egyre népszerűbb desszert, és ez nem véletlen, hiszen könnyű elkészíteni, ráadásul finom is. De a finomnak is vannak fokozatai, és muffinban is lehet különlegeset alkotni, amire receptünk a legjobb példa.

Őrségi édesburgonyás vargányaleves 

Az édesburgonyáról tudjuk, hogy sok jótékony hatása van, össz szénhidráttartalma ugyan magasabb, mint a hagyományos burgonyának, de azok jobb szénhidrátok, mert lassabban szívódnak fel, egyenletesebben emelik a vércukrot.

Sült hagymás édesburgonya muffin 

Édesburgonya imádóknak és egészségesen étkezőknek egyformán ajánljuk a receptet. Az eredeti ötlet Jamie Oliveré, de Kata módosított rajta, nem is keveset.

Édesburgonya palacsinta 

Nálunk még javában tart az édesburgonya láz, mindig tartok itthon ebből a szuper zöldségből, hogy ha hirtelen jön egy ihlet, hogy készítenék belőle valamit ez ne legyen akadály. Így volt ez az alábbi reggelinél is. Vasárnap jut idő leginkább arra, hogy reggelire ilyen finomságot készítsünk, a hétköznapi készülődésnél ez esélytelen, gondolom ezzel nem csak én vagyok így.

Juhtúrós édesburgonya gnocchi macihagymával 

Újabb medvehagymás édesburgonya finomság készült. Nem tudom, hogy lehetne-e még több kedvencemet belekombinálni egy ételbe, mert ez már a határokat feszegeti.

Fűszeres édesburgonya leves 

Az édesburgonya nemcsak nagyon finom, de számtalan pozitív tulajdonsága is van. Rendkívül egészséges, így ajánlom a reform konyhára nyitottaknak. De ha valaki "csak" oda szeretne figyelni az egészségére, nekik is érdemes megismerkedni vele.

Édesburgonyás halpogácsa 

Halat enni jó dolog, egészséges, tele van csomó fontos ásványi anyaggal, olajokkal, vitaminnal. Egyszóval érdemes rendszeresen fogyasztani, a dietetikusok heti 1-2 alkalommal való fogyasztását javasolják. A mindenki által ismert sült halon, rántott halon és halászleven kívül sok más kreatív ötlet van.

Töltött paprika bulgurral, édesburgonyával 

Ezt az igazán kedvelt családi ételt én most még továbbalakítottam, okos szénhidrátokat használtam hozzá. A rizst bulgurral váltottam ki, a mellé kínált burgonyát pedig édesburgonyára cseréltem.

Spenóttal és fetával töltött édesburgonya 

Az édesburgonya sajnos nem túl ismert a magyar háziasszonyok körében, kísérletező kedvüket az is letöri, hogy a batáta bizony nem olcsó, a legjobb ár olyan 7-800 Ft/kg körül van. Teljesen érthető, hogy ez sokak költségvetésébe nem fér bele. Én akkor szoktam belőle vásárolni, ha a négybetűs nevű boltokban olcsót találok (mondjuk 600 Ft/kg), mert kis odafigyeléssel elég jól tárolható, és elég kiadós is, ha elkészítjük. Íze kicsit hasonló a sütőtökéhez, állaga talán kevésbé.

Lazac édesburgonya- és lencsesalátával 

Elképesztő változatossággal készítik a halakat a svédek. Az egyik legfinomabb alapanyag természetesen a lazac. De nemcsak finom, rendkívül egészséges is! Az édesburgonyát, vagy más néven batátát is nagyon kedvelem, mert igen változatosan lehet felhasználni. Szerencsére a nagy áruházakban már rendszeresen lehet kapni! Íme, ez az egyik legismertebb lakberendezési áruházlánc isteni receptje!