Életforma.hu

GASZTRO

Így készül a klasszikus bolognai ragu

Számtalan receptet ismerünk, amely a közkedvelt bolognai ragu elkészítését írja le, de ha egy kicsit is utánanézünk a témának rájövünk, hogy igen sok a félreértés eme finom fogás körül.

Nos, akkor tisztázzuk gyorsan a dolgokat mielőtt nekilátunk. Először is nem mártásról, nem szószról, hanem raguról van szó, melynek alapját a jó minőségű darált marhahús adja és nem hasonlít a pörkölthöz, nem tartalmaz ketchupot, cukrot vagy lisztet. Az olaszok ezt az ételt nem spagettivel, hanem tagliatellével vagyis széles metélt tésztával tálalják, ami a spagettivel ellentétben tojással készült házi tészta. Érdekes, hogy az autentikus recept még kevés tejszínt is tartalmaz, de Itáliában már gyakran elhagyják ezt az összetevőt. Ezek tudatában azért egészen másként nézzünk erre a fogásra nem?

Tagliatelle klasszikus bolognai raguval
Pasta Tagliatelle Bolognese, depositphotos.com
Hozzávalók:

50 dkg darált marhahús

15 dkg szalonna

1 fej vöröshagyma

1 sárgarépa

1 szárzeller

1 doboz hámozott paradicsom

1 dl száraz vörös bor

kb. 1,5 dl alaplé

olíva olaj

só, bors

40 dkg tagliatelle tészta

ízlés szerint reszelt parmezán sajt

Elkészítés:

A zöldségeket, megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A szalonnát is felkockázzuk majd kevés olíva olajon lepirítjuk, aztán hozzáadjuk a zöldségeket is, ha szükséges felöntjük alaplével. Amikor a zöldségek már megpuhultak hozzáadjuk a húst is, sóval, borssal ízesítjük és felöntjük a vörös borral. Amikor a bor elpárolgott mehet hozzá a hámozott paradicsom is, majd fedő alatt, alacsony lángon kb. másfél óráig főzzük a ragut, ha szükséges alaplével lazítjuk. Közben forrásban lévő vízben kifőzzük a tésztát, de nem teljesen puhára, figyeljünk rá, hogy al dente legyen. Ez azt jelenti, hogy a tészta "fogkemény", azaz megpuhult, de még harapható, picit roppan a fogunk alatt. A leszűrt tésztát keverjük össze a raguval, tálaláskor reszelt parmezánnal hintsük meg.

Még több tésztás recept:

Padlizsános-ricottás spagetti

Csirkemájas tagliatelle szárított paradicsommal

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.