Életforma.hu

GASZTRO

Így bulizott a Felelős Gasztrohős

Hasadon keresztül vezet az út a környezetvédelemhez is - vallja a Felelős Gasztrohős Alapítvány, amely a napokban ünnepelte ötödik születésnapját. Sajtótájékoztatójukat a Belvárosban, a Prezi munkahelyi éttermében tartották - ízelítőt adva az igazán trendi ételválasztékhoz, fogyasztási és munkahelyi kultúrához.  

Sárgarépák, uborkák, karalábék mártogatva, édesburgonyás, sajtos szendvicsek, tökmagos sós sütik - és ez csak egy pár darab, amit megmutattak nekünk, illetve amit meg is kóstolhattunk a Prezi konyháján. Ott ugyanis ezek a falatok teljesen természetesek - és tegyük hozzá, kitűnően passzoltak a születésnapi bulihoz is.

Zöldséges mártogatós, Kép: László Márta

Majd száz vendéglátóhelynek segített már a Felelős Gasztrohős Alapítvány 2012 óta, hogy igazán fenntarthatóan működhessenek. Az éttermek, a kávézók, a bárok a Fenntartható Vendéglátóhely minősítés megszerzésével azt sugallják vendégeiknek, hogy például nemcsak a lehető legközelebb dolgozó termelőtől vásárolják meg a jó minőségű alapanyagot, hanem azt korszerűen készítik el, valamint a maradékból is újabb fogásokat varázsolnak!

A sajtótájékoztatón elmondták: a minősítés kritériumai között szerepel például, hogy főzéskor a cégek hagyják el a ma oly divatos pálmaolajat. Ezzel ugyanis megmenthetnek másfél Gellért-hegynyi területű esőerdőt a kivágástól, ami nem más, mint a világ tüdeje! Ezt a jövő generációja hálálja majd meg.

Édesburgonyás-sajtos falatkák, Kép: László Márta

A Felelős Gasztrohős azt a célt tűzte ki, hogy Magyarországon 5 éven belül ezer vendéglátóhely szerezze meg a fenntartható minősítést.

A legfinomabb sós-sajtos rágcsálnivalók
Vendégváráshoz, borozgatáshoz és bulikhoz elengedhetetlen a sós, sajtos rágcsálnivaló. Most néhány gyors, olcsó és nagyon egyszerű variációt ajánlunk. Mindent felszívnak…

Ehhez azt kérték, ha bemegyünk egy étterembe, érdeklődjünk például arról, honnan, mikor érkezett az alapanyag az ételekhez, és ha megfelelő a válasz értesítsük róla az alapítványt.

Szurkolok a kezdeményezéshez, bár szerintem ma egy magára valamit is adó étterem ezt ilyen minősítés nélkül is megteszi. Így is vásárol, így is főz, mert e nélkül nincs törzsközönsége! Az már más, és külön dicséretes, hogy egy cég, mint a Prezi ezt egy HR-es eszközként tartja számon. Ott ugyanis ilyesmit is kínálnak a dolgozóknak - tiszteletben tartva a vegások vagy a más nemzetiségű, vallású dolgozók szokásait is! Bravó!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.