Életforma.hu

GASZTRO

Ismerd fel, és élvezd! Ilyen a tökéletes presszókávé!

A kávézás ma már a Föld minden részén a reggeli szertartás egyik fontos része, elengedhetetlen ahhoz,  hogy jól induljon a nap! De honnan tudod, hogy igazi presszókávét iszol? Íme az ismertetőjegyei!

A világon mindenki egyetért abban, hogy az igazi olasz kávé a presszókávé. Az eszpresszóhoz  kötődik az olasz kultúra egyik legfontosabb szertartása. A szó jelentése annyit tesz: „rendelésre készült”. A gyorsan lefőzött presszókávé az olaszok első reggeli itala, amelyet Itáliában hagyományosan kávézóban fogyasztanak el reggelijük mellé. A világ népessége évente több mint 20 milliárd csésze kávét fogyaszt, a Lavazza is büszke arra, hogy reggelente elsőként köszöntheti a kávéfogyasztókat.

Ahhoz azonban, hogy valóban jól kezdődjön a nap, a reggeli kávénak is kiválónak kell lennie! A tökéletes eszpresszó-élmény megvalósítása nem is olyan könnyű feladat., legalább 10 dolognak kell összejönnie...

1.A hely varázsa

Az első élmény akkor kezdődik, amikor az ember belép a kávézóba. Mindegy, hogy kicsi vagy nagy a helyiség, a legfontosabb, hogy tiszta és barátságos legyen, sőt a barista vagy a felszolgáló kedvessége is alapkövetelmény. A részleteken igen sok múlhat!

2. A tökéletes csésze

A csésze fontos szerepet játszik a kávé élvezetében. Lehetőleg fehér kerámiából készüljön, és csonka kúp formájú legyen, hogy kemény maradjon a kávé habja. Könnyűnek kell lennie, kézre álló füllel és vékony peremmel.

Extra tipp: a presszókávés csésze ideális hőmérséklete kb. 40°C.

3. A víz dilemmája

Az olasz kávézókban az eszpresszó mellé általában egy pohár vizet is felszolgálnak. Gyakori hiba hogy a vendég a kávé után fogyasztja el a vizet. Előtte kell meginni, hogy a szájpadlást leöblítve, a maga teljességében tudjuk élvezni a presszókávé ízét és aromáját.

Kép: Lavazza

4. Érezzük a kávé illatát!

Fontos, hogy ízlelés előtt álljunk meg egy pillanatra, és élvezzük pár másodpercig a kávé illatát, valahogy úgy, ahogy a sommelier is teszi a borral. A tökéletes eszpresszónak intenzív az illata, virágra és csokoládéra emlékeztető jegyekkel.

A tökéletes presszókávé „koronája” az élénk mogyorószínű krém pirosas visszatükröződésekkel. 2-3 mm vastag, és az ital kb. 10%-át teszi ki a tetején.

Extra tipp: a krémnek tömörnek kell lennie, és sokáig meg kell maradnia. Elég keménynek kell lennie ahhoz, hogy pár pillanatig megtartsa felületén a kristálycukor szemcséit.

6. Az aroma

Néhány jellegzetes íz már az első korty után kiérezhető. Először is a pörkölés íze, amely a pörkölési folyamat során keletkező aromáknak köszönhető. Ha a kávé jó minőségű, akkor lassan kiérezhető a gyümölcsös aroma, virágra emlékeztető jegyekkel, csokoládés és vaníliás árnyalatokkal. A frissen sült kenyérre emlékeztető jegyek szintén a pörkölés kiváló minőségére utalnak.

7. Tökéletes test

A tökéletes presszókávé robosztus, telt és bársonyos. Ezeket a jellemzőket a kávébabban található fehérjék, zsírok és cukrok határozzák meg. A titok nyitja: mindig pontosan a megfelelő mennyiségű kávét kell megőrölni.

Kép: Pixabay

8. Utóíz

Az eszpresszó aromája állandó és hosszan tartó. Az utóíznek enyhén kesernyésnek kell lennie, csokoládéra és vaníliára kell emlékeztetnie.

9. Cukor és tej nélkül

A puristák tej és cukor nélkül isszák az eszpresszót, hogy ne változtassák meg a kávé esszenciáját, és az eredeti zamatot megtartva még tovább érezhessék a kávé ízét. A presszókávé fogyasztásának azonban az élvezetről kell szólnia, ezért ízlés szerint némi cukor engedélyezett.

10. Gyakorlat teszi a mestert

Az igazi kávé felismerése nem könnyű feladat: időre és sok tapasztalatra van hozzá szükség. Fenti tippjeinket követve azonban mindenki egyszerűbben felismerheti a tökéletes feketét, és olasz módra élvezheti az eredeti eszpresszó aromáját!

Így kávézunk mi!
Ahány ember, annyiféle módon issza a kávét. Mindenkinek van kedvence, amivel kényezteti magát. Most egy olyan párosítást mutatok be, amelyet akár a laktózérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatnak.

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.