Hozzávalók:
- 60 deka fehér kenyérliszt
- egy csapott evőkanál só
- 2,5-2,8 dl langyos víz
- 3 deka élesztő
- kettő evőkanálnyi sertészsír
Elkészítés:
A 60 deka fehér kenyérliszt feléből előző este 3 deka élesztővel kb 2,5-2,8 dl vízzel kovászt készítettem. (Ez reggelre csodaszép bubis túlkelt lágy tészta lesz.) Reggel a maradék liszttel, egy csapott evőkanál sóval, kettő evőkanál sertészsírral sima, rugalmas tésztát dagasztottam - plusz vizet nem tettem bele - félóránként kétszer meghajtottam majd cipót formáztam, duplájára kelesztettem, a tetejét pengével bevágtam, és vaslábasban 230 fokon megsütöttem. Tíz perc után a hőt mérsékeltem 210 fokra. Összesen 45 percet sült. A vaslábast átforrósítottam mielőtt a kenyeret beletettem. Rácson hűtöttem, csodaszépen megcserepesedett ropogós héja lett. Már kenheted is!
Igazi kovászos kenyér Pammer Livi sütőjéből
Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret a hagyomány szerint, de az új kenyér havának gyökereit az Ószövetségben találjuk meg. Magyarországon ilyenkor sok helyen aratóünnepet rendeztek mutaságokkal. A nemzeti trikolorral átkötött kenyeret ünnepélyesen szegték meg. Ennek tiszteletére olvassátok Simone gasztroságai közül ezt az egészen kivételes receptet!