Életforma.hu

GASZTRO

Hajó, szabadság, szerelem

Navigare nevesse est, vivere non est necesse - hajózni muszáj, meghalni nem - mondta állítólag Pompeius, amikor a tengerészek Szicíliában nem akartak útnak indulni a viharos időben Rómába a gabonával megrakott hajókkal. Kései utódaik új utat választottak, megalkották az úgynevezett portolán térképet, amivel már pontosabban tudtak navigálni. Feltehetőleg minket is így navigál majd a Bujdosó Pincészet új Matróz címkesorozata az áruházak polcai között.      

Imádom a tengert, a jó borokat - mit is tehetne egy újságíró tengerészfeleség, ha olyan sajtótájékoztatóra hívják, ahol egy Matróz sorozat és a bor a főszereplő. Leül az első sorba! Kóstol, és jegyzetel! Íme!

Bujdosó borok a sajtótájékoztatón, Kép: László Márta

- Fontos a személyre szabottság - kezdte Ipacs Géza grafikus a bemutatón. A művész már több bortársaság címkéit tervezte, így meglehetősen komoly tapasztalattal állt neki a munkához. - Kell, hogy legyen egy olyan markáns sztori a termékhez, ami nemcsak - úgymond - jól hangzik, hanem hihető, és természetes! A tulajdonosok is maguknak érezik az elkötelezettséget, hiszen a termékkel együtt azt is tudni kell képviselni! Utána jön a számomra könnyebb dolog, már csak "fel kell tudni öltöztetni" a gondolatot. A többszöri beszélgetés, borozgatás alatt kiderült, Bujdosóék a Balatont, a vitorlázást legalább úgy szeretik, mint a szőlőt és a bort. -

A dél-balatoni Bujdosó pincészetnek már korábban is dolgozott a művész. A téma, a vitorlázás, már akkor főszerepet játszott a családban, ez tehát mostanra sem változott, hisz állandó résztvevői a hazai versenyeknek, mint például a Kékszalagnak, de rendszeresen indulnak az Adriai megmérettetéseken is.

Bujdosó Ferenc, Kép: Furmint Photo

- Az előző címkecsaláddal is elégedettek voltunk, és a vevők is láthatóan kedvelték, de mára egy kicsit korszerűbbet, kicsit vagányabbat, letisztultabbat szerettünk volna - erről már Bujdosó Ferenc beszélt.

Bujdosó borok egy nagyáruház polcán, Kép: László Márta

Az eddigi sokszínű és rajzosabb motívumok ikonjellegű megjelenésre cserélődtek, a centrális elrendezést pedig az átlós váltotta fel. A korábbi címkéken nem szerepelt még az a színkódolás, ami az új arculat egyik meghatározó eleme. A választás természetesen a kék színre esett, abból is - minő véletlen - a tengerészkékre, amit pl. a jól ismert és népszerű tengerészcsíkos pólókról ismerhetünk, ami őrült nagy divat volt ezen a nyáron. A fő motívumok a Balaton és a vitorlázás maradtak. A tipográfia feszesebbé vált, a Bujdosó logó pedig a címke alsó részébe, egy kék sávba került.

Azt neked kell kiderítened, hogy a Csomó, a Horgony, a Mentőöv címke milyen bort hivatott felvezetni az asztalra, mert ebben semmilyen célzatosság nem volt. Megnyugtatom a tengerészeket, hogy kódlobogók egymás mellettisége sem árul el ilyesmit, ott is inkább a színek alapján dőlt el, melyek kerülnek egymás mellé.

Minden palack egy igazi mese, egy valódi történet…
Mennyi napfény, mennyi eső van benne, mennyi munkát jelentett a szőlészetben, mennyit a pincében! Erre kell gondolnunk, amikor leemelünk egy palack bort a polcról – mondta az ifjú, de annál kiválóbb móri borász Csetvei Kriszti, aki a másik fiatal móri szakemberrel, Miklós Csabival mutatta meg az egyik legkisebb, de annál figyelemre méltóbb magyar borvidéket. Így derült ki, tényleg minden palack egy mese…

A prémium borok és a Balaton szerelmesei válogathatnak a nagy klasszikusok, a tó legelegánsabb vitorlásairól elnevezett borok, a Sirocco, a Nemere vagy a Tramontana között. Már csak azért is, mert ezek a palackok nemcsak a bolt polcán, az asztalon, de a Balaton partján vagy egy vitorlás fedélzetén is jól mutatnak!

A habzóborok és pezsgők kedvelőinek figyelmébe ajánlom a Bujdosó KÉKet! Ez egy igazi, elegáns vacsoraindító! És végül még egy meglepetés! Miután a dél-balatoni borvidék talaja annyira változatos, annyiféle szőlőt termelnek, hogy sokáig nem tudták, mi legyen a térség "zászlóshajója". Végül úgy döntöttek, legyen ez a gyöngyöző-, habzóborok, a pezsgők hazája. A BB első pezsgőjét éppen Bujdosó Ferenc édesanyja, Klári mama kísérletezte ki egykor a boglári borkombinátban. Jöjjön tehát egy új pezsgő Bujdosóéktól, ...de türelem, erre a koccintásra még 2018 karácsonyáig várnunk kell! Addig is: Navigare necesse est...!

 

 

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.