Életforma.hu

GASZTRO

Hétvégi szuper és könnyű menüsor

A nyári melegben nem vágyunk nehéz ételekre és a szervezetünket is feleslegesen terhelnénk velük. Helyettük friss, könnyű, vitamindús  és tápláló menüt érdemes készíteni. Például ilyet.

Cézár-saláta roston sült jércecsíkokkal

Menü:
Előétel: Cézár-saláta roston sült jércecsíkokkal
Leves: Hideg trópusi gyümölcsleves
Főételek: Roston sült kecskesajt grillezett töltött paradicsommal
Harccsíkok gombás-zöldséges tésztaágyon
Desszert: Ricottás gyümölcsrizs reszelt lime-mal ízesítve

Hozzávalók: 1-1 fej fodros saláta (lollo rosso) és jégsaláta, 1 kisebb uborka, 1 főzőhagyma, 2 darab retek, 5 darab koktélparadicsom, 1 főtt tojás, 2 szelet pirítós, fűszerezett (só, durvára darált bors, pici ételízesítő), roston sült jércemell. Az öntethez: mustár, borecet, tojássárgája, olívaolaj, őrölt fehér bors, szardellapaszta, snidling, csipet só és cukor.

Elkészítése: a jól megmosott salátákat lecsepegtetjük, nagyobb cikkekre tépkedjük, és a feldarabolt zöldségekkel összekeverjük. Tányérra halmozzuk, és az öntetet rákanalazzuk (csepegtetjük). A tetején toastkenyérrel és a fűszerezett roston sült jércemellel tálaljuk. Főtt-tojáscikkekkel és bazsalikomlevéllel díszítjük.

Hideg trópusi gyümölcsleves

Hozzávalók: 20 deka eper, 1 darab mangó, 20 deka friss ananász kockára vágva, 20 deka sárgadinnyegyöngy, pár szem szőlő cikkekre vágva, díszítéshez: csillaggyümölcs, fél liter 10 százalékos nem cukrozott tejszín, fél liter 100 százalékos narancslé, 1 darab lime reszelt héja, 2 teáskanál cukor, 1 teáskanál vaníliás cukor, ízlés szerint pici citromlé.

Elkészítése: a tejszínt, a narancslét és az ízesítőket keverőtálban összekeverjük. Az előkészített és előhűtött gyümölcsöket apró darabokra vágjuk, és hozzáadjuk a tejszínes ízesített levet, majd hűtőszekrényben 2 órát állni hagyjuk. Tálaláskor tejszínhabbal és fahéjjal díszítjük.

 

 

Roston sült kecskesajt grillezett töltött paradicsommal

Hozzávalók: 2 nagyobb paradicsom, 25 deka szeletelt bacon, 20 deka kecskesajt, só, bors, olívaolaj, pici liszt. A töltelékhez: padlizsán, cukkíni, kaliforniai paprika, hagyma, fokhagyma, kakukkfű, bazsalikom, reszelt sajt.

Elkészítése: a kecskesajtból két nagyobb szeletet vágunk, és baconbe göngyöljük, lisztbe forgatjuk (hogy sütéskor a sajt ne folyjon szét), roston kevés olívaolajjal megsütjük. A töltelék elkészítése: az apróra vágott hagymát kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott többi zöldséget, fűszerezzük sóval, őrölt borssal, friss bazsalikommal, kakukkfűvel, megszórjuk reszelt sajttal, majd kihűtjük. A két nagyobb paradicsom tetejét a csumájánál levágjuk, hogy tölteni lehessen, a héját lehúzzuk, a belsejét kikaparjuk, és megtöltjük a sajtos-zöldséges töltelékkel, majd előmelegített sütőben 10 percig sütjük. A sütőből kivett paradicsomot tányérra helyezzük, mellé tálaljuk a grillezett kecskesajtot, friss fűszernövényekkel díszítjük, és fokhagymás pirítóst kínálunk hozzá.

Harcsacsíkok gombás-zöldséges tésztaágyon

Hozzávalók: 1 darab főzőhagyma, 1 kisebb cukkíni, padlizsán hasábokra vágva, gomba cikkekre vágva, bébirépagolyók, 20 deka csíkokra vágott harcsa, só, őrölt bors, olívaolaj, 2 deci főzőtejszín, 25 deka penne rigate tészta.

Elkészítése: a szeletekre vágott hagymát olívaolajon megfonnyasztjuk, majd a hozzáadott szeletelt zöldségeket közepes lángon félpuhára pirítjuk, mellétesszük a fűszerezett harcsacsíkokat, és az egészet készre pároljuk. Az előre megfőzött rigate tésztát hozzáadjuk, tejszínnel és fehérborral dúsítjuk. Sóval, őrölt borssal, friss kakukkfűvel, rozmaringgal fűszerezzük, tálaláskor parmezánnal ízesítjük.

Ricottás gyümölcsrizs reszelt lime-mal ízesítve

Hozzávalók: 20 deka rizs, 4 deci tej, 2 kanál cukor, 1 kanál vaníliás cukor, pici vaj, 3 deci 30 százalékos cukrozott tejszín, 1 darab lime, 10 deka ricotta túró, pici fahéj, összesen 30 deka friss eper, magozott cseresznye, kockára vágott sárgadinnye és ananász.

Elkészítése: a rizst vízben félpuhára megfőzzük, majd hozzáöntjük a tejet, készre főzzük, kihűtjük. A kevés cukorral habnak felvert tejszínhez hozzáadjuk a ricottát, majd a lime reszelt héjával, cukorral, vaníliás cukorral, pici őrölt fahéjjal ízesítjük. Keverőtálban a tejszínt, a rizst és a gyümölcsöket laza mozdulatokkal összekeverjük. Előhűtött kehelyben, friss gyümölcsökkel, tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

 

A menüsor a kőbányai Zila vendéglőben készült.

A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2010/2. számában jelent meg.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.