Életforma.hu

GASZTRO

Győztes toros derelye Zamárdiból

Először hirdetett sörkorcsolya versenyt a Magyar Sörgyártók szövetsége még augusztusban, a Sör Világnapján. Összesen 49 pályamű érkezett, és láss csodát, a négycsillagos zamárdi Hotel Wellamarin két kategóriában is győzött. Ez a finom falat a lager sör kategóriában bizonyult a legjobbnak. Próbáljátok ki, és gondoljatok arra, amit a sörgyártók is mondanak, a sör a nőké is!

Toros derelye, Kép: Magyar Sörgyástók Szövetsége

Hozzávalók a tésztához:

  • 1 csomag leveles tészta

A töltelékhez:

  • 20 dkg császárszalonna
  • sertészsír vagy kacsazsír
  • 20 dkg savanyú káposzta
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, őrölt kömény, füstölt fűszerpaprika, babérlevél, 1 chili paprika, borsikafű

A sütéshez:

  • kevés olaj
  • 1 db. tojás
  • sütőpapír vagy kiolajozott tepsi

Elkészítés:

Az apróra vágott császárszalonnát zsírjára olvasztjuk a sertészsíron vagy a kacsazsíron. Megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Ezt követően az apróra metélt savanyú aprókáposztát (ha nagyon savanyú ezt megelőzően öblítsük ki) is a serpenyőbe tesszük, és a hagymás szalonnával összeforraljuk. Füstölt fűszerpaprikával, fokhagymával és a fűszerekkel puhára pároljuk a keveréket. A folyadékot pirítsuk vissza, amennyire csak tudjuk, ha sok a leve, akkor csepegtessük le. A leveles tésztát 2 mm vastagságúra nyújtjuk, meglisztezett derelye szaggatóval kiszaggatjuk. A kiszaggatott tésztát tojással megkenjük, derelye formába helyezzük, és a tészta közepére rakjuk a kihűlt káposztás tölteléket. A derelyeszaggatót félbe hajtjuk - ügyelve, hogy a tészta szélei jól egymáshoz tapadjanak. A derelyét tojással megkenjük és a 200-220 Celsius fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Fokhagymás tejfellel tálaljuk és a megmaradt töltelékkel kínáljuk.

Török lángos - ez is jó a sörhöz!
A lángosra sokszor nézünk hungarikumként, pedig minden nemzetnek megvan a maga specialitása ebből a műfajból is. Itt van mindjárt a török burek, vagyis a Cig borek. Ez egy hússal töltött batyu, amit számtalan verzióban készítenek. Megjegyezendő, hogy igazából tatár eredetű. Burekkel egyébként rendszeresen találkozhatunk például, ha a horvát tengerparton nyaralunk, vagy egy hűs szlovéniai tóban fürdőzünk, nem kell feltétlenül Törökországig mennünk! Itt a recept!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.