Életforma.hu

GASZTRO

Hogyan ne egye végig a menüsort, avagy a svédasztal csapdái

Arra azért figyeljünk, hogy a nagy örömbe, nehogy üröm vegyüljön! Figyeljünk arra, hogy mit tesznek elénk egy svédasztalon. Csapdába eshetünk...Arra is ügyeljen, hogy ne érkezzen üres gyomorral az eseményre.

Szóval hogyan kerülheti el a svédasztal csapdáit?

1. Kenyereskosár: Tartalmától - a zsömlétől, a kenyérszeletektől és a péksüteményektől - gyors éhségcsillapítást remélünk. Vigyázat! Ha már ezekkel teletömi magát, később nagyobb önkontrollra lesz szüksége. A finomított szénhidrátok alattomosan garázdálkodnak a szervezetben, ezért ha teheti, válassza inkább a teljes kiörlésű változatokat!

2. Salátás zóna: Most biztos azt gondolja, hogy ezen a tájékon nincs miért visszafognia magát. Ám az éremnek két oldala van: a zsírok jól megférnek az egészséges zöldségek mellett. A salátalevelek, a paradicsom és az uborka szabad utat kaphatnak, ám ha tésztasalátával, illetve sok burgonyával vagy zsíros sajtot tartalmazó salátával pakolja meg a tányérját, később ügyelnie kell a kalóriákra.

3. Dresszingek: Bánjon óvatosan a salátaöntetekkel is! A túladagolás kivédésére a legjobb ellenszer, ha locsolás helyett szolid csepegetéssel kezdi. Inkább kefires mártásokat használjon - utóbbiaknak, az olívaolaj, borecet, reszelt uborka és vöröshagyma adja az alapját -, és kerülje a kalóriabombának számító majonézzel készülő változatokat.

4. Mártogatnivalók: A szeletelt zöldségek elsőre teljesen ártalmatlannak tűnnek. És tényleg azok - ha nem úsznak az olajban. Így ha rájuk fanyalodik, nyers darabokat mártogasson!

5. Füstölt halak: Horgásszon ügyesen! A pisztráng, a makréla, a lazac és társaik jódban és omega-3 zsírsavakban gazdagok, ezért bátran fogyaszthat belőlük. Ne feledje, hogy még mindig csak az előételeknél jár, és ha eddig mindent végigkóstolt, jobb, ha átugorja a főétkezést, és csak egy kis gyümölcsöt vagy könnyű deszszertet eszik.

6. Levesek: Ha meleg ételre vágyik, a levesek kiváló éhségcsillapítók. A krémlevesekkel viszont vigyázzon, hiszen a habarásukhoz használt liszt nem éppen diétás összetevő!

7. Főétkezés: Egészen biztosan akadnak fejedelmi ételek az asztalon, de ha nem akarja, hogy feszüljön a gyomra, csak egyet válasszon közülük. Ennél az állomásnál érdemes egy kis szünetet tartani, és átgondolni, hogy eddig miből és mennyit is evett.

8. Köretek: Csak semmi mellényúlás! Jobb, ha a sült krumpli, az olajban tocsogó tepsis burgonya vagy a krokett magas kalóriatartalmuk és nem túl kedvező glikémiás indexük miatt - amellyel a szénhidráttartalmú élelmiszerek vércukorszint-emelő hatását fejezik ki - piros lámpát kapnak. Nem kell viszont ellenállnia a párolt zöldségeknek.

9. Szószok: Igaz ugyan, hogy a sültek jobban csúsznak, ha nyakon öntik őket egy kis szósszal, de kevésbé kímélő az étek, ha elmerül a szószban.

10. Gyümölcstál: A friss gyümölcsök nem hiányozhatnak a büféasztal kínálatából. Az ananász, a kivi, a narancs nemcsak egészséges, de kevés kalóriát is tartalmaz, emellett sok C-vitamint és értékes növényi anyagokat juttat a szervezetbe. A banán is egészséges, de diétázóknak nem tökéletes választás.

11. Desszertek: A dőzsölés színtere, de ne keseredjen el, hiszen itt is találhatók kímélőbb változatok. Míg a tiramisu, a somlói galuska vagy a karamell csúcshizlaló, az édesítőszerrel készült gyümölcsös krémtúrónak vagy pudingnak nem kell tiltólistára kerülnie.

12. Fagylaltok: Mire idáig eljut, valószínűleg már csak a szeme kívánja a finomságokat. Ha mégsem tud ellenállni, válassza a gyümölcsszorbetet, amelynek magas a gyümölcstartalma, ugyanakkor kevés cukor van benne. De el a kanállal a csoki-, a mogyoró-, a karamell- vagy a sztracsatellafagyitól!

13. Sajttál: Végső csapásként kecsegtet a gusztusos sajtokkal megrakott tál. Zabolázza meg vágyait, és sajtot kizárólag az előételek sorában fogyasszon, ne pedig a desszertet követő nassolásként.

Elrettentésül: 100 gramm ementáli legalább 300 kalóriát és fele részben zsírt tartalmaz. A krémesebb sajtok pedig még ennél is több kalóriát rejtenek!

Óvatosan az italokkal!

Ne gondolja, hogy szomjoltás terén szabadon garázdálkodhat! Különösen a tejszínt és tojást tartalmazó koktélok jelentenek veszélyt az alakjára. Tanulmányozza táblázatunkat!

Tanácsaink "túlevés" ellen

A parti kezdete előtt néhány órával már csak csipegessen! Arra is ügyeljen, hogy ne érkezzen üres gyomorral az eseményre, mert ha farkaséhes, képtelen lesz türtőztetni magát.

Minél többfélét eszik, annál lassabban következik be a telítettségérzés. Vagyis minél nagyobb a választék, annál nagyobb az esélye annak, hogy degeszre tömi magát.

Ha ebédre hivatalos, kicsit többet megengedhet magának, mint a késői időpontban. Ha már választania kell, inkább azokat az ételkülönlegességeket részesítse előnyben, amelyekkel egyébként ritkán találkozik.

Ha szeretne desszertet enni, akkor tekintsen el az elő- vagy a főételtől, azaz ne egye végig a menüsort!

Kerülje a túl sok zsiradékot és az üres szénhidrátokat, vagyis azokat a magas energiatartalmú élelmiszereket!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.