Életforma.hu

GASZTRO

Így főzd meg a lencselevest!

Régen úgy tartották, hogy mindenféle nyavalyát okoz, és alávaló étel. Ma már tudjuk, hogy az újévkor fogyasztott lencse, biztos szerencsét és szépséget is hoz...!

A régi filozófusok nagyon szerették a lencsét, különösen a sztoikusok, akik állítólag a bölcs ember dolgait röviden így foglalták össze: " Mindent jól cselekedni, és a lencsét okosan elkészíteni." Velük ellentétben Julius Alexandrinus, II. Maximilianus császár udvari fődoktora a lencsét a konyháról egészen eltiltja, mert felettébb ártalmasnak tekinti. Azt állítja, hogy ismert olyan embert, aki sokáig lencsét evett és ettől nyavalyatörős lett. A görögök között is alávaló étel volt, noha a filozófusok lencsével éltek. Ennek oka azonban nem a lencse jósága volt, hanem az, hogy mivel a tanulásra adták fejüket, nemigen volt lehetőségük drága eledelre. Másrészt úgy tartották, hogy ennek fogyasztása az embert csendesebb, nyugodtabb, szelídebb elméjűvé teszi. A rómaiak "torba való" éteknek nevezték, míg Galénus a lencse első levét gyomorbajokra, továbbá himlő és orbánc ellen ajánlotta.

A mai bölcsek azt tartják, hogy az újév napján elfogyasztott lencse megszépít, no meg gazdaggá tesz.

De lehet, hogy egyszerűen csak finom! Most két lencse recepttel kívánunk szerencsét és jó étvágyat!

Fűszeres lencsekrém-leves

Hozzávalók (4 személyre): 30 dkg lencse,1,5 liter húsleves(leveskockából is), 30 dkg füstölt szalonna, 1 vöröshagyma, 30 dkg vegyes zöldség, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 4-6 szem feketebors, 30 dkg füstölt tarja, 5 dkg vaj, vagy olaj, a tálaláshoz 2 zsemle.

Elkészítés: Az átválogatott lencsét, a főzést megelőző este hideg vízbe áztatjuk, másnap leöblítjük és a húslevesben puhára főzzük, még melegen áttörjük. A szalonnát apró kockára vágjuk, serpenyőben zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a felaprított hagymát, és üvegesre pároljuk.

A felszeletelt leveszöldséget és az apróra vágott fokhagymát beletesszük. A babérlevelet és a borsot teatojásba tesszük és beleengedjük. Saját levében kb.negyed óráig pároljuk. Hozzáadjuk a füstölt húst, néhány percnyi pirítás után felöntjük a maradék levessel, és lassú tűzön egészen puhára főzzük. A húst a levesből kivéve apró kockákra vágjuk, és a zöldséget az egész levével összeturmixoljuk és a lencsepüréhez adjuk. Beletesszük a húst, sóval, borssal utána ízesítjük, és néhány percig összeforraljuk. Forrón, pirított zsemlekockával kínáljuk.

Lencse - egyszerűen

Hozzávalók: 45 dkg lencse, 25 dkg rizs, 25 dkg vöröshagyma, 3 evőkanál olaj.

Elkészítés: Az előző este beáztatott lencsét egy liter vízben, közepes lángon fél órát főzzük. Ezután hozzáadjuk a rizst, sózzuk, majd keverés után kb. negyed órát főzzük fedő alatt. Ha közben elfőne a leve, kevés forró vízzel pótoljuk. A hagymát félbe vágjuk majd hosszában, vékonyan felszeleteljük, és felforrósított olajon aranysárgára pirítjuk és megsózzuk.

A rizses lencsét tálba önjük, és a pirított hagymát a tetejére halmozzuk. Forrón tálaljuk.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.