Rácponty
Hozzávalók: 1 kiló ponty, 2 kanál olaj, 15 deka füstölt szalonna, 1 kiló főtt burgonya, 1 nagy fej hagyma, 2 zöldpaprika, 1 nagy paradicsom, 3 deci tejföl, 2 evőkanál liszt, kevés pirospaprika, őrölt fehér bors, só.
Elkészítése: a szalonnát csíkokra vágjuk, felét kisütjük, majd a karikára főtt burgonyát a szalonnazsírral kikent tepsibe beleterítjük. Sózzuk, borsozzuk, majd rászórjuk a kisült szalonnadarabkákat. A pontyszeleteket bevagdaljuk, a résekbe füstöltszalonna-csíkokat rakunk, majd besózzuk, picit borsozzuk, és lisztben megforgatva a krumplira rétegeljük őket. Meghintjük vékonyra szelt hagyma- és zöldpaprika-karikákkal, a felszeletelt paradicsommal, megszórjuk pirospaprikával, s meglocsoljuk pici olívaolajjal vagy olvasztott vajjal. A lisztet tejföllel elhabarjuk, leöntjük vele a tepsi tartalmát, majd nem túl forró sütőben szép pirosra sütjük.
Rántott harcsa
spárgával
Hozzávalók: 1 kiló harcsafilé, 1 citrom leve, 2 egész tojás, liszt, zsemlemorzsa, só, olaj, 1-1,5 kiló spárga, 8 deka vaj, 4 deci tej, 2 tojássárgája, 5 deka reszelt parmezán, pici reszelt szerecsendió.
Elkészítése: a megtisztított spárgákat 6 darabonként összefogjuk, zsineggel átkötjük, majd sós-cukros vízben - fejükkel felfelé állítva - megfőzzük. A forró vajban kissé megpirítunk egy evőkanál lisztet, felengedjük forró tejjel, majd forralva, kevergetve besűrűsítjük. Lehűtve belekeverjük a két tojássárgáját, sózzuk, és szerecsendióval ízesítjük. A főtt spárgakötegeket vajjal kikent tepsibe rakjuk, ráöntjük a mártást, megszórjuk reszelt parmezánnal, és sütőben szép pirosra sütjük. A besózott, citromlével megöntözött harcsaszeleteket bepanírozzuk, és forró olajban kisütjük.
Fogasszeletek
rákpörkölttel körberakva
Hozzávalók: 1 kiló fogasfilé, 30 deka tengerirák-farok, 25 deka gomba, 1-1 nagyobb zöldpaprika és paradicsom, 1 közepes fej hagyma, 3 evőkanál olaj, 10 deka vaj, 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika, 3 kanál liszt, só, őrölt bors.
Elkészítése: a fogasszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd lisztben megforgatjuk, és a vajban szép pirosra sütjük. Az olajból, apróra vágott hagymából, piros- és zöldpaprikával, paradicsommal, fokhagymával a szokásos módon pörköltalapot készítünk, beletesszük a rákhúst, s jól összeforraljuk. A megsütött fogasszeleteket tálra helyezzük, és a rákpörkölttel körberakjuk. Párolt rizzsel vagy főtt burgonyával kínáljuk.
Pontyfilé
gyömbérrel fűszerezve
Hozzávalók: 80 deka filézett ponty, 1,5 deci tej, 10 deka liszt, 1 tojás, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1-1 kis fej sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 1 ecetes uborka, 1 húsos zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 teáskanál búzakeményítő, só, őrölt fekete bors, ízlés szerint cukor (vagy méz), pár csepp borecet, olaj a sütéshez.
Elkészítése: a filézett halat vékony csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A tojást habosra felverjük, hozzáadjuk a tejet és annyi lisztet, hogy a szokásosnál kissé sűrűbb palacsintatésztát kapjunk. Sóval, a gyömbér felével és őrölt fekete borssal ízesítjük. A sózott, borsozott halcsíkokat először lisztben megforgatjuk, majd a tésztamasszába mártjuk, és bő, forró olajban aranysárgára sütjük. A felesleges olajat leitatjuk. Serpenyőben 3 evőkanál olajon megpirítjuk a maradék gyömbért, rátesszük a finomra vágott vöröshagymát, az almareszelőn lereszelt zöldséget, valamint a nagyon apró kockákra vágott ecetes uborkát és zöldpaprikát. Fedő alatt, saját levében megpároljuk, majd amikor a ragu a zsírjára sült, beletesszük a kis kockákra vágott paradicsomot is. Együtt pirítjuk még 1 percig, sózzuk, majd a 3 evőkanál vízzel simára kevert keményítővel besűrítjük. Borecettel és kevés cukorral pikánsra fűszerezzük, felforraljuk, és ráöntjük a melegen tartott halcsíkokra. Párolt rizzsel kínáljuk.
Ropogós pisztráng
édesköményes rákraguval
Hozzávalók: 80 deka pisztrángszelet, 20 deka vaj, 5 deci muskotályos bor, 1 kisebb fej hagyma, 1 csomag újhagyma, 25 deka rákfarok, 1 csomag snidling, 15 deka édeskömény.
Elkészítése: a halszeleteket megvajazzuk, sózzuk, borsozzuk, majd kivajazott sütőtálba tesszük, 1 deci borral megöntözzük, és lefedve ropogósra sütjük; melegen tartjuk. A vékonyan felszeletelt édesköményt, az apróra vágott újhagymát a borral puhára pároljuk, majd kivéve a zöldeket, a levet 15 deka vajjal krémes állagúvá dolgozzuk. Az elkészült mártáshoz hozzáadjuk a sütőedényben összegyűlt hallevet is, majd beleforgatjuk a konyhakész, felengedett rákhúst, az apróra vágott snidlinget, a puhára párolt újhagymát és édesköményt, és néhány percig még forraljuk. Rizzsel tálaljuk.
Görög karácsonyi hal
tésztabundában
Hozzávalók: 60 deka leveles tészta, 40 deka olajos tonhal, 7 keményre főzött tojás, 1,5 deci tejföl, 2 nyers tojás, 15 szem kapribogyó, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag apróra vágott zöldpetrezselyem, ízlés szerint só, őrölt fekete bors.
Elkészítése: a tésztát (lehet mirelit is) téglalap alakúra nyújtjuk, és beletesszük egy téglalap alakú sütőformába úgy, hogy az egyik fele - amivel majd betakarjuk - kimaradjon. Az olajtól lecsepegtetett halat összetörjük, hozzáadunk 5 főtt tojást, a zöldpetrezselyem kétharmadát, az összevágott kapribogyót, a tejfölt, a két nyers tojást, a reszelt citromhéjat, majd sózzuk, borsozzuk, és jól összedolgozzuk. Megtöltjük vele a tésztát, ráborítjuk az edényből kilógó tésztalapot, megszurkáljuk villával, és előmelegített sütőben pirosra sütjük. Tálra rakjuk, felszeleteljük, és tetejét főtt tojásszeletekkel, zöldpetrezselyemmel díszítjük. Salátával kínáljuk.
Svéd tőkehal
vajas-tejszínes ringlivel
Hozzávalók: 4 kisebb fej hagyma, 60 deka felszeletelt tőkehalfilé, 1 kis doboz ringli, 2 deci tejszín, 5 deka vaj, só, őrölt bors.
Elkészítése: a hagymákat vékonyan felszeleteljük, és egy kivajazott tepsibe lerakjuk. Rárakjuk a felszeletelt tőkehalfilét, amit sózunk, borsozunk. A ringlit villával összetörjük, majd a levével együtt belekeverjük a tejszínbe, és ráöntjük a halra, majd rámorzsoljuk a maradék vajat. Lefedve, forró sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Konyha és Fürdő Magazin