Cézár-saláta roston sült jércecsíkokkal
Hozzávalók: 1-1 fej fodros saláta (lollo rosso) és jégsaláta, 1 kisebb uborka, 1 főzőhagyma, 2 darab retek, 5 darab koktélparadicsom, 1 főtt tojás, 2 szelet pirítós, fűszerezett (só, durvára darált bors, pici ételízesítő), roston sült jércemell. Az öntethez: mustár, borecet, tojássárgája, olívaolaj, őrölt fehér bors, szardellapaszta, snidling, csipet só és cukor.
Elkészítése: a jól megmosott salátákat lecsepegtetjük, nagyobb cikkekre tépkedjük, és a feldarabolt zöldségekkel összekeverjük. Tányérra halmozzuk, és az öntetet rákanalazzuk (csepegtetjük). A tetején toastkenyérrel és a fűszerezett roston sült jércemellel tálaljuk. Főtt-tojáscikkekkel és bazsalikomlevéllel díszítjük.
Hideg trópusi gyümölcsleves
Hozzávalók: 20 deka eper, 1 darab mangó, 20 deka friss ananász kockára vágva, 20 deka sárgadinnyegyöngy, pár szem szőlő cikkekre vágva, díszítéshez: csillaggyümölcs, fél liter 10 százalékos nem cukrozott tejszín, fél liter 100 százalékos narancslé, 1 darab lime reszelt héja, 2 teáskanál cukor, 1 teáskanál vaníliás cukor, ízlés szerint pici citromlé.
Elkészítése: a tejszínt, a narancslét és az ízesítőket keverőtálban összekeverjük. Az előkészített és előhűtött gyümölcsöket apró darabokra vágjuk, és hozzáadjuk a tejszínes ízesített levet, majd hűtőszekrényben 2 órát állni hagyjuk. Tálaláskor tejszínhabbal és fahéjjal díszítjük.
Roston sült kecskesajt grillezett töltött paradicsommal
Hozzávalók: 2 nagyobb paradicsom, 25 deka szeletelt bacon, 20 deka kecskesajt, só, bors, olívaolaj, pici liszt. A töltelékhez: padlizsán, cukkíni, kaliforniai paprika, hagyma, fokhagyma, kakukkfű, bazsalikom, reszelt sajt.
Elkészítése: a kecskesajtból két nagyobb szeletet vágunk, és baconbe göngyöljük, lisztbe forgatjuk (hogy sütéskor a sajt ne folyjon szét), roston kevés olívaolajjal megsütjük. A töltelék elkészítése: az apróra vágott hagymát kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott többi zöldséget, fűszerezzük sóval, őrölt borssal, friss bazsalikommal, kakukkfűvel, megszórjuk reszelt sajttal, majd kihűtjük. A két nagyobb paradicsom tetejét a csumájánál levágjuk, hogy tölteni lehessen, a héját lehúzzuk, a belsejét kikaparjuk, és megtöltjük a sajtos-zöldséges töltelékkel, majd előmelegített sütőben 10 percig sütjük. A sütőből kivett paradicsomot tányérra helyezzük, mellé tálaljuk a grillezett kecskesajtot, friss fűszernövényekkel díszítjük, és fokhagymás pirítóst kínálunk hozzá.
Harcsacsíkok gombás-zöldséges tésztaágyon
Hozzávalók: 1 darab főzőhagyma, 1 kisebb cukkíni, padlizsán hasábokra vágva, gomba cikkekre vágva, bébirépagolyók, 20 deka csíkokra vágott harcsa, só, őrölt bors, olívaolaj, 2 deci főzőtejszín, 25 deka penne rigate tészta.
Elkészítése: a szeletekre vágott hagymát olívaolajon megfonnyasztjuk, majd a hozzáadott szeletelt zöldségeket közepes lángon félpuhára pirítjuk, mellétesszük a fűszerezett harcsacsíkokat, és az egészet készre pároljuk. Az előre megfőzött rigate tésztát hozzáadjuk, tejszínnel és fehérborral dúsítjuk. Sóval, őrölt borssal, friss kakukkfűvel, rozmaringgal fűszerezzük, tálaláskor parmezánnal ízesítjük.
Ricottás gyümölcsrizs reszelt lime-mal ízesítve
Hozzávalók: 20 deka rizs, 4 deci tej, 2 kanál cukor, 1 kanál vaníliás cukor, pici vaj, 3 deci 30 százalékos cukrozott tejszín, 1 darab lime, 10 deka ricotta túró, pici fahéj, összesen 30 deka friss eper, magozott cseresznye, kockára vágott sárgadinnye és ananász.
Elkészítése: a rizst vízben félpuhára megfőzzük, majd hozzáöntjük a tejet, készre főzzük, kihűtjük. A kevés cukorral habnak felvert tejszínhez hozzáadjuk a ricottát, majd a lime reszelt héjával, cukorral, vaníliás cukorral, pici őrölt fahéjjal ízesítjük. Keverőtálban a tejszínt, a rizst és a gyümölcsöket laza mozdulatokkal összekeverjük. Előhűtött kehelyben, friss gyümölcsökkel, tejszínhabbal díszítve tálaljuk.
A menüsor a kőbányai Zila vendéglőben készült.
A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2010/2. számában jelent meg.