Életforma.hu

GASZTRO

Indiai receptek-konyhaművészet otthon is

A földgolyó egyik legősibb kultúrája a szentírásokban lefektetett és Istentől eredő, kinyilatkoztatott tudáson alapuló védikus civilizáció. A bölcsek tanúsága szerint minden tudás, a legelvontabb filozófiai alapigazságoktól kezdve egészen a legapróbb mindennapi ismeretekig, Istentől ered.

Zöldfűszeres sós muffin

Ha hirtelen érkezik vendég, a muffint a legegyszerűbb elkészíteni. A muffin izgalmas is, mert annyiféleképpen lehet ízesíteni. Bár megszoktuk édességként, valójában sós csemegének legalább annyira jó!

Hozzávalók (1 csésze 2,5 dl):

1 csésze kukoricaliszt

1 csésze fehérliszt

Fél csésze reszelt füstölt sajt

1 tk sütőpor

1 tk só

¼ kk asafoetida (elhagyható)

1 ek apróra vágott friss zöldfűszer (kakukkfű, rozmaring, bazsalikom)

4-5 apróra vágott aszalt paradicsom

2,5 dl joghurt

3 ek olívaolaj

1 tk szódabikarbóna

1 ek szezámmag a szóráshoz

Egy tálba alaposan összekeverjük a kétféle lisztet, a sütőport és a sót, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot, az asafoetidát, a zöldfűszereket és az aszalt paradicsomot. Újra elkeverjük. Egy másik tálban vegyítjük a joghurtot, a szódabikarbónát és az olajat. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és néhány mozdulattal eldolgozzuk. Megtöltjük vele az előkészített muffin formákat, és a tetejüket megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben 200-220 fokon 10 percig sütjük, majd 180 fokon további 15 percig. Mielőtt késznek nyilvánítjuk, végezzünk tűpróbát. Ha kivettük a sütőből, hagyjuk még 10 percig a formában, és csak azután szedjük ki a muffinokat.

Dahi szabdzsi – Sült zöldségek fűszeres joghurtban

Gyorsan elkészíthető, ünnepi étkezések kedvelt fogása.

Hozzávalók:

80 dkg krumpli

1 közepes fej karfiol

1 nagy pritamin

2 ek olaj

1,5 kávéskanál fekete mustár

2 kávéskanál római kömény

6 db szárított curry levél

Fél zöld erős paprika (elhagyható)

2 evőkanál reszelt friss gyömbér

1/2  kávéskanál asafoetida

1 kávéskanál kurkuma

2 dl tejszín

3 dl joghurt

2,5 kávéskanál só

1 kávéskanál cukor

1 kávéskanál citromlé

1 csokor korianderlevél vagy petrezselyemzöld apróra vágva

Olaj a sütéshez

Megtisztítjuk a zöldségeket, majd a krumplit és a pritamint kockára vágjuk, a karfiolt pedig rózsákra szedjük. Felmelegítjük az olajat, majd egymás után kisütjük benne a karfiolt, a pritamin és a krumplit. Szűrőbe tesszük és lecsöpögtetjük. Egy lábosban elkészítjük az úgynevezett csonszot: felmelegítjük az olajat, beleszórjuk a fekete mustárt, és kevergetjük. Úgy két perc múlva a mustármagok kipattognak, ekkor lesz jó. Ha ezt nem várjuk meg, nem lesz íze a fűszernek. Hozzáadjuk a római köményt, a gyömbért, a chilit, s ezeket is 2-3 percig pirítjuk. Ha megvan, jöhetnek a porfűszerek: az asafoetida és a kurkuma. Néhány másodperc pirítás után beleöntjük a tejszínt és a joghurtot, sózzuk, cukrozzuk, beletesszük a citromlevet. Ha felforrt, hozzáadjuk a kisült zöldségeket és a zöldfűszert, és néhány perc alatt összeforraljuk.

Zöldborsós parata

A töltött parata zöldborsós formája, ráérős napok reggelije.

