Életforma.hu


Így készül a klasszikus bolognai ragu

Így készül a klasszikus bolognai ragu 

Számtalan receptet ismerünk, amely a közkedvelt bolognai ragu elkészítését írja le, de ha egy kicsit is utánanézünk a témának rájövünk, hogy igen sok a félreértés eme finom fogás körül.
Ízek harmóniája

Ízek harmóniája 

Egyszerűen feldobhatjuk a már jól bevált paradicsomos tészta receptünket, mondjuk egy kis padlizsán és ricotta segítségével. Hamar megvan, laktató és még konyhatündérnek sem kell lenn ahhoz, hogy elkészítsük.
Lasagne - kicsit másképp

Lasagne - kicsit másképp 

Pasta-pizza-lasagne, ez az itáliai gasztronómia nagy hármasa és ebből mi most az utóbbi receptjét hoztuk el nektek, egy picit tekerve rajta - és ez szó szerint értendő, mert ez egy tekercs.
1 pizza, 3 variáció

1 pizza, 3 variáció 

Igen, már a pizzának is van világnapja. Nyilván, már mindenki ezer félét próbált, és a legtöbben rendelték, vagy fagyasztva megvették az első szupermarketben. Pedig a legjobb, amit magad készítesz, és hidd el, egyáltalán nem ördöngősség! És egy tepsin belül úgy variálod, ahogy csak akarod!
Lángos, Gofri és Barnabás is szarvasvadásznak állt

Lángos, Gofri és Barnabás is szarvasvadásznak állt 

Szarvasgomba vadászatra várták vasárnap a kutyás gazdákat Alsópeténybe. Majd negyven versenyző indult a megmérettetésen. Amelyik eb a - szabályokat betartva - a leggyorsabban a legtöbb ép gombát megtalálta, az volt a nyertes. A gazdik is jól jártak, mert a végén szarvasgombás ebéd várta őket a Prónay-kastályban. És ezzel nincs vége! Itt a páratlan élmény folytatása!
Mennyei paradicsomos mozzarella Márti konyhájából

Mennyei paradicsomos mozzarella Márti konyhájából 

Elég volt a karácsonyi traktából, a rengeteg sütiből? Kéne valami más, valami üdítő? Nos, ez egy pompás saláta, vagy előétel, vagy inkább este, a tévénézés közben vacsinak egy kis barna kenyérrel. Ha még nem próbáltad, ne tétovázz, mert igazán jobbnak érzed majd a pocakodat, magadat, és még az olasz konyha ízvilágának is átadhatod magad. Én így csinálom, és javaslom, hogy ha összrektad, tedd be egy órára a hűtőbe! Minden összér! Nem árthat egy korty könnyű vörösbor sem!  
Porchetta Pammer Livi konyhájából

Porchetta Pammer Livi konyhájából 

Életemben először az olaszországi San Gimignanoban volt szerencsém kóstolni ezt a fantasztikus ételt. Frissen sült bagettbe jó vékonyan ám, gazdagon halmozta bele a séf a frissen sült fűszeres húst, egy kevés ropogós bőrrel. Pammer Livi már akkor tudta, hogy ezt a finomságot ő is elkészíti. Eredetileg malacból készítik, az egészet kicsontozzák majd alaposan befűszerezik, akár a közepébe is tesznek egy nemes húsrészt, és szorosan feltekerik. Nagyon lassan és hosszú időn keresztül sül omlósra, puhára. A fűszerek átjárják az egészet, így minden falatnál érezhető a friss fűszerek zamata.
Padlizsánnal töltött focaccia

Padlizsánnal töltött focaccia 

A focaccia az olasz konyha egyik közkedvelt tagja, nem más, mint egy lisztből, élesztőből és vízből álló lapos kenyér. Számtalan variációban létezik, de a világ szinte minden táján sütnek hasonló lepényféleséget hasonló tésztából.
Osso bucco, a lyukas csont

Osso bucco, a lyukas csont 

Sok receptet megnéztem a hazai és a külföldi oldalakon, és arra a következtetésre jutottam, hogy ez egy olyan tradicionális étel, ami az idők során rengeteg változáson ment át, amit tájegységenként és családonként is eltérően főznek. 
Focaccia lilahagymával

Focaccia lilahagymával 

A focaccia az olasz konyha egyik közkedvelt tagja, nem más, mint egy lisztből, élesztőből és vízből álló lapos kenyér. Számtalan variációban létezik, de a világ szinte minden táján sütnek hasonló lepényféleséget hasonló tésztából. Összehasonlításképpen a magyar langallót említenénk.

Lasagne alla bolognese, amit mindenki imád 

Hosszadalmas leírás, hosszadalmas főzés, kinek hiányzik ez? De ha túl vagy az első lasagne készítésen, a többi már csuklóból fog menni, elhiheted. Egyébként is csak három fázis van: a ragu elkészítése, a besamel megfőzése, végül az összeállítás. Ebből egyedül a ragu főzés időigényes, a többi megy, mint a karikacsapás.

Olasz húsgombóc 

Minden családnak megvannak a maga nagy favorit ételei, amit bármikor szívesen fogyaszt. Nálunk ez a húsgombóc ünnepi ételként kezdte karrierjét, tekintve, hogy a hozzávalók száma akkor még riasztóan soknak tűnt, sőt, emlékszem, eleinte ki kellett pipálnom a listán, ha egy-egy alkotóelemet beletettem a masszába. Ma már rutinból nyomom, és persze nemcsak ünnepeken. Napokig rá lehet járni, remekül melegíthető illetve fagyasztható, mindig van itthon hozzá házi paradicsomszósz, és a fagyasztóban darált marhahús. Úgyhogy szeretettel ajánlom ezt a receptet, aki szereti az olasz konyhát, biztosan nem fog benne csalódni. Amit semmiképp ne hagyj ki belőle, az a citromhéj és a petrezselyem.

Sárgadinnyés-sonkás szendvicsem 

A pármai sonka és a sárgadinnye elválaszthatatlan barátok az olasz konyhában! Meg az enyémben is... A két varázslatos ízvilág lenyűgöző! Ezt a szendvicset valóban egy nyáresti hangulatban találtam ki! És óriási sikert arattam! Légy körültekintő, a nagy melegben a majonéz nagyon könnyen romlik!

Piadina, Tiramisù, Chianti – Szerelmünk, Toszkána 

Képzeld magad elé, ahogy egy toszkán kávézó teraszán ülve csodálod a mesés tájat! Közben elfogyasztasz egy mozzarellás-rukkolás piadinát, desszertnek egy habkönnyű tiramisùt, melyhez Chianti-t kortyolgatsz. Ugye, milyen csodálatos? Ezt az élményt most itthon is megtapasztalhatod!

Aranygyökér: aranyat ér nemcsak az olasz pasiknak 

Ezt a receptet is kedvenc zöldségesemtől kaptam, aki hétről hétre lep meg szenzációs újdonságokkal. Ezúttal az aranygyökérrel ismerkedtem meg. Ebből kerekítettem végül ezt az olaszos remeket. Állítólag a szegény vidéki itáliai családok előszeretettel tálalták esténként. Nemcsak finom, de rendkívül egészséges is.