Életforma.hu

GASZTRO

Hűsítő szörpök házilag

Nyáron rengeteg gyümölcs vagy növény áll rendelkezésünkre, melyből könnyedén készíthetünk házilag is szörpöket. Szódával felöntve és pár jégkockával lehűtve isteni, természetes szomjoltó válhat belőlük a nagy melegben.

Nemrég írtunk már a legjobb hűsítő italokról, melyek felüdítik az embert a kánikulai napokon. Most itt az ideje, hogy saját kezűleg is elkészítsük őket. Akinek van kertje, az némileg könnyebb helyzetben lehet, főleg ha gyümölcsfái is vannak. De az sincs bajban, aki nem rendelkezik ilyen extrákkal, hiszen levendulát például már elég sok helyen gyűjthetünk, illetve vásárolhatunk. Egyre több a szedd magad akció is és a dinnye ára is csökken, szóval szörp- alapanyagból nincs hiány. Mi pedig adjuk hozzá a recepteket.

Levendulaszörp

Most van épp a szezonja és mivel igazán intenzív az íze, így nem is kell belőle olyan nagy mennyiség. Szükséges hozzá egy csokor levendula, citromlé, citromsav és cukor. A virágfejeket levágjuk, beletesszük az edénybe, rákarikázunk 4-5 citromot, felöntjük kb. 5 liter vízzel, majd lefedve félretesszük. Hűvös helyen 12-24 órát hagyjuk erjedni. Ha rendesen kiázott, akkor alaposan kinyomkodjuk a virágokat, majd átszűrjük a szörpöt. Hozzáadunk kb. 1 kg cukrot és egy teáskanál citromsavat , majd üvegekbe töltjük és légmentesen lezárjuk. Egy nagy lábasban vizet forralunk és 30-40 percre beleállítjuk a szörpös üvegeket, majd a szörpöt bedunsztoljuk, vagyis jó meleg helyen pihentetjük, mondjuk a paplanba bugyolálva, egészen addig míg ki nem hűl.

Fotó: Depositphotos

Citromfű szörp

Ez az illatos növény nem csak teaként, de üdítőitalként is kiváló, ráadásul még az idegrendszerre is jó hatással van. Érdemes még virágzás előtt leszedni a leveleket, ezekből lesz igazán zamatos szörp. Kell hozzá 1 nagy csokor friss citromfű, 1,5 kg cukor és természetesen citromlé. A cukrot egy fazékban elkeverjük a vízzel és szirupot főzünk belőle. A megmosott citromfű leveleit a szirupba tesszük 5 darab citrom kifacsart levével együtt és egy napig hagyjuk ázni. Másnap az egészet jól átforraljuk, majd leszűrjük és üvegekbe töltjük. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Mondjuk egy nagy pokrócokkal kibélelt kosárban letakarva kb. egy nap alatt hűlnek ki.

Bodzabogyó szörp

A bodzavirágzásról már lekéstünk, de nincs veszve semmi, hiszen a bodzabogyók majd csak most kezdenek el érni. De ezeket a bogyókat csak akkor szabad begyűjteni, ha már egészen feketére értek, éretlenül ugyanis mérgező a hatásuk. Főzés közben arra is ügyeljünk, hogy mindent megfog, mert nagyon sok festékanyag van benne, az íze viszont isteni. Kell hozzá kb. 1 kg bodzabogyó, 1 kg cukor és 1 teáskanál citromsav. A bodzabogyót lecsipegetjük egy tálba és átöblítjük. Egy villával összetörjük és pár órát állni hagyjuk, hogy levet eresszen, majd leszűrjük, a gyümölcsből alaposan kinyomkodva a levet. A leszűrt léhez hozzáadjuk a cukrot és citromsavat, majd addig főzzük míg kicsit sűrűbb nem lesz. Forró vízzel kiöblített, steril üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk, majd következhet a dunsztolás, melyet az előbbiekben már részletesen leírtunk.

Fotó: Depositphotos

Görögdinnye szörp

Nagyon egyszerű az elkészítése, ezt még főzni sem kell, viszont emiatt szükséges valamilyen tartósítószert hozzáadni, amit befőzésekkor használnak, mondjuk egy pici szalicilt. Kell hozzá kb. 1,5-2 kg dinnye kimagozva, 1 kg cukor, 1 evőkanál citromsav és egy mokkáskanálnyi tartósítószer. A pépesített gyümölcshúst egy nagy edénybe vagy 5 literes befőttes üvegbe tesszük, hozzáadjuk az összes hozzávalót, jól elkeverjük majd letakarva hűvös helyre tesszük. Legalább kettő de inkább három napig így hagyjuk, naponta többször megkevergetjük, aztán steril még meleg üvegekbe töltjük, a tetejére késhegynyi tartósítószert teszünk. Ledugaszoljuk, vagy több réteg cellofánnal lekötjük. Sötét helyre rakjuk,vagy alufóliával körbetekerjük az üvegeket, hogy megmaradjon a színe.

Még több nyári recept:

A legjobb hűsítő italok kánikula idejére

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.