Hozzávalók:

20 dkg teljes kiőrlésű liszt

10 dkg fehér liszt

5 ek vaj

1 dl meleg víz

2 kk só

A töltelékhez:

2 ek ghí, tisztított vaj vagy olaj

1 ek apróra vágott zöldpaprika

2 cm hosszú friss gyömbér finomra reszelve

1/3 kk asafoetida

30 dkg zöldborsó

1 kk garam masala fűszerkeverék

2 kk citromlé

1 kk barnacukor

2 kk só

2 ek friss korianderlevél vagy petrezselyem

5 ek ghí vagy olaj a sütéshez

Először elkészítjük a parata tésztáját. A lisztet egy tálba tesszük, sózzuk, hozzáadjuk a vajat és a meleg vizet, majd gyorsan összedolgozzuk. Ha szükséges, adjunk még hozzá vizet. A tésztának közepes állagúnak kell lennie, nem lehet sem túl kemény, sem túl lágy. Inkább a lágy felé hajlik, de ne legyen ragacsos, hogy könnyen tudjunk vele dolgozni. Ha elkészült, gondosan lefedve állni hagyjuk, hogy ne száradjon ki. Közben elkészítjük a tölteléket.

A zöldborsót megpároljuk, és villával összetörjük. Egy edényben felmelegítjük a zsiradékot, beletesszük a zöldpaprikát és a gyömbért, néhány percig pirítjuk. Hozzáadjuk az asafoetidát, még fél percig kevergetjük, majd rátesszük a párolt zöldborsót és a garam masala fűszereket. Pár percig még összesütjük, majd levesszük a tűzről. Belekeverjük a sót, a citromlevet, a cukrot és a finomra metélt koriandert vagy petrezselymet, és kihűtjük. A tésztából 10 gombócot gyúrunk, melyeket egyesével kerek lepényekké nyújtjuk. A közepére helyezzük a töltelék tizedrészét. Ekkor fogjuk a tészta széleit, és a tetején összefogjuk, mint egy batyut. Lecsípjük a felesleges tésztát, és kissé lelapítjuk. Az így kapott korongokat egy sodrófával óvatosan vékonyra nyújtjuk. A maradék lepénykékkel ugyanígy járunk el. Vigyázzunk, nehogy kiszakítsuk a vékony tésztát!

Egy palacsintasütőben egy kávéskanál ghít vagy olajat melegítünk, beletesszük az első paratát, és kis lángon, többször megfordítva mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Ugyanígy járunk el a többi töltött paratával is.

Málnás malpura

A malpura több szempontból is ideális édesség a nyári szezonban. Egyrészt a gyümölcsszezonban ízletes joghurtot készíthetünk friss gyümölcsből, másrészt a joghurt kellemesen hűt a nyári melegben.

Hozzávalók:

20 dkg fehér liszt

8 dkg porcukor

1/2 kávéskanál sütőpor

1,5-2 dl tej szükség szerint

Zsiradék (olaj vagy ghí) a sütéshez

1 l joghurt

10 dkg cukor

25 dkg málna

Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a porcukrot. Fokozatosan öntjük hozzá a tejet, miközben habverővel simára keverjük. Egészen sűrű palacsintatészta állagúnak kell lennie. Ha megvan, negyed órára félretesszük, hogy a tészta pihenjen.

Közben fogunk egy nagy tálat, s összekeverjük benne a joghurtot és a cukrot. Megmossuk a málnát, a felét összenyomjuk és az egész szemekkel együtt a joghurthoz adjuk.

Ha a tészta már pihent, serpenyőben felmelegítjük a zsiradékot, a tésztából kiveszünk egy teáskanálnyit, majd a bő, forró zsiradékba csúsztatjuk. Annyit teszünk az edénybe, amennyi kényelmesen elfér benne. Időnként megforgatjuk, 3-4 perc alatt aranyszínűre sütjük, s végül lecsöpögtetjük a fánkokat. Ha kissé kihűltek, a gyümölcsjoghurtba forgatjuk őket.

Jó étvágyat!

forrás: www.vegavarazs.hu

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.