Életforma.hu

GASZTRO

Hargitai sertésborda

A Hargitai sertésbordáról talán még nem sokan hallottak. De érdemes elolvasni ezt az új receptet és elkészíteni, hiszen bármelyik családi ebéd méltó főszereplője lehet.

A Hargitai sertésborda bizony az igencsak laktató ételek közé tartozik. A sertéskaraj mellett kell hozzá kolbász, szalonna és savanyú káposzta is. No, és persze ezenkívül még számos értékes hozzávaló. Hiába az erdélyi emberek jól tudták, mivel lehet jóllakni.

Hargitai sertésborda
Hargitai sertésborda (Fotó: Depositphotos)
Hozzávalók:

50 dkg sertéskaraj

30 dkg darált sertéshús

20 dkg debreceni kolbász

15 dkg kolozsvári szalonna

10 dkg vöröshagyma

10 dkg zsír vagy olaj

50 dkg savanyúkáposzta-levél

1 kg savanyú káposzta

3-5 dl tejföl

1 csokor kapor

kevés liszt

só, őrölt bors, majoránna, kakukkfű, borsikafű

Elkészítés:

A karaj szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, lisztbe mártjuk és kevés forró zsírban mindkét oldalát elősütjük. A szalonnát apró kockákra vágjuk, serpenyőben lepirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és aranysárgára dinszteljük. Aztán mehet hozzá a darált sertéshús, só, bors, kakukkfű, majoránna és végül a karikákra vágott kolbász is és készre pirítjuk. A káposztaleveleket kiterítjük, ráhelyezzük az elősütött karajszeleteket, erre a lepirított sertéshúst, majd összecsavarjuk, zsineggel átkötjük. Egy nagyobb edényben, zsíron vöröshagymát pirítunk, hozzáadjuk a hideg vízzel kimosott savanyú káposztát, megszórjuk finomra vágott kaporral, borsikafűvel, felengedjük kevés alaplével és jól felforraljuk. Erre rá helyezzük az előzőleg elkészített káposztabatyukat és fedő alatt közepes lángon kb. másfél óráig főzzük az egészet. Aztán a batyukat kiszedjük a visszamaradt káposztát pedig tejföllel és kevés liszttel besűrítjük. Kiforraljuk, kaporral ízesítjük és már tálalhatjuk is a töltött batyukkal együtt.

Még több recept sertéshússal:

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